Ξενής Σαχίνης: Μνήμη και Τεχνική – Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 01/04/2025
Έκθεση του Ξενή Σαχίνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Ξενής Σαχίνης, ασχολείται με ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά θέματα της τέχνης του: τη μνήμη, εστιάζοντας συγκεκριμένα στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και την αντίθεση της με τη λήθη, η οποία συχνά φέρνει μαζί της φαινόμενα ρατσισμού. Η δουλειά του Σαχίνη αποτελεί μια κρίσιμη υπενθύμιση της ανθρώπινης φύσης, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τη δυνητική της ικανότητα να κρύβει και το τέρας.
Στην έκθεση αυτή, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια πληθώρα έργων που αναδεικνύουν σχεδόν όλα τα εκφραστικά ιδιώματα του. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει σχέδια, ακρυλικά, έργα σε λαμαρίνα με ηλεκτροκόλληση και ποικίλες κατασκευές, που αντικατοπτρίζουν μια δημιουργική πορεία πενήντα χρόνων. Η επιμέλεια της έκθεσης έχει αναληφθεί από τον Τίτο Μίλεχ, ο οποίος συνδυάζει την καλλιτεχνική του προσέγγιση με την αναγκαία πρόνοια για τη σωστή παρουσίαση των έργων.
Η πορεία του Ξενή Σαχίνη είναι συνυφασμένη με τη Γαλλία, όπου σπούδασε και δίδαξε. Έχει επανειλημμένα συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις, δημιουργώντας έτσι ισχυρούς δεσμούς με τον γαλλικό πολιτισμό. Ιδιαίτερη είναι η σχέση του με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο οποίο εγκαινίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1977. Ακολούθησαν άλλες εκθέσεις το 1993, το 1994, το 1999 και το 2014, που επιβεβαίωσαν τη διαρκή του παρουσία και επιρροή στο χώρο της τέχνης.
Η οικοδέσποινα της έκθεσης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, προσφέρει την υποστήριξή της, ενώ η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας, εκφράζοντας έτσι μια ενωτική στάση στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας.
Προσωπική Παρουσία του Ξενή Σαχίνη
Ο Ξενής Σαχίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954 και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ειδικεύεται στην χαρακτική, εκπαιδευόμενος από τον Κ. Γραμματόπουλο, και στη σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη, αποφοίτησε το 1978. Από το 1981 έως το 1985 παρακολούθησε σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, στο Εργαστήριο του V. Guignebert. Από το 1986 διδάσκει σχέδιο και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών του ΑΠΘ, ενώ έχει ενεργό ρόλο ως συντονιστής σε είκοσι πέντε συμφωνίες Erasmus.
Σήμερα, ως Ομότιμος Καθηγητής Χαρακτικής, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχοντας παράλληλα σε πλήθος ομαδικών και διεθνών εκθέσεων που αφορούν τη χαρακτική. Η συμβολή του στον τομέα της τέχνης είναι αξιοσημείωτη, καθώς έχει συμμετάσχει σε τρία παγκόσμια συνέδρια χαρακτικής IMPACT, στα δύο εκ των οποίων υπηρέτησε ως εισηγητής. Επιπλέον, έχει συγγράψει δύο βιβλία για τη σύγχρονη χαρακτική. Το 1996 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Αλεξανδρείας, όπου του απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο για τη χαρακτική.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Κρυμμένος ορίζοντας, 114×140 εκ., ακρυλικό σε μουσαμά, 2024