Current track

Title

Artist

Μελβούρνη: Διάλεξη για τον Εμφύλιο πόλεμο (1946-1949) στην ελληνική πεζογραφία

Written by on 17/08/2023

Κοινοποίηση

74 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, που ξεκίνησε το 1946 και τερμάτισε το 1949. Πολλές πτυχές του αποτυπώθηκαν σε μια σειρά μυθιστορημάτων από το 1950 μέχρι σήμερα.

Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα της διάλεξης που θα δώσει σήμερα, Πέμπτη, 17 Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα στο οίκημα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ο Μιχάλης Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο τίτλος της διάλεξης είναι: «Ελλάδα, ένα σταυρωμένο κορμί (Γιώργος Σεφέρης): Ο Εμφύλιος πόλεμος (1946-1949) στην ελληνική πεζογραφία».

Μιλώντας στο SBS Greek, ο κ. Μπακογιάννης εξηγεί για ποιον άλλο λόγο βρίσκεται στην Μελβούρνη και τι τον παρακίνησε να ασχοληθεί με το θέμα.

Αναφέρεται σε καταγραφή έργων από συγγραφείς της Διασποράς με θέμα τον Εμφύλιο και εξηγεί γιατί χρειάζεται να γνωρίζουμε τι συνέβη εκείνη την τραγική τριετία.

Σκοπός της διάλεξης είναι η σκιαγράφηση των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος έχει αναπαρασταθεί στα ελληνικά μυθιστορήματα από το 1950 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Μπακογιάννης σημειώνει ότι η μυθοπλασία δεν θεωρείται ιστορικό τεκμήριο και ότι η σχέση μεταξύ Ιστορίας και λογοτεχνικής γραφής δεν είναι ζήτημα απλής αντανάκλασης των ιστορικών γεγονότων σε μια αφηγηματική φόρμα.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ θα απαντήσει στην διάλεξή του και στα εξής ερωτήματα:

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ιστορίας και λογοτεχνικής γραφής;

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος έχει αναπαρασταθεί στα ελληνικά μυθιστορήματα από το 1950 μέχρι σήμερα;

Ποιοι παράγοντες (πολιτικοί, πολιτισμικοί κ.λπ.) έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωσή τους;

Πώς και σε ποιο βαθμό κάποια μυθιστορήματα προκάλεσαν δημόσια πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση στην Ελλάδα;

Ποιος είναι ο Μιχάλης Μπακογιάννης

Ο Μιχάλης Μπακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αργότερα απέκτησε το Διδακτορικό του στη Φιλολογία.

Από το 2011 διδάσκει μαθήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. Επίσης, έχει διδάξει μαθήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας στα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Κύπρου (2008), του Βελιγραδίου (2012), του Άμστερνταμ (2013), της Βιέννης (2015), των Ιωαννίνων (2015) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από το 2003.

Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντά του αφορούν τη μεταπολεμική ελληνική λογοτεχνία και κριτική, καθώς και τη μελέτη λογοτεχνικών περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Πηγή: SBS


Current track

Title

Artist