Β. Κιντή στο Πρώτο: Όσο εμείς ασχολούμαστε με ζητήματα του 19ου αι., αλλού τα πανεπιστήμια καλπάζουν με νέες προκλήσεις και AI (audio)
Written by diktio diktio on 08/03/2024
«Το ΠΑΣΟΚ με αυτή τη θέση που παίρνει τελικά ταυτίζεται με τη γραμμή ότι δεν θέλει να υπάρχουν μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια τώρα στη χώρα. Το να αλλάξει το Σύνταγμα θα πάρει πολύ χρόνο. Το οποίο σημαίνει ότι όταν στις άλλες χώρες καλπάζουν με νέες προκλήσεις για τα πανεπιστήμια που βάζουν τεχνητή νοημοσύνη και καινούργια θέματα που μας απασχολούν, εμείς θα εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με προβλήματα του 19ου αιώνα στην ουσία».
Ξεκινώντας με αυτή την τοποθέτηση, η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Κιντή, καλεσμένη του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και της εκπομπής «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, υπογράμμισε τη συμφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση γενικά, εξακολουθεί να ασχολείται με ένα πρόβλημα που είναι λυμένο από τον 19ο αιώνα σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, επισήμανε η κ. Κιντή.
«Γιατί να απαγορεύεται; Όχι γιατί να υπάρχουν. Ας επιτρέπεται και να μην έρθει κανένα από τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Αλλά γιατί πρέπει να απαγορεύεται να υπάρχουν, όπως έχει ερμηνευθεί το Σύνταγμα ως τώρα. Και προφανώς αν αλλάξει το Σύνταγμα, το άρθρο 16, θα μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα γιατί προβλέπει και άλλα πράγματα το άρθρο αυτό. Αλλά τώρα, εφόσον έχουμε σοβαρούς συνταγματολόγους οι οποίοι μας λένε ότι υπάρχει περιθώριο σύμφωνο με το Σύνταγμα, να γίνουν κάποιες αλλαγές και να αφήσουμε πίσω μας αυτή την καθήλωση, γιατί να μην το κάνουμε» προσέθεσε η κ. Κιντή.
«Έχω εμπιστοσύνη σε πολύ σημαντικούς συνταγματολόγους και τον κύριο Βενιζέλο και τον κύριο Σκουρή, αλλά και τον Αντώνη Μανιτάκη και τον Νίκο Αλιβιζάτο, αλλά και άλλους και τον κύριο Σπυρόπουλο, τον κύριο Βλαχόπουλο, δηλαδή πολύ σοβαρούς, δεν θέλω να αμφισβητήσω την επιστημονικότητα των συνταγματολόγων που διαφωνούν, αλλά θέλω να πω ότι οι συγκεκριμένοι συνταγματολόγοι στο παρελθόν οτιδήποτε προτεινόταν το έχριζαν αντισυνταγματικό. Πήγαν πολλές φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχασαν σε όλες τις φορές και ελπίζω να χάσουν και σε αυτήν» συμπλήρωσε.
Ειδικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη θέση του κυρίου Ανδρουλάκη σε σχέση με τα πανεπιστήμια, η κ. Κιντή με τη σημείωση ότι ο πρόεδρος το κόμματος έδινε μια εικόνα το προηγούμενο διάστημα ότι μπορεί επί της αρχής να ψήφιζε το νομοσχέδιο και ότι δεν είχε θέσει το ζήτημα του Συντάγματος πριν τις γιορτές τουλάχιστον, εξέφρασε τη γνώμη ότι, δεν το είχε κάνει για τον εξής λόγο. «Διότι οι σημαντικοί συνταγματολόγοι που αναφέραμε, δηλαδή ειδικά ο κύριος Βενιζέλος και ο κύριος Αλιβιζάτος είναι πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ, οπότε δε θα ήθελε να συγκρουστεί μαζί τους υποθέτω και γι’ αυτό το άφηνε. Και τώρα, όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, υπαναχώρησε και προτείνει διάφορα πράγματα, τα οποία δεν εξηγεί. Ποιο είναι το σκανδιναβικό μοντέλο; Κάθε χώρα έχει το δικό της, έχει και ιδιωτικά πανεπιστήμια σε αυτές τις χώρες, τις σκανδιναβικές, έχουν μέτρα, όπως γράφει ο κύριος Τσούκας σε ένα κείμενό του στο protagon.gr πολύ καλό, στο οποίο λέει ότι παραδείγματος χάριν δεν έχουν βάση για να μπαίνουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κάθε ίδρυμα αποφασίζει μόνο του τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τους φοιτητές, πράγμα το οποίο δεν το θέλει ο κύριος Ανδρουλάκης. Θέλει ένα τελείως κρατικό μοντέλο και για τα ιδιωτικά και είναι πολύ προσχηματικά τα επιχειρήματα τα οποία φέρνει κατά τη γνώμη μου».
«Είναι τελείως αντιφατικό. Λέει, επειδή θέλω τα μη κερδοσκοπικά, ψηφίζω εναντίων των μη κερδοσκοπικών υποτίθεται για λόγους που έχουν να κάνουν με λεπτομέρειες αλλά δε μας τις λένε αυτές τις λεπτομέρειες ποιες είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κιντή.
Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δηλώσεις του Παναγιώτη Δουδωνή, βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
«Ήταν μεγάλη απογοήτευση να τον ακούς να λέει ένα γελοίο επιχείρημα, ότι ενώ το Σύνταγμα απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η κυβέρνηση φέρνει τα μη κερδοσκοπικά, κατ’ ανάλογο τρόπο αν ακολουθούσαμε τη λογική της κυβέρνησης, θα έπρεπε να επιτρέπουμε τα μη κερδοσκοπικά βασανιστήρια, επειδή το Σύνταγμα απαγορεύει τα βασανιστήρια. Δηλαδή τι λογική είναι αυτή; Και ο άνθρωπος αυτός έχει κάνει νομικά και έχει σπουδάσει νομικά στην Οξφόρδη και χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα; Αυτό είναι πολύ προσβλητικό για όλους μας, για τη νοημοσύνη μας» τόνισε η κ. Κιντή.
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:
πηγη – www.ertnews.gr