Current track

Title

Artist

Μ. Κεφάλα στο Πρώτο: Δεν θα κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί -Σαφέστατα υπάρχουν, αλλιώς δεν θα είχαμε τέτοια κατάληξη (audio)

Written by on 04/04/2024

Κοινοποίηση

«Δεν έχουμε κανένα λόγο και δεν έχουμε σκοπό να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Σαφέστατα και υπάρχουν, αλλιώς δεν θα είχαμε μια τέτοια κατάληξη. Είμαστε εδώ όμως και έχουμε και την πολιτική βούληση και τη θέληση να βοηθήσουμε τις γυναίκες, να στηρίξουμε τις γυναίκες και βέβαια να θεραπεύσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν» τόνισε η Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με Βασίλη Αδαμόπουλο, για την υπόθεση της δολοφονίας της 28χρονης έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και στα Συμβουλευτικά Κέντρα συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται και στα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας και μάλιστα σε συνεργασία και μεταξύ τους. Δηλαδή μια γυναίκα που θα πρέπει να εγκαταλείψει το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο διαμένει και να φιλοξενηθεί σε ξενώνα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αστυνομικοί των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας επικοινωνούν είτε με τα Συμβουλευτικά μας Κέντρα είτε με τους ξενώνες φιλοξενίας, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία εισαγωγής της γυναίκας στον ξενώνα» σημείωσε η κ. Κεφάλα.

«Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος οποιαδήποτε ιδιότητα κυβερνητική ή μη, για να δηλώσει συγκλονισμένος τουλάχιστον, από όλο αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες, απ’ όσα βλέπουμε, απ’ όσα ακούμε και φυσικά από ένα φρικτό έγκλημα, μια 28χρονη κοπέλα να χάνει με αυτόν τον τρόπο τη ζωή της» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεφάλα.

Προσέθεσε ακόμα πως η έρευνα θα δείξει τελικά που εντοπίζεται το λάθος, η αμέλεια, η παράλειψη από πλευράς πολιτείας, για να διορθωθούν, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν δομές και αυτό δεν μπορούμε να αναιρεθεί.

«Το ότι έχουν σωθεί εκατοντάδες γυναίκες είτε από την εφαρμογή panic button, 270 το έχουν πατήσει μέχρι στιγμής και είναι μόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δεν έχουν τραγική κατάληξη γιατί έχει πάει η Άμεση Δράση και τις έχει βοηθήσει. Το ότι υπάρχουν 256 μόνο γυναίκες, μόνο για το 2023 που φιλοξενήθηκαν στις δομές μας, στις δομές του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στους ξενώνες φιλοξενίας μαζί με τα παιδιά τους και βρήκαν καταφύγιο και βρήκαν στέγη και βρήκαν δουλειά μέσα από τα προγράμματα συνεργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Όλα αυτά δεν μπορούμε επίσης να τα παραβλέψουμε. Το κράτος είναι εδώ με όποιες δυσκολίες, με όποιες παραλείψεις, με όποιες αμέλειες που αυτές θα ερευνηθούν και εσωτερικά, από την αστυνομία αλλά και από τη Δικαιοσύνη και είμαστε εδώ για να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε, να δούμε τι πήγε λάθος, για να μην ξαναδούμε τέτοιες καταστάσεις και να βοηθήσουμε τις γυναίκες» επισήμανε.

Ερωτηθείσα, πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία, υπέδειξε «τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, στη γραμμή SOS 15900 και στα τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία είναι ήδη 18 και μέχρι το καλοκαίρι, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θα ανοίξουν άλλα 45, ένα δηλαδή σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση. «Τα τονίζω, γιατί αυτά τα Αστυνομικά τμήματα έχουν αξιωματικούς οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κάνουν ειδική επιμόρφωση για το πώς θα χειρίζονται τα περιστατικά» συμπλήρωσε η κ. Κεφάλα.


Current track

Title

Artist