Current track

Title

Artist

Δένδιας για εθελοντική στράτευση γυναικών: Τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μια αρχική σκέψη

Written by on 08/03/2024

Κοινοποίηση

Στο ζήτημα της εθελοντικής θητείας των γυναικών που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Κατ’ αρχήν, έχω πει επανειλημμένως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ότι η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει στον στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον  ένοπλο πολίτη.

Βεβαίως ο κορμός κύριοι Αρχηγοί είναι πάντα ο επαγγελματικός κορμός των άξιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά και στο γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, και στο αριθμητικό πλαίσιο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς, η οποία θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή και θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11- 12 εκατομμύρια.

Η απλή λοιπόν αριθμητική μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών. Όπως επίσης και η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης που υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του, είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της ίδρυσης του κράτους – πόλης.

Η έκθεση μάλιστα αυτή τη στιγμή για το μνημείο της Χαιρώνειας και την σχετική μάχη, υπενθυμίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη.

Ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. Με την προσφυγή και στον  γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας)  είναι κάπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας. 

Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Υπήρχε στον πίνακα (της οθόνης). Είναι ένα νομοθέτημα του ’77 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε Κυβέρνηση. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική –  επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών.

Και τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης. Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν κατά την άποψή μου, την εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσει κανείς τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».

Μήνυμα του Γενικού Επιτελέιου Στρατού για την Ημέρα της Γυνάικας

Το μήνυμα του Γενικού Επιτελέιου Στρατού για την Ημέρα της Γυνάικας: «Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουμε ένα βαθύτατο «ευχαριστώ» σε εσάς, τις γυναίκες που συνεχίζουν να μας εμπνέουν με την ακλόνητη πίστη και την ακούραστη προσπάθειά τους. Η παρουσία σας ενισχύει την οικογένεια του Ελληνικού Στρατού με μοναδικές ικανότητες και προοπτικές, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και σεβασμού.

Χρόνια πολλά στις γυναίκες του #ΣΞ»

πηγη – www.ertnews.gr


Current track

Title

Artist