Current track

Title

Artist

Μελέτη συνδέει τους φυσικούς χυμούς με την αύξηση του σωματικού βάρους σε παιδιά και ενήλικες

Written by on 18/01/2024

Κοινοποίηση

Οι ερευνητές ανέλυσαν 42 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν παιδιά και ενήλικες.

Η καθημερινή κατανάλωση ενός ή και περισσότερων ποτηριών φυσικού χυμού φρούτων συνδέεται με μικρή αύξηση βάρους σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση προηγούμενων μελετών.

«Ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τους χυμούς είναι η ποσότητα- η κατανάλωση φρούτων με αυτόν τον τρόπο καθιστά πολύ εύκολη την υπερδοσολογία», δήλωσε ο Δρ. Γουόλτερ Γουίλετ, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

«Για παράδειγμα, πόσο συχνά τρώμε τρία πορτοκάλια; Κι όμως, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει περίπου τρία πορτοκάλια τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε σε 1-2 λεπτά, και μετά μπορεί να πιούμε άλλο ένα, και αυτό θα προσθέσει πολλές θερμίδες και θα οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα», δήλωσε ο ερευνητής στο CNN.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και άλλα χρόνια νοσήματα, λένε οι ειδικοί.

Αν και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μελέτη δεν έδειξαν άμεση αιτιώδη συνάφεια, παρά μόνο συσχέτιση, τα ευρήματα ήταν «αρκετά έγκυρα και ταιριάζουν με αυτό που βλέπουμε κλινικά», δήλωσε η παιδιατρική ενδοκρινολόγος Δρ. Ταμάρα Χάνον, μέλος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος υγείας να καταναλώνετε χυμούς αντί για ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, εκτός εάν το παιδί σας δεν μπορεί να καταναλώσει στερεά τροφή», δήλωσε η Χάνον.

Πώς επηρεάζει ο χυμός τον οργανισμό

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, μέταλλα και βιταμίνες που περιέχονται με φυτικές ίνες.

«Όταν αφαιρούμε το πακέτο, αφαιρούμε τις φυτικές ίνες και τα δομικά μέρη της τροφής και το σώμα μας το χωνεύει και το μεταβολίζει διαφορετικά από ό,τι συνήθως», εξήγησε η ερευνήτρια.

Η κατανάλωση ενός ολόκληρου μήλου, για παράδειγμα, δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή η φρουκτόζη, η ζάχαρη που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά, απελευθερώνεται αργά στο αίμα. Η κατανάλωση χυμού μήλου, ωστόσο, πλημμυρίζει το αίμα με φρουκτόζη.

«Το αίμα δεν μπορεί να είναι γλυκό. Είναι επικίνδυνο για τα όργανα, οπότε το σώμα διαθέτει πολλούς μηχανισμούς για να απαλλαγεί γρήγορα από τη ζάχαρη και να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα», εξήγησε η Χάνον. «Έτσι, το συκώτι, το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα, μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων σε λίπος που μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα και να κρατηθεί μακριά από το αίμα», πρόσθεσε.

Αυτός δεν είναι ο μόνος αντίκτυπος, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Βασάντι Μαλίκ, ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

«Όταν καταναλώνετε θερμίδες σε στερεή μορφή, ο εγκέφαλός σας καταγράφει καλύτερα αυτές τις θερμίδες και προσαρμόζει ανάλογα την πρόσληψη τροφής», δήλωσε η Μαλίκ. «Αλλά αν πιείτε αυτές τις θερμίδες, μπορεί να μην αισθάνεστε χορτάτοι και να αρχίσετε να τρώτε ξανά», σημείωσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 42 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν παιδιά και ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι στα παιδιά, κάθε πρόσθετη μερίδα φυσικού χυμού φρούτων συσχετίστηκε με 0,03 υψηλότερη μεταβολή του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Στους ενήλικες, η κατανάλωση φυσικών χυμών οδήγησε σε αύξηση του ΔΜΣ κατά 0,02.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».

ΠΗΓΗ: CNN


Current track

Title

Artist