Current track

Title

Artist

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Written by on 10/11/2023

Κοινοποίηση

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί σήμερα (10/11) στη Θεσσαλονίκη μετά από κάλεσμα εκπαιδευτικών της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αλλά και φοιτητικών συλλόγων.

Αιτήματα τους είναι η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου καθώς και η ανάγκη για μαζικούς διορισμούς.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ αναφέρει:

«Η ακρίβεια, οι συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ο πληθωρισμός που δεν υποχωρεί, οδηγούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στη φτωχοποίηση! Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η ανυπαρξία μέτρων για προστασία των δασών, αντιπλημμυρικών έργων, αποκαλύπτουν την ανυπαρξία μέτρων της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Το νέο μισθολόγιο των Δ.Υ. με αυξήσεις-κοροϊδία, 1,5 ευρώ τη μέρα κατά μέσο όρο από 1-1-2024, όταν οι απώλειες των μισθών έφτασαν να είναι 40%. Με πλειστηριασμούς, τις υπέρογκες αυξήσεις των ενοικίων,τον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη….. η επίθεση στον κόσμο εργασίας είναι συνεχής. Όλα αυτά αποτελούν πλευρές μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ., της ΕΕ, και του κεφαλαίου, που βάζει πάνω από όλα το κέρδος των λίγων, δε μετράει η ζωή των πολλών.

Συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής μετάλλαξης του δημόσιου σχολείου

Στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση επιτίθεται σε όλες τις βαθμίδες: Με την αξιολόγηση, κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών. Με την Ελεύθερη επιλογή σχολείου, διαίρεσης τους σε «καλά» και υποβαθμισμένα. Με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να μετατοπίζει την ευθύνη για την πολιτική των περικοπών και της αδιοριστίας. Με νέα νομοσχέδια για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση και την ειδική αγωγή. Με την παράκαμψη του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Με τη μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων και του προϋπολογισμού για παιδεία. Με την προσπάθεια επιβολής ενός αυταρχικού πλαισίου και τρομοκράτησης, μέσω μπαράζ διώξεων εκπαιδευτικών. Με τα ακάλυπτα χιλιάδες κενά σε όλη την χώρα και το απαράδεκτο καθεστώς των προσλήψεων κατά δόσεις – φάσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας. Με την επιβολή του 30ωρου εργασίας στα σχολεία, τις αυθαίρετες εφημερίες, με προφορικές οδηγίες ΔΔΕ για τη δημιουργία όρων τετελεσμένων. Με παρατυπίες, αδιαφάνεια, βολέματα και εξυπηρετήσεις διοικήσεων και «ΠΥΣΔΕ» προσπαθούν να εκφοβίσουν και να μην υπάρχουν φωνές αντίδρασης στα έργα και τις ημέρες τους και στα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια. Η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, τις επιταγές του κεφαλαίου, επιδιώκει την αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου, να εισάγει στη λειτουργία του ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να διαμορφώσει ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου των εκπαιδευτικών.

Δεν εφαρμόζουμε καμία αξιολόγηση! Καθιστούμε ανενεργές όλες τις ρυθμίσεις!

Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ επιμένει στην αξιολόγηση, παρά τη σαφή απονομιμοποίησή της με τον μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση. Με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τους συντονιστές και τους μέντορες, την ατομική αξιολόγηση η οποία προβλέπεται να γίνει από τον Δ/ντή του σχολείου, τον σύμβουλο ειδικότητας και παιδαγωγικής ευθύνης, επιδιώκει, εκτός των άλλων να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς. Όλοι αυτοί θα μπουν δυο φορές στην τάξη και θα βγάλουν συμπέρασμα για την επάρκεια ή μη των εκπαιδευτικών!! Το κομματικό όργιο στις επιλογές των διευθυντών με τα 20άρια στους “ημέτερους” κατά την αξιολόγησή τους, κάνει ξεκάθαρο το πόσο αντικειμενική και αξιοκρατική είναι αυτή η διαδικασία. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε την αξιολόγηση με ισχυρό το όπλο της απεργίας αποχής για όλες τις διαδικασίες της.

Αποφασιστικός πολύμορφος αγώνας διάρκειας, Ο δρόμος να τους σταματήσουμε

Οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες μας οφείλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Απαντάμε στην εφ’ όλης της ύλης αντιεκπαιδευτική και αντεργατική επίθεση με αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων μας, για την προώθηση των διεκδικήσεων του κλάδου που λύνουν προβλήματα στο δημόσιο σχολείο και καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών. Με μορφές πάλης ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας και Γ.Σ. που θα καθορίζουν κάθε φορά την εξέλιξη του αγώνα.

Διεκδικήσεις – Αιτήματα

Αυξήσεις στους μισθούς. 1.200 ευρώ καθαρά πρώτος μισθός στους νεοδιόριστους και αντίστοιχες αυξήσεις σε όλα τα ΜΚ. Ακώλυτη μισθολογική, βαθμολογική εξέλιξη. Καμία σύνδεση αξιολόγησης μισθού.
Αυξήσεις στις συντάξεις. Να σταματήσει το απαξιωτικό καθεστώς των «έναντι» στις συντάξεις. Διπλασιασμό του εφάπαξ.
Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά γενικής παιδείας, ειδική αγωγής, ενισχυτικής, Μ.Ν.Α.Ε., τάξεις υποδοχής, ΔΥΕΠ, σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση, αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Όχι στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων. Κατάργηση του νόμου 4823/2021 και του 4692/20.
Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις αξιολόγησης, μέντορες, συντονιστές και ατομικής αξιολόγησης.
Αντισταθμιστική διδασκαλία (ενισχυτική, πρόσθετη) σε όλα τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς.
Μείωση του αριθμού μαθητών στο τμήμα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ειδικά σχολεία.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια και χωρίς όριο ηλικίας.
Όχι στα εξεταστικά πλέγματα στα σχολεία (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA, Εθνικό απολυτήριο, νέες εξετάσεις σε δημοτικά και γυμνάσια).
Όχι στις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων στα σχολεία (ωράριο, εφημερίες, αναπληρώσεις, κ.ά.)
Όλες οι κατηγορίες των τοποθετήσεων για μονίμους και αναπληρωτές με κριτήρια διαφάνειας και ισοτιμίας. Να σταματήσουν οι παρατυπίες των Διευθύνσεων και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Να σταματήσουν οι ταχύρυθμες τηλεπιμορφώσεις-διαλέξεις. Ουσιαστική ετήσια επιμόρφωση.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Δημόσια αγαθά το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η ενέργεια.
Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ειδικού φόρου στην ενέργεια. Πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων συναδέλφων.
Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.
Λευτεριά στον Παλαιστινιακό Λαό. Να αποχωρήσει το κράτος δολοφόνος από την Παλαιστίνη. Ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Καμία εμπλοκή της χώρας μας!
Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Οργανώνουμε και συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση».


Current track

Title

Artist