Current track

Title

Artist

Πάνω από 1.000 παιδιά το μεροκάματο: Θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας 16άρηδες σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου

Written by on 05/09/2023

Κοινοποίηση
Εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν… νύχτα παρά την απαγόρευση του νόμου για τους ανήλικους εργαζόμενους – Φόβοι ότι θα μείνουν χωρίς προσωπικό ξενοδοχειακές μονάδες λόγω της εξαντλητικής εργασίας που επιβάλλεται

Πάνω από 1.000 βιβλιάρια ανηλίκων έχουν εκδοθεί για εργασία στον τουρισμό φέτος στον νομό Ηρακλείου, με μια μερίδα ανηλίκων να πέφτει θύμα εργοδοτικής “αυθαιρεσίας”, αφού τους υποχρεώνουν να εργάζονται βράδυ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου κ. Νίκο Κοκολάκη.

Ωστόσο, η εργοδοτική παραβατικότητα συνεχίζεται, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε και περιπτώσεις καταγγελιών από καμαριέρες που δεν παίρνουν ρεπό. Το εργασιακό τοπίο των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι θολό και πρέπει να ληφθούν άμεσα και αναγκαία μέτρα, ώστε να αλλάξουν οι εργασιακές συνθήκες και ο κόσμος να εμπιστευτεί εκ νέου τον χώρο εργασίας των ξενοδοχείων.

Ειδικότερα, το neakriti.gr από αρχές της τουριστικής χρονιάς έχει δημοσιεύσει ρεπορτάζ που αφορούν την εργασιακή κατάσταση στα ξενοδοχεία. Λιποθυμίες, υπερκόπωση και εργασία χωρίς ρεπό είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που πληρώνουν εργαζόμενοι των ξενοδοχείων, όταν βρεθούν σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης. Ωστόσο, φαίνεται πως όχι μόνο δε θα αλλάξει η κατάσταση, αλλά το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όσο προχωράμε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης μίλησε αποκλειστικά στο neakriti.gr, όπου ανέφερε πως παρά τις αυξήσεις σε τουριστικό κόσμο, οι συνθήκες εργασίας είναι αποθαρρυντικές. Μάλιστα, όπως σημείωσε, υπάρχουν καταγγελίες τις τελευταίες μέρες από καμαριέρες που δεν παίρνουν ρεπό. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «σε δύο-τρία ξενοδοχεία υπάρχουν καταγγελίες το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ρεπό. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό αφορά κυρίως τις καμαριέρες που δεν παίρνουν ρεπό. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ο τουρισμός αυξάνεται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο τουρισμός είναι “ποιοτικός”. Πρέπει να υπάρχουν καταρτισμένοι όμως εργαζόμενοι να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες. Όπως συμπεριφέρεται όμως μερίδα ξενοδόχων, αναγκάζουν τον ξενοδοχοϋπαλληλικό κόσμο να απομακρυνθεί. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Στην έρευνα που πραγματοποιούμε και αφορά τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, θεωρώ πως θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα».

Η εργοδοτική παραβατικότητα φαίνεται πως δεν έχει ηλικιακούς φραγμούς. “Χτυπάει” και ανηλίκους. Όπως είχε αναφέρει το neakriti.gr, η ζήτηση για εργασία από ανηλίκους ήταν μεγάλη από τους πρώτους μήνες της φετινής τουριστικής χρονιάς. Μάλιστα, με ρεπορτάζ του neakriti.gr και λίγο πριν το Πάσχα, υπήρχαν γονείς που αναζητούσαν εργασία στα ξενοδοχεία για τα παιδιά τους. Ο αριθμός των βιβλιαρίων που εκδόθηκαν ήταν πάνω από 1.000, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί ανήλικοι έπεσαν θύμα εργοδοτικής παραβατικότητας.

Το καθεστώς εργασίας των ανηλίκων είναι ιδιαίτερο, αφού υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις και ιδιαιτερότητες. Αυτό το ιδιαίτερο καθεστώς εργασίας δε γίνεται σεβαστό από μία μερίδα ξενοδόχων.

Τους έβαλαν να δουλεύουν νύχτα

«Υπάρχουν πάνω από 1.000 βιβλιάρια ανηλίκων που εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτοί οι ανήλικοι πρέπει να εργάζονται με ειδικές προϋποθέσεις. Απαγορεύονται σε αυτούς οι βαριά σωματικές εργασίες. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, αυτό το καλοκαίρι έχουν εκδοθεί πάνω από 1.000 βιβλιάρια ανηλίκων, δηλαδή άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών. Επίσης, οι εργαζόμενοι αυτοί, που είναι ανήλικοι, δεν πρέπει να εργάζονται ούτε σκληρά ούτε σε επίπεδο νυχτερινού ωραρίου. Υπάρχουν όμως καταγγελίες ανηλίκων εδώ στο Ηράκλειο, ότι εργάζονται τη νύχτα. Αυτό απαγορεύεται», ανέφερε ο κ. Κοκολάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Υπάρχει ασυδοσία από εργοδότες. Εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, του χρόνου θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Θέλουν εργαζόμενους που να δουλεύουν πάνω από 8 ώρες. Εμείς θέλουμε ο εργαζόμενος να συνδέει την οικογενειακή με την επαγγελματική του ζωή. Αυτό δε συμβαίνει και οι εργαζόμενοι “πέφτουν κάτω” από την κούραση. Άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία και τους ξενοδόχους. Επίσης, πολλές καταγγελίες δε λέγονται».

Ψηφιακή κάρτα ανεργίας

Ο κ. Κοκολάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό εργαλείο για να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας του κάθε μισθωτού.

«Πρέπει να μπει άμεσα η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ώστε να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας του κάθε εργαζόμενου όταν μπαίνει και όταν φεύγει ο ξενοδοχοϋπάλληλος. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Παρά τις αυξήσεις σε τουριστικό κόσμο, ο ξενοδοχοϋπαλληλικός κόσμος μειώνεται. Η κατάσταση επιδεινώνεται», είπε.

Φόβοι για “λουκέτα” σε ξενοδοχειακές μονάδες

Τον “κώδωνα” του κινδύνου ότι θα κλείσουν αρκετά ξενοδοχεία εξαιτίας της έλλειψης εργασιακού προσωπικού κρούει ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης. Ο ίδιος υποστήριξε πως παραβατική συμπεριφορά εις βάρος των εργαζομένων έχουμε από ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, όπου οι απαιτήσεις των πελατών είναι υψηλές.

«Δυστυχώς, η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη. Δε δίνονται ρεπό γιατί δεν υπάρχουν άτομα για να τα αντικαταστήσουν. Η υπερεντατικοποίηση είναι μεγάλη και βλέπουμε πως συνεχώς αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν καμαριέρες που έκανε η καθεμία 15-20 δωμάτια και πλέον κάνει 25 δωμάτια. Τέτοια εργασιακά φαινόμενα συμβαίνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες των 4 και 5 αστέρων, όπου πελάτες έχουν χρήματα και έχουν απαιτήσεις. Αυτά τα φαινόμενα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς, εάν συνεχιστεί η ίδια η κατάσταση, τότε πολύ φοβάμαι πως πολλά ξενοδοχεία δε θα λειτουργήσουν το 2024. Η έλλειψη προσωπικού θα φέρει “λουκέτα” σε πολλά ξενοδοχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μωυσάκης.


Current track

Title

Artist