Ζωή και Δημιουργία: Η Παράσταση Modus Vivendi στο Θέατρο Ρεκτιφιέ
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 18/04/2025
Παράσταση “Modus Vivendi ή Πώς να ζήσουμε” στο Θέατρο Ρεκτιφιέ
Κατά τη διάρκεια της εκτενούς περιοδείας της, που περιλαμβάνει σταθμούς σε χώρες όπως η Ιταλία, η Σερβία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Δανία και η Πορτογαλία, η παράσταση “Modus Vivendi ή Πώς να ζήσουμε”, δημιουργημένη στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα πραγματοποιήσει μια μοναδική στάση στην Αθήνα. Η παράσταση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Διαμαντή, προμηνύει μια μοναδική εμπειρία πριν συνεχίσει το ταξίδι της στο εξωτερικό.
Στο θέατρο Ρεκτιφιέ, οι ταλαντούχες ηθοποιοί Ειρήνη Κουτσάκη, Ζωή Ξανθοπούλου και Γεωργία Καρλατήρα θα αναλάβουν την παρουσίαση του έργου, το οποίο αντλεί έμπνευση κατά κύριο λόγο από τις «Τρεις αδελφές» του Άντον Τσέχωφ. Επιπλέον, η παράσταση περιλαμβάνει αποσπάσματα και κείμενα που καθρεφτίζουν τα υπαρξιακά ερωτήματα του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα, όπως ποιήματα της Μαρίνας Σβετάεβα, κείμενα από το «Το δεύτερο φύλο» της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, καθώς και από τον Κόμη του Ντε Λωτρεαμόν και το Κοράνι.
Η Εξερεύνηση της ανθρώπινης ύπαρξης
Η σύγχρονη πραγματικότητα, χαρακτηριζόμενη από την αυτοματοποίηση και την ηλεκτρονική επικοινωνία, απομακρύνει τους ανθρώπους, οδηγώντας τους σε μια ζωή μοναχικότητας και απομόνωσης. Σε αυτό το κλίμα, θεατρικά έργα και λογοτεχνικές δημιουργίες έρχονται να μας προσφέρουν μια διέξοδο. Μπορούν το θέατρο και η τέχνη να μας καθοδηγήσουν πίσω σε μια ζωή γεμάτη ουσία, συναισθήματα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη;
Η παράσταση αναδεικνύει αυτά τα ερωτήματα μέσα από τη σκηνική σύμπραξη τριών γυναικών, οι οποίες αναζητούν μια καλύτερη πραγματικότητα, αντλώντας έμπνευση από την πλαγιομορφή των ηρωίδων του Τσέχωφ. Όπως και οι τρεις γυναίκες του ομώνυμου έργου, αυτές οι ηρωίδες θα επιδιώξουν να δικαιωθούν, αναζητώντας ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.
Η εξερεύνηση των εσωτερικών τους μηχανισμών θα αποκαλύψει τη μετάβαση από την αθωότητα στην πλέρια εξαθλίωση, καταδεικνύοντας τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να προτείνουν λύσεις που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά, μειώνοντας την μοναξιά και επιβεβαιώνοντας το ενδεχόμενο μιας αρμονικής συμβίωσης. Οι έννοιες της μοναξιάς και της συμβίωσης θα είναι συνεχώς παρούσες στην παράσταση, καταδεικνύοντας ότι η αποδοχή και η κατανόηση είναι βασικοί πυλώνες της ανθρώπινης σχέσης.
– Αντώνης Διαμαντής
Η παράσταση έχει λάβει επιχορήγηση για ευρωπαϊκή περιοδεία και έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε αρκετές πόλεις. Ξεκίνησε από το θέατρο Brama στην Πολωνία, ακολούθησε η εμφάνιση στο θέατρο Χωρομορφές στο Ηράκλειο και προγραμματίζεται να εμφανιστεί στο θέατρο Mulino Ad Arte στο Τορίνο, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Θεάτρου Nisville Jazz Festival στη Νίκαια της Σερβίας. Το καλοκαίρι αναμένονται νέες παραστάσεις σε σημαντικά θέατρα, όπως το Atalaya-TNT στη Σεβίλλη, το Θέατρο ΟΜ στη Δανία και το ASTA-Teatro Qutras e Artes στην Πορτογαλία.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη σπουδαία φεμινίστρια δημοσιογράφο και λογία, Καλλιρόη Παρρέν, που υπηρέτησε την τέχνη και τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Κρήτη, και είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της προσφοράς της.
Συντελεστές της Παράστασης
- Σύνθεση Κειμένων, Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
- Σκηνικός Χώρος/Κουστούμια: Όμμα Στούντιο
- Επεξεργασία Οπτικού Υλικού: Νίκος Βασιλάκης
- Γραφιστικά: Γρηγόρης Κληρονόμος 2b Creative
- Παραγωγή: Όμμα Στούντιο (Αμκε)
- Παίζουν: Ειρήνη Κουτσάκη, Ζωή Ξανθοπούλου, Γεωργία Καρλατήρα