Την προειδοποίηση του
Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ και τον
Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι δε θα δώσει όπλα αν εισβάλλουν στην
Ράφα σχολίασε στην εκπομπή
«Συνδέσεις» του Ertnews o
Mάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Kings College του Λονδίνου λέγοντας ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές, γιατί καταρρέει ένα μεγάλο ταμπού ό,τι η Αμερική πάντα θα είναι δίπλα στο Ισραήλ».
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο τόνισε ότι μετά από μήνες πολεμικών συγκρούσεων στην
Γάζα «τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου ότι συμβαίνει στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει ισοπεδωθεί δεν μένει στη Γάζα. «Δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο ιστορικό πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια περίοδο που τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει σχετικά με τις προεδρικές εκλογές».
Σχολιάζοντας τη
μεγάλη κοινωνική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση του Μπάιντεν από ένα κομμάτι της νεολαίας που σπουδάζει στα μεγάλα πανεπιστήμια και έχει δυνατή φωνή επισήμανε ότι «κατάφερε με αυτές τις ενέργειες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας». Και όπως είπε, «καταλαβαίνουμε στην Αμερική τα πάντα είναι δημοσιότητα».
Μάλιστα, όπως είπε, «ο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή σκέφτεται κυρίως την πολιτική του επιβίωση και σκέφτεται πως θα μειώσει τις απώλειες που έχουν αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί, κυρίως προς τα αριστερά τους» γι’ αυτό και κρατάει αποστάσεις από το
Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου δεν είναι παντοδύναμος πρωθυπουργός
Αναφορικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι ένας παντοδύναμος πρωθυπουργός. Ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού που έχει περίπου 64 βουλευτές στο πλευρό του. […] Οι 14 από τους 64 προέρχονται από δύο ακροδεξιά κόμματα, τα οποία τον πιέζουν πάρα πολύ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις να εξουδετερώσει τους θύλακες της Χαμάς, ασχέτως το τι θα γίνει στην πραγματικότητα με τους ομήρους Ισραηλινούς ομήρους».
Και όπως τόνισε, εάν αυτοί οι 14 βουλευτές αποχωρήσουν, θα καταρρεύσει ως κυβερνητικός συνασπισμός και θα πρέπει να πάει σε εκλογές τις οποίες πιθανότατα δεν θα τις κερδίσει.
«Έχει λοιπόν να αντιμετωπίσει μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό αυτές τις πιέσεις που προέρχονται από την άκρα Δεξιά», πρόσθεσε. Όσον αφορά την παρουσία της
Χαμάς στη Ράφα εστίασε στις πιέσεις του στρατού που ζητά την εξόντωσή των μελών της παλαιστινιακής παραστρατιωτικής ομάδας, πάση θυσία, ακόμη κι αν αυτό αυξήσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Επιπλέον, όπως είπε ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, «υπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο που δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό και αυτό είναι η μικρή ή μεγάλη διπλωματική κρίση με τους Αμερικανούς». Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η αποστασιοποίηση των Ευρωπαίων μετά τις μεγάλες απώλειες που καταγράφονται στους Παλαιστίνιους αμάχους.
«Η εκτίμησή μου θα ήταν ότι θα γίνουν κάποιες επιχειρήσεις στη Ράφα που ήδη έχουν ξεκινήσει. Απλά το ερώτημα το μεγάλο είναι μέχρι που θα φτάσουν» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.
Θα βρεθεί η χρυσή τομή
«Έχουμε παιδιά τα οποία πεθαίνουν από ασιτία, πεθαίνουν από δίψα. Άρα, σε μια εποχή όπου η πληροφορία δεν ελέγχεται και δεν κρύβεται και όλα είναι στο φως, πολιτικά θα είναι μια πολύ μεγάλη ήττα για τους Ισραηλινούς εάν υπάρχουν εικόνες νεκρών παιδιών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «θα βρεθεί η χρυσή τομή» και οι Ισραηλινοί θα κάνουν κάποιες επιχειρήσεις στη Ράφα.
Μιλώντας για τους
ομήρους και την στάση του Ισραήλ ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι αυτό είναι αυτό ένα δεύτερο ταμπού που σπάει, δηλαδή ότι το Ισραήλ ήταν μια χώρα ήταν έτοιμη να κάνει πόλεμο για να σώσει ένα πολίτη του. Πλέον, όπως είπε, «υπάρχουν φωνές μέσα στο Ισραήλ που δείχνουν μια παντελή αδιαφορία για την τύχη των ομήρων σε μια χώρα που έχει κάνει πολέμους».
Πρόσθεσε δε ότι η άκρα δεξιά στο Ισραήλ ιεραρχεί ως πιο σοβαρό το να εξοντωθεί η Χαμάς παρά να σωθούν οι ισραηλινοί όμηροι. Και αυτό δείχνει, όπως είπε, ότι «οι αντιπαραθέσεις, οι διαιρέσεις μέσα στην κοινωνία του Ισραήλ είναι πια πάρα πολύ μεγάλες».
Πηγή: Συνδέσεις,
ERT