Ο Λέοναρντ Μακ, που βάδιζε με μπαστούνι χθες και δυσκολευόταν να κρύψει τη συγκίνησή του κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ήταν περίπου είκοσι ετών όταν συνελήφθη, την 22η Μαΐου 1975, και κατηγορήθηκε για τον βιασμό μαθήτριας λυκείου καθώς έκανε βόλτα μαζί με φίλη της στη μικρή πόλη Γκρίνμπεργκ, στην ίδια κομητεία.
«Παρότι δήλωσε αθώος, και παρότι υπήρχαν μάρτυρες που τεκμηρίωναν το άλλοθί του», σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Λέοναρντ Μακ, που είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ, καταδικάστηκε έναν χρόνο αργότερα για βιασμό και οπλοκατοχή και αποφασίστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης για επτάμισι ως δεκαπέντε χρόνια σε φυλακή της πολιτείας. Εξέτισε πάνω από 7.
Τα δυο θύματα εξωθήθηκαν να τον «αναγνωρίσουν» βάσει διαδικασιών και μεθόδων της αστυνομίας που εμφορούνταν από «προκαταλήψεις» και ήταν «προβληματικές», σύμφωνα με την εισαγγελία. Οι μέθοδοι της αστυνομίας είχαν πολύ συχνά θύματα μαύρους και ισπανόφωνους, τονίζει το Innocence Project.
Ο Λέοναρντ Μακ, που ζει στις νότιες ΗΠΑ, επέμενε πάντα να διατρανώνει την αθωότητά του. Όμως αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι το 2022, ώσπου η εισαγγελία άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης και προχώρησε σε αναλύσεις γενετικού υλικού που μπορούσε ακόμη να αξιοποιηθεί από το εσώρουχο του θύματος.
Οι αναλύσεις τον αθώωσαν και επέτρεψαν να εντοπιστεί άλλος ύποπτος, φυλακισμένος για διαφορετική υπόθεση. Αυτός ο τελευταίος ομολόγησε πως διέπραξε τον βιασμό το 1975, αλλά δεν μπορεί πλέον να καταδικαστεί για την υπόθεση, αφού το έγκλημα έχει παραγραφεί.
«Τώρα μπορώ στ’ αλήθεια να πω ότι είμαι ελεύθερος», είπε δακρυσμένος ο Λέοναρντ Μακ, σύμφωνα με αποσπάσματα της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο του Γουάιτ Πλέινς που μεταδόθηκαν από αμερικανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2022 από το «National Registry of Exonerations», πρόγραμμα αμερικανικών πανεπιστημίων, οι μαύροι αποτελούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά το 53% εξ όσων αθωώθηκαν μετά τις καταδίκες τους εξαιτίας δικαστικής πλάνης από το 1989.
ΠΗΓΗ: cnn.gr