Γιατί το ημερολόγιο στην Αιθιοπία δείχνει 7 χρόνια πίσω;
Written by diktio diktio on 29/08/2023
Το Γκεεζ στηρίζεται στο παλαιότερο Αλεξανδρινό ή Κοπτικό ημερολόγιο, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο ακόμα παλαιότερο αιγυπτιακό ημερολόγιο.
Το ημερολογιακό σύστημα ξεκινά με την ιδέα ότι ο Αδάμ και η Εύα έζησαν στον κήπο της Εδέμ επί επτά χρόνια πριν εκδιωχθούν για τις αμαρτίες τους. Αφού μετανόησαν, η Βίβλος λέει ότι ο Θεός υποσχέθηκε να τους σώσει μετά από 5.500 χρόνια.
Το Γρηγοριανό ημερολόγιο δημιουργήθηκε το 1582 με κάποιες αλλαγές στο προηγουμένως χρησιμοποιούμενο ιουλιανό ημερολόγιο. Αρκετές χώρες που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της καθολικής εκκλησίας έπρεπε να αποδεχτούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Πάπα που την παρουσίασε για πρώτη φορά.
Την εποχή εκείνη, πολλές χώρες αντιτάχθηκαν στο νέο σύστημα, το οποίο τους διέταξε να πέσουν 11 ημέρες από το ιουλιανό τους ημερολόγιο. Οι κάτοικοι του Λονδίνου κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νέο ημερολόγιο, κρατώντας πανό που έλεγαν, «δώστε πίσω τις 11 ημέρες μας». Η χώρα αρνήθηκε να αποδεχθεί το γρηγοριανό ημερολόγιο μέχρι το 1752. Η Σοβιετική Ένωση δέχθηκε το νέο ημερολόγιο υπό την επίδραση των κομμουνιστών ηγετών της, ενώ η Ελλάδα αρνήθηκε να αλλάξει μέχρι το 1923.
Τα χρονοδιαγράμματα της Αιθιοπίας και της Γρηγορίας χρησιμοποιούν και την ημερομηνία γέννησης του Ιησού Χριστού ως σημείο εκκίνησης για τους υπολογισμούς τους. Η διαφορά στα δύο ημερολόγια είναι επειδή χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί υπολογισμοί για τον προσδιορισμό αυτής της ημερομηνίας.
Όπως και το κοπτικό ημερολόγιο, το αιθιοπικό ημερολόγιο έχει δώδεκα μήνες, 30 ημερών ο καθένας, συν πέντε ή έξι επαγόμενες ημέρες (συνήθως αποκαλούνται ως ένας δέκατος τρίτος μήνας).
Η πρώτη ημέρα του αιθιοπικού έτους για έτη μεταξύ 1901 και 2099 είναι η 11 Σεπτεμβρίου του γρηγοριανού ημερολογίου ή η 12η Σεπτεμβρίου του Γρηγοριανού ημερολογίου, στα έτη που προηγούνται του Γρηγοριανού δίσεκτου έτους.