Εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η πλωτή προβλήτα θα γίνει σημείο αναχώρησης για χιλιάδες εκτοπισμένους από τη Γάζα
Written by diktio diktio on 20/05/2024
Εμπειρογνώμονες σε Παλαιστινιακές υποθέσεις εκτιμούν ότι η αμερικανική πλωτή αποβάθρα στις ακτές της Γάζας αποτελεί μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου να αποτελέσει σημείο εκτόπισης χιλιάδων κατοίκων της Γάζας στην Ευρώπη.
Ο αμερικανικός στρατός τερμάτισε την πλωτή προβλήτα στην ακτή της Γάζας, για να τη χρησιμοποιήσει ως προσωρινό λιμάνι για να επιταχύνει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα, η οποία βρίσκεται υπό βομβαρδισμό και πολιορκία.
Ο εμπειρογνώμονας για τα Παλαιστινιακά θέματα, Riyad Al-Aila, δήλωσε: «Το πλωτό λιμάνι που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό στις ακτές της Γάζας θα αποτελέσει αφετηρία για το σχέδιο εκτόπισης Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και ώθησή τους προς την Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «Η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ εργάζονται για να το καταστήσουν εναλλακτικό σε όλες τις εμπορικές διελεύσεις και την ανθρωπότητα στον τομέα».
Ο Al-Aila πρόσθεσε στο «Erem News» ότι, «Κατά την εκτίμησή μου, το Ισραήλ και μετά την απόρριψη της αιγυπτιακής θέσης οποιασδήποτε πρότασης να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα χωρίς την παρουσία των Παλαιστινίων, εργάζεται για να το αντικαταστήσει με ένα θαλάσσιο λιμάνι, αλλά αυτό απαιτεί λίγο χρόνο για να επιτευχθεί».
Ο Al-Aila είναι πεπεισμένος ότι. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ καταφέρουν να λειτουργήσουν το λιμάνι και να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και των εκτοπισμένων, αυτό θα τους ωθήσει να το μετατρέψουν σταδιακά σε εναλλακτική λύση στη διάβαση της Ράφα, ειδικά όσον αφορά την μετακίνηση των ατόμων, παρά την παλαιστινιακή και την αιγυπτιακή απόρριψη».
Το πιο σημαντικό επίτευγμα του Ισραήλ
Όσο για τον ειδικό στις διεθνείς υποθέσεις, Raed Najm, είπε, «Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από σφαγές και γενοκτονίες, έχει στην πρώτη γραμμή των στόχων του τον εκτοπισμό του πληθυσμού, και αυτό είναι ξεκάθαρο. αποδεικνύεται από τη μαζική καταστροφή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός και την έλλειψη μέσων ζωής».
Ο Najm εξήγησε στο «Erem News» ότι «ο ισραηλινός πόλεμος στοχεύει να επιβάλει μια διαδικασία αναγκαστικής και εκούσιας εκτόπισης του πληθυσμού μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου η πρώτη είναι η μετακίνηση του πληθυσμού με τη χρήση υπερβολικής στρατιωτικής δύναμης και με τη διάπραξη σφαγών. Η δεύτερη κατεύθυνση σχετίζεται με το πλωτό λιμάνι».
Σημείωσε ότι «εάν αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα για το Ισραήλ, ειδικά καθώς θα οδηγήσει στην διάλυση και εκκαθάριση του παλαιστινιακού ζητήματος και στην αποτροπή της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967».
Ο ίδιος θεωρεί ότι «το λιμάνι είναι μια καθαρά ισραηλινή απαίτηση και θα ανοίξει το δρόμο για ευάλωτες ομάδες τραυματιών και ασθενών και τους συντρόφους τους. Στη συνέχεια θα εξελιχθεί σιγά σιγά για να γίνει σταθμός εκτοπισμού Παλαιστινίων με στόχο τη μείωση του πληθυσμού».
Τόνισε ότι «υπάρχουν πραγματικοί φόβοι ότι το λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί για εκτόπιση κατοίκων στο πλαίσιο στρατηγικών ρυθμίσεων που σχετίζονται με τη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσουν τεράστια έργα, άντληση επενδύσεων και αναδημιουργία μιας νέας ασφάλειας και πολιτικής πραγματικότητας».
Ο Najm κατέληξε ωστόσο ότι , «δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί η έκταση της απάντησης της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης σε σενάρια όπως αυτό, ειδικά υπό το φως των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, ο οποίος ανακοίνωσε την άρνηση της κυβέρνησής του να εκτοπίσει τους Παλαιστινίους ή να ξανακαταλάβει τη Γάζα. “
Με τη σειρά του, ο ερευνητής για τις Παλαιστινιακές υποθέσεις, Muhammad Diab, εκτιμά πως «ο ισραηλινός πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και μήνες και η συνακόλουθη καταστροφή διαφόρων πτυχών και συστατικών της ζωής θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα ως μορφή γενοκτονίας.»
Εξήγησε στο «Erem News», «είναι θέμα χρόνου και τίποτα περισσότερο, αλλά κατ’ αρχήν ο εκτοπισμός έχει συμβεί. Όποιος μένει σε σκηνή ή καταφύγιο βρίσκεται στην πραγματικότητα στην πρώτη στάση του τρένου εκττοπισμού που έχει ξεκινήσει».
Πρόσθεσε ότι «το αμερικανικό λιμάνι είναι απαλλαγμένο από οποιουσδήποτε περιορισμούς όπως αυτοί που επιβάλλονται στο πέρασμα της Ράφα, το οποίο υπόκειται στην αιγυπτιακή βούληση, η οποία ανοιχτά και ξεκάθαρα απορρίπτει τον εκτοπισμό», σημειώνοντας ότι «το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πόσο προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη ή άλλες περιοχές να δεχτούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες».
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
πηγη – www.ertnews.gr