Εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν τη φύση να ανακτά δημιουργίες «μπρουταλιστικής» αρχιτεκτονικής
Written by diktio diktio on 04/06/2024
Το Spomenik de Kosmaj έξω από το Βελιγράδι, ένα μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν των πεσόντων Παρτιζάνων κατά τη διάρκεια του. Εγκαινιάστηκε το 1971, δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Βόιν Στόγιτς και τον αρχιτέκτονα Gradimir Medaković.UNSPLASH
Τη σχέση της φύσης με το μπρουταλιστικό στυλ αρχιτεκτονικής εξερευνούν εντυπωσιακές φωτογραφίες: Από ένα θέατρο στην Ιαπωνία μέχρι και μια βιβλιοθήκη στον Καναδά, η ομορφιά εντοπίζεται στην αέναη «μάχη» του φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη παρέμβαση.Οι φωτογραφίες αυτές, περιέχονται στο βιβλίο που ονομάζεται «Brutalist Plants», μια «ματιά στο μέλλον αλλά και μια αναδρομή στο παρελθόν» όπως εξηγεί στο CNNi η Olivia Broome, επιμελήτρια του βιβλίου.
Με το φωτογραφικό αυτό βιβλίο, η Broome ελπίζει ότι οι εικόνες θα εμπνεύσουν τους ανθρώπους να δουν το δομημένο περιβάλλον με διαφορετικό τρόπο – και κυρίως να το δουν ως ένα μέρος που μπορεί να συμπληρώσει τη φύση.
«Είτε θα μπορούμε να υπάρχουμε όλοι/ες σε αρμονία με τη φύση, είτε θα αξιοποιούμε τα οικοδομικά υλικά με τόσο άσχημο τρόπο, που η φύση τελικά θα ξεπεράσει όλα όσα χτίζουμε» περιγράφει.
Τι είναι ο μπρουταλισμός;
Ο μπρουταλισμός, που μερικές φορές αναφέρεται ως «Νέος Μπρουταλισμός », είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ που χαρακτηρίζεται από την επιβλητική του μορφή, τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων και καθαρών γραμμών, το εκτεθειμένο σκυρόδεμα και τα μονοχρωματικά χρώματα, δηλαδή περιορισμένα χρώματα και αποχρώσεις. Η δημοτικότητά του κορυφώθηκε τις δεκαετίες 1950 έως και 1970 και συναντάται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ευρώπη.Αυτό το διεθνές στυλ, όμως, έχει τις ρίζες του σε πολύ παλαιότερες δομές του 20ου αιώνα από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε εκείνες του Ελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier, του οποίου το έργο είχε προτεραιότητα την λειτουργικότητα και μεγάλα, γλυπτά σχήματα.Η Μπρουμ μαγνητίστηκε από τις φωτογραφίες αυτές λόγω της αντίθεσης του κρύου σκυροδέματος με την απαλότητα της φύσης, ένα θέαμα το οποίο δημιουργεί μια διφορούμενη «δυστοπική και ουτοπική συνάμα αίσθηση».