Επιτήδειοι συνεχίζουν να «ψαρεύουν» ανυποψίαστα θύματα, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, και η διοίκηση του Οργανισμού με νέα ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να προσέχουν για τυχόν παραπλανητικά SMS που ενδέχεται να λάβουν στα κινητά του τηλέφωνα με το λογότυπό του.

Ο ΕΟΠΥΥ στέλνει μόνο ενημερωτικά μηνύματα, ποτέ για ενημέρωση στοιχείων των ασφαλισμένων

Συγκεκριμένα, στα παραπλανητικά SMS εμφανίζεται παραποιημένη η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ.

Πώς εντοπίζουμε τα σημεία που δείχνουν ότι πρόκειται για απάτη

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ είναι η https://www.eopyy.gov.gr/.

Αντιθέτως, η πλαστή ιστοσελίδα που αποστέλλεται μέσω SMS στους πολίτες και παραπέμπει σε ενημέρωση στoιχείων, κυρίως οικονομικών, είναι η https://eopyy-govgr[.]com/web/index.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει, ήδη, προβεί στις απαραίτητες επικοινωνίες με τον πάροχο, που φιλοξενεί την πλαστή ιστοσελίδα (Hosting Provider) για την απενεργοποίησή της.

Ωστόσο, εφιστάται εκ νέου η προσοχή στους ασφαλισμένους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποστέλλει SMS μηνύματα, τα οποία είναι μόνον ενημερωτικά, χωρίς περαιτέρω ενέργειες και αφορούν ενδεικτικά: εκτελέσεις γνωματεύσεων, εγκρίσεις γνωματεύσεων, αποφάσεις επιστροφών ατομικών αιτημάτων, υποβολές ατομικών αιτημάτων μέσω ΚΕΠ, επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας μέσω Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ).

Το κινητό τηλέφωνο στο οποίο αποστέλλονται SMS δηλώνεται από τον εκδότη ιατρό κατά τη συνταγογράφηση ή αντλείται αυτόματα από τα στοιχεία επικοινωνίας, που έχει επιβεβαιώσει ο ασφαλισμένος μέσω του ΦΑΥ.

«Δεν καλούμε ασφαλισμένους για γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων»

Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι δεν προβαίνει σε καμία επικοινωνία (τηλεφωνική ή sms ή email) για γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων, όπως Τραπεζικός Λογαριασμός IBAN κ.ο.κ.

Η επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)