Ένωση Παλαιστινίων Δημοσιογράφων: Το Ισραήλ «επιτίθεται ευθέως στους συναδέλφους μας στη Γάζα»
Written by diktio diktio on 26/01/2024
Το Ισραήλ έχει σκοτώσει το 10% των δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας σε τρεισήμισι μήνες επίθεσης και «η πλειονότητα δέχτηκε άμεση επίθεση» σε μια προσπάθεια «να καταστρέψει τη δημοσιογραφική σκηνή» του θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ένωση Δημοσιογράφων σε συνέντευξή της στην EFE.
«Δεδομένης της ισραηλινής πολιορκίας της Γάζας και της απαγόρευσης εισόδου ρεπόρτερ από το εξωτερικό, οι δημοσιογράφοι της Γάζας «είναι τα μάτια και οι αισθήσεις μας». «Κάθε λεπτό κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή καλύπτουν μια είδηση ή απλώς επειδή είναι δημοσιογράφοι», είπε η Σουρούκ Άσαντ, εκπρόσωπος της Ένωσης δημοσιογράφων, στην EFE στα κεντρικά της γραφεία στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Αυτό έρχεται εν μέσω της τεράστιας καταστροφής της Λωρίδας, με μεγάλο μέρος της πολιτικής υποδομής της σε ερείπια, σε επίπεδο που οι ειδικοί λένε ότι δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα ισραηλινά χτυπήματα στον πόλεμο με τη Χαμάς έχουν αφήσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ρεπόρτερ σε σύγκρουση που έχει καταγραφεί ποτέ.
Μεταξύ των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 113, σύμφωνα με την καταμέτρηση του συνδικάτου, του κύριου σώματος που συγκεντρώνει περίπου 3.600 Παλαιστίνιους ρεπόρτερ, 2.400 στη Δυτική Όχθη και 1.200 στη Γάζα.
Σύμφωνα με την Ένωση, το Ισραήλ επιδιώκει «να καταστρέψει κάθε δομή της κοινωνίας των πολιτών στη Γάζα, από γιατρούς μέχρι νοσοκομεία, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ μέχρι πανεπιστήμια και οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας στη διαδικασία».
«Είναι ο πρώτος στόχος γιατί δεν θέλουν να καλύψουν τις ειδήσεις και θέλουν να σπείρουν τον τρόμο και τον φόβο στους δημοσιογράφους», λέει η Άσαντ.
Καταγγέλλει ότι πολλοί στη Λωρίδα «έλαβαν απειλές ότι θα σκοτωθούν ή θα τους επιτεθούν αν δεν σταματούσαν να καλύπτουν ιστορίες».
«Αυτό συνέβη με αρκετούς συναδέλφους. Έχασαν τη ζωή τους σε άμεσους βομβαρδισμούς ή οι οικογένειές τους πέθαναν σε επιθέσεις όταν δεν ήταν εκεί», προσθέτει.
Η Ένωση Δημοσιογράφων βλέπει αυτά τα γεγονότα “ως ένα μήνυμα” από το Ισραήλ, το οποίο άφησε όλεθρο στις οικογένειες των ρεπόρτερ, όπως ο επικεφαλής του καναλιού Al Jazeera στη Γάζα, Wael Al Dahdouh, ο οποίος έφυγε από τον θύλακα πριν από μέρες για να λάβει ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό αφού τραυματίστηκε σε ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον συνάδελφό του κάμεραμαν.
Ο Dahdouh έχασε τη γυναίκα του, τα δύο του παιδιά και έναν εγγονό σε μια πρώτη επίθεση, τότε του επιτέθηκαν και πριν από εβδομάδες είδε πώς ο μεγαλύτερος γιος του, Hamzeh, επίσης ρεπόρτερ, πέθανε σε αεροπορική επίθεση στο αυτοκίνητό του ενώ δούλευε.
«Μεταξύ των δημοσιογράφων ή των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν, πιστεύουμε ότι περίπου εκατό δέχθηκαν επίθεση απευθείας, γύρω στους τριάντα όταν δούλευαν στο χωρο και οι υπόλοιποι στα σπίτια τους», ισχυρίζεται η Άσαντ.
Σχεδόν όλοι οι 1.200 ρεπόρτερ της Γάζας εκτοπίστηκαν επίσης εσωτερικά. Πολλοί βρίσκονται, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, σε καταφύγια, καταστήματα ή νοσοκομεία στο νότο, χωρίς πρόσβαση σε βασικούς πόρους και πολύ λιγότερο σε υποδομές για εργασία, κάτι που δυσκολεύει το έργο τους, λυπάται το συνδικάτο.
Πολλές από τις εγκαταστάσεις των μέσων ενημέρωσης της Γάζας –με μια «πολύ σταθερή» δομή τοπικού τύπου– καταστράφηκαν, ένα πλήγμα για την επιστροφή στην εργασία υπό κατάλληλες συνθήκες σε ένα υποθετικό μεταπολεμικό σενάριο.
«Περίπου 75 γραφεία ΜΜΕ καταστράφηκαν, είναι επίσης στόχοι», σημειώνει η Άσαντ, η οποία λυπάται που καταστράφηκαν και τα σπίτια πολλών δημοσιογράφων και τώρα ζουν σε εκκενώσεις, σε σπίτια συγγενών ή σε νοσοκομεία στο νότο, κυρίως στη Ράφα.
Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, έχουν απομείνει μόνο δεκάδες ρεπόρτερ. «Προσπαθούμε πολύ σκληρά να τους δώσουμε φαγητό, ώστε να έχουν ίντερνετ ή λίγα χρήματα», λένε οι συνάδελφοι της Ένωσης στη Δυτική Όχθη, «ανίσχυροι» που δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα.
«Κάθε μέρα χάνουμε έναν ή δύο συναδέλφους μας στη Γάζα, αυτό σημαίνει ότι το 10% των δημοσιογράφων σκοτώθηκαν. Είναι μια σφαγή και τίποτα δεν τη δικαιολογεί», επιτίθεται η Άσαντ.
Το Συνδικάτο ετοιμάζει καταγγελίες για να υποβάλει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) και να κατηγορήσει το Ισραήλ για «συστηματική δολοφονία δημοσιογράφων» στη Γάζα. Αν και η τάση επιδεινώθηκε με τον πόλεμο, η Άσαντ διαβεβαιώνει ότι έρχεται από μακριά και είναι το τυπικό μοτίβο δράσης των ισραηλινών δυνάμεων στο παλαιστινιακό έδαφος.
«Ήμασταν πάντα στόχος του ισραηλινού στρατού. Αν καλύψουμε μια διαδήλωση ή βρισκόμαστε κοντά σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου, μας επιτίθενται. Αν είμαστε στα γραφεία μας, μας κάνουν έφοδο», αποκαλύπτει η εκπρόσωπος, η οποία υπέστη επίθεση από στρατιώτες ενώ έκανε τη δουλειά της οπουδήποτε στη Δυτική Όχθη
«Αυτό δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, αλλά είναι κάτι συστηματικό», καταγγέλλει.
Η κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ισχυρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 119 δημοσιογράφοι, υπάλληλοι των μέσων ενημέρωσης, διανοούμενοι και παράγοντες επιρροής.
Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανεβάζει τον αριθμό των ρεπόρτερ που σκοτώθηκαν στη Γάζα σε 76 από τις 7 Οκτωβρίου και κατήγγειλε ότι το Ισραήλ μπήκε στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους φέτος, που αποτελείται κυρίως από δικτατορίες.
Πηγή: www.ertnews.gr
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος