Current track

Title

Artist

Απόγονοι ηρώων της Επανάστασης μιλούν για τη ζωή και την προσφορά των αγωνιστών προγόνων τους

Written by on 26/03/2024

Κοινοποίηση

Δύο απογόνοι ηρώων της Επανάστασης του -21, ο Οδυσσέας Κόλλιας τρισέγγονος του Αθανάσιου Ραζή Κότσικα αγωνιστή από το Μεσολόγγι και ο Κωνσταντίνος Ζαΐμης της γνωστής οικογένειας Ζαΐμη από τα Καλάβρυτα, φιλοξενούνται στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNews και μιλούν για τους προγόνους τους. Και οι δύο ανήκουν σε έναν πατριωτικό όμιλο που λέγεται «Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών του -21» απευθείας απογόνων ηρώων της Επανάστασης και αριθμεί περί τα 130 μέλη.

Ο ήρωας του Μεσολογγίου Αθανάσιος Ραζή Κότσικας

Από τους λιγότερο γνωστούς αγωνιστές του -21 ο Αθανάσιος Ραζή Κότσικας, γιατί όπως εξηγεί ο απόγονός του «ήταν ένας άνθρωπος με χαμηλό προφίλ. Ο Ραζή Κότσικας προήρχετο από την οικογένεια των Ραζήδων και του Κότσικα. Οι Ραζήδες ήταν εφοπλιστές της εποχής και έμποροι. Η Ελλάδα είχε αναπτύξει μεγάλη ναυτική δραστηριότητα πριν την επανάσταση του -21. Μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί κεφάλαια με συμμετοχή και του Ραζή Κότσικα, τα οποία εδόθησαν για την Επανάσταση.
Ο Αθανάσιος Ραζή Κότσικας, του οποίου απόγονος είναι η μητέρα μου και εξ αυτού και εγώ, ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος άνθρωπος. Είχε αποφοιτήσει από την Παλαμαϊκή Σχολή (ή και Παλαμαία Σχολή) που Ιδρύθηκε το 1760 στο Μεσολόγγι από τον λόγιο και δάσκαλο του Γένους Παναγιώτη Παλαμά, η οποία πραγματικά έδινε σοφούς ανθρώπους στην κοινωνία.

Ο Αθανάσιος Ραζή Κότσικας, γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας, εγκατέλειψε την άνεση και την καλή ζωή και δόθηκε ολόψυχα στον αγώνα, τον οποίο και οργάνωσε ενώ έδωσε και όλη του την περιουσία για την κατασκευή του τείχους του Μεσολογγίου, που κατασκευάστηκε και με προσωπική εργασία των κατοίκων. Επίσης προμήθευε με τρόφιμα τους πολιορκημένους. Στο τέλος έδωσε και τη ζωή του στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου, κατά την έξοδο.

«Η οικογένεια Ζαΐμη είχε πάντα ιερή κληρονομιά να υπηρετεί την Πατρίδα»

Αφετηρία των αγώνων της οικογένειας Ζαΐμη ήταν τα Καλάβρυτα. Όπως διηγείται ο Κωνσταντίνος Ζαΐμης απόγονος της οικογένειας

«Εμείς ξεκινάμε από τα Καλάβρυτα ήδη από τις αρχές του 1700. Συμμετέχουμε ως προεστοί στη διοίκηση της επαρχίας μας και αργότερα και στην διοίκηση του Μοριά και ως Βεκίληδες στην Πύλη εκπροσωπούσαμε την επαρχία και την Πελοπόννησο, δηλαδή ήδη από το 1730. Μετά συμμετείχε όλη η οικογένεια στα Ορλωφικά με βαρύ φόρο αίματος.
Θα έλεγα ότι τα Ορλωφικά ήταν ίσως σε μια συνεχή επαναστατική δράση από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Ήταν ένας ενδιάμεσος, πολύ σημαντικός σταθμός, δοκίμασε τις δυνάμεις, κατάλαβαν οι Έλληνες ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν και πολλά απ έξω. Ό,τι κάνουν θα το κάνουν μόνοι τους. Και βέβαια είχε βαρύτατο φόρο αίματος για όλη την Πελοπόννησο.

Μετά μπαίνουμε στην αρχή του 19ου αιώνα, είμαστε πάντα στα Καλάβρυτα, είναι αρχικά ο Ασημάκης Ζαΐμης και μετά είναι ο γιος του Ανδρέας Ζαΐμης.
Στην αρχή του 19ο έχουν ήδη δραστηριότητα συνεργασίες με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Τα Καλάβρυτα εκείνη την εποχή ήταν μια πολύ σημαντική επαρχία της Πελοποννήσου. Τα Καλάβρυτα και η Γαστούνη πλήρωναν τους περισσότερους φόρους στην Πύλη. Στο Ναύπλιο και μετά στην Τρίπολη κατ αρχήν και κατ΄ επέκταση στην Πύλη. Οπότε ήταν ένας σημαντικός πόλος.

Η οικογένεια Ζαΐμη είχε πάντοτε ιερά κληρονομιά, διαθήκη, να υπηρετεί την πατρίδα. Και το συνέχισαν και και στη συνέχεια, μετά την επανάσταση, ένας ένας.

Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ο Έλληνας που πέρασε από τα περισσότερα δημόσια αξιώματα μέχρι και σήμερα.

Η οικογένεια πάντοτε ήταν στα κοινά. Πάντοτε υπηρετούσε την Αχαΐα. Πάντοτε υπηρετούσε την ιδιαίτερη πατρίδα, τα Καλάβρυτα. Και μέχρι σήμερα προσπαθούμε να το κάνουμε».

Όπως επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Ζαΐμης το υλικό που έχουμε ακόμη να μελετήσουμε για την ελληνική επανάσταση είναι τεράστιο.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ 


Current track

Title

Artist