Current track

Title

Artist

Οι 6 μεγάλες αλλαγές που έρχονται στα σχολεία

Written by on 01/05/2024

Κοινοποίηση
λλάζει άρδην το τοπίο στα σχολεία για τους μαθητές όλων των βαθμίδων καθώς από το Σεπτέμβριο εφαρμόζονται σαρωτικές αλλαγές στις απουσίες, στη χρήση κινητών αλλά και στο ποινολόγιο.

Η φετινή σχολική χρονιά αμέσως μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία από τις διακοπές του Πάσχα 2024 οδεύει και επίσημα προς το τέλος της. Κι όμως το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο εκπαιδευτικό τοπίο και στις συνήθειες των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για τους μαθητές Δημοτικού

Οι μαθητές του Δημοτικού και ειδικότερα όσα παιδιά θα παρακολουθούν το ολοήμερο από τη νέα σχολική χρονιά θα μπορούν να αποχωρούν στις 15:50,  με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης. Η εν λόγω αλλαγή προβλέπεται κατόπιν σχετικής απόφασης της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχολικών βιβλίων προβλέπεται και αλλαγή του βιβλίου της Γλώσσας της Πέμπτης (Ε) Δημοτικού.

Για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς αναθεωρείται το πλαίσιο των απουσιών, της χρήσης κινητού αλλά και των ποινών για ακραίες συμπεριφορές μαθητών και εμπλοκής τους σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας.

Πρώτα από όλα σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τη νέα σχολική χρονιά, 2024-2025, θα τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή καταγραφή των απουσιών μέσω της πλατφόρμας e-Parents για άμεση ενημέρωση των γονέων για την εικόνα φοίτησης του μαθητή και για το σύνολο των απουσιών σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα με το μέτρο της Ψηφιοποίησης Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ενισχύεται η διαφάνεια στην προσμέτρηση των απουσιών και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν άμεση πρόσβαση στις απουσίες των μαθητών ώστε οι γονείς να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πόσες απουσίες έχουν τα παιδιά τους.

Δεύτερη αλλαγή είναι η επαναφορά της διάκρισης των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Ο συνολικός αριθμός των απουσιών που μπορεί να κάνει ο μαθητής είναι 114. Βάσει αυτο΄υ το όριο απουσιών χωρίς δικαιολόγηση είναι οι 50 ενώ από τις 50+1 απαιτείται δικαιολόγηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις απουσίες θα προσμετράται και η καθυστερημένη προσέλευση στις τάξεις και όπως διευκρινίζει επ αυτού του Υπουργείου (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25). Παράλληλα η δικαιολόγηση απουσιών 2 συνεχόμενων ημερων γίνεται από τους γονείς ενώ στις περιπτώσεις απουσίας περισσότερων από 2 συνεχόμενων ημερών απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Παράλληλα, από τον προσεχή Σεπτέμβριο απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους), μια πρακτική που συνέβαινε κατά κόρον στα σχολεία για την διευκόλυνση των μαθητών που κινδύνευαν να χάσουν την χρονιά και να επαναλάβουν την τάξη καθώς είχαν κάνει πολλές απουσίες ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα.

Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της χρήσης και κατοχής κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το πλαίσιο της χρήσης κινητού από τους μαθητές αυστηροποιείται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι μαθητές να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα εν ώρα μαθήματος. Από τη νέα σχολική χρονιά, λοιπόν, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα: Αν μαθητής/τρια έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.
Αν η παραπάνω συμπεριφορά αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α μαθητή/τρια.

Επιπλέον, για τις απαράδεκτες συμπεριφορές μαθητών και για όσους αποτελούν θύτες ενδοσχολικής βίας ενεργοποιείατι το εξής ποινολόγιο:

  • Προφορική παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από εκπαιδευτικό για απαράδεκτη συμπεριφορά μαθητή
  • Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες από Δ/ντή Σχολείου (από 1 σήμερα)
  • Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες από Σύλλογο Διδασκόντων (από 2 σήμερα)
  • Αλλαγή τμήματος από Σύλλογο Διδασκόντων (δεν προβλέπεται σήμερα)
  • Αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές/μετακινήσεις από Σύλλογο Διδασκόντων (δεν προβλέπεται σήμερα)
  • Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος από Σύλλογο Διδασκόντων (διευκόλυνση της διαδικασίας με απλή γνώμη συμβούλου εκπαίδευσης και χωρίς σύμφωνη γνώμη ΚΕΔΑΣΥ)

Τέλος, σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στα σχολικά βιβλία Γυμνασίου και Λυκείου. Ειδικότερα αλλάζει το βιβλίο Θρησκευτικών στην Γ Γυμνασίου και αντικαθίσταται από το βιβλίο “Η Μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο”, και το Λύκειο τα νέα βιβλία είναι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Λυκ-ΜΑΘ.ΠΡ.ΣΠ.ΟΙΚ.& ΠΛ(Γ,Γ ΕΣΠ ) και όλα τα βιβλία για το μάθημα των Θρησκευτικών στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

dnews.gr


Current track

Title

Artist