Πληθαίνουν οι φωνές για τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα – και όχι μόνο – με τα ελληνικά νησιά να είναι αντιμέτωπα με λειψυδρία, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Μετά την επιστολή 21 ευρωπαϊκών χωρών προς την Κομισιόν, με την οποία ζητούν το νερό να μπει σε απόλυτη προτεραιότητα στην ατζέντα της ΕΕ, όλο και περισσότερα διεθνή μέσα αναδεικνύουν το πρόβλημα στη χώρα μας. Ένα πρόβλημα που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, τα οποία δείχνουν τη στάθμη να χαμηλώνει επικίνδυνα.
Ερώτηση στην Κομισιόν
Στον απόηχο των δεσμεύσεων τής φον ντερ Λάιεν – κατά την πρόσφατη ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο λίγο πριν τη μυστική ψηφοφορία και την επανεκλογή της στην ηγεσία της Κομισιόν – για μια νέα στρατηγική με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου, του νερού, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα.
Συγκεκριμένα, ερώτηση με την οποία ζητά να πληροφορηθεί τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και συγκεκριμένα το τι προτίθεται να πράξει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ασφάλειας των αποθεμάτων νερού, κατέθεσε ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Επιπλέον, ρωτά και το «εάν τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αρκετά για τις απαιτούμενες επενδυτικές ανάγκες για την παροχή νερού, αλλά και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας κι ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Όπως, διαπιστωτικά, αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, «ο συνδυασμός αυξημένων θερμοκρασιών, έντονης ξηρασίας και μειωμένων βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις νερού, με σημαντικές συνέπειες για αστικά κέντρα, αγροτικές περιοχές και νησιά», ενώ, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, «περίπου το 20% της επικράτειας της Ευρώπης και το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρή πίεση ή έλλειψη υδάτινων πόρων» και «το οικονομικό κόστος εκτιμάται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».
«Αυτό καθιστά αδήριτη την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση, η οποία να περιλαμβάνει το σύνολο των υδάτινων πόρων, την προστασία οικοσυστημάτων, ανθρώπινη κατανάλωση, γεωργία, βιομηχανία και τουρισμό», υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο κ. Τσιόδρας.
Τα διεθνή μέσα το «φωνάζουν»: τα ελληνικά νησιά «στεγνώνουν»
Στις αρχές Ιουλίου το Reuters με δημοσίευμά του αναδείκνυε το πρόβλημα στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι «στερεύει το νερό, ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος.
Το πρακτορείο υπογράμμιζε ότι οι δήμαρχοι κάνουν έκκληση για περιορισμένη κατανάλωση του νερού, ώστε να μη στερέψουν τα αποθεματικά, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε να μη μείνουν χωρίς νερό νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω καλοκαιριού.
Σειρά πήρε το CNN, που σε δημοσίευμά του επίσης επισημαίνει ότι τα ελληνικά νησιά παλεύουν με την κρίση νερού εν μέσω τουριστικής σεζόν.