Current track

Title

Artist

Πουλάνε τρέλα οι διεφθαρμένοι εφοριακοί της Χαλκίδας: “Πόσες φορές δεν έχετε δώσει φακελάκι στους γιατρούς;

Written by on 26/05/2024

Κοινοποίηση

Την πόρτα του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν πέρασαν τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών που συνελήφθησαν από τους “Αδιάφθορους” της ΕΛΑΣ. Τι δηλώνει ένα από τα θύματά τους.

Την πόρτα του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν πέρασαν λίγο πριν τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής, τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών που συνελήφθησαν από τους “Αδιάφθορους” της ΕΛ.ΑΣ. στη Χαλκίδα για εκβίαση επιχειρηματιών.

Η δράση τους αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες των θυμάτων του κυκλώματος που είχαν πέσει στα… δίχτυα της εγκληματικής ομάδας. Όπως έγινε γνωστό, “εγκέφαλος” ήταν η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκδίας και μαζί με υπαλλήλους, διεκπεραιωτές και λογιστές, εντόπιζε τους επιχειρηματίες-στόχους και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Την ίδια ώρα, η διευθύντρια της εφορίας στη Χαλκίδα περνά στην αντεπίθεση μέσω του δικηγόρου της καταγγέλλοντας για παράβαση καθήκοντος τους αστυνομικούς ενώ ο ίδιος δήλωσε πως “υπάρχουν τέτοιου είδους “δωράκια” πολλές φορές στην ελληνική κοινωνία”.

“Υπάρχουν τέτοιου είδους “δωράκια” πολλές φορές στην ελληνική κοινωνία και όχι κατ΄απαίτηση των ανθρώπων. Πείτε μου πόσες φορές έχετε πάει στον γιατρό και δεν έχετε δώσει φακελάκι;”, ανέφερε συγκεκριμένα ο Αθανάσιος Τάρτης, δικηγόρος της εφόρου και ενός ακόμα στελέχους της εφορίας της Χαλκίδας που κατηγορούνται από την Αρχές.

Ο Αθανάσιος Τάρτης, μιλώντας στο MEGA, μετέφερε τα όσα αναφέρουν οι εντολείς του: “Σήμερα αυτό που θα κριθεί είναι αν μέχρι να γίνει το δικαστήριό τους θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους”, ενώ τόνισε: “Η εντολέας μου αυτό που λέει είναι και αυτό που συνήθως γίνεται, ότι υπάρχουν τέτοιου είδους “δωράκια” πολλές φορές, άλλα όχι κατ’ απαίτηση δική τους. Πείτε μου πόσες φορές έχετε πάει στον γιατρό και δεν έχετε δώσει φακελάκι;”.

Ο δικηγόρος εστίασε στις κατηγορίες των εντολέων του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η δίωξη είναι ιδιαίτερα βαρύτατη κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ποσό. Έχει να κάνει με το αν παρενέβη τα καθήκοντά της στην υπηρεσία δωροδοκούμενη. Αυτό είναι κακούργημα κι αντιμετωπίζουμε παραπάνω του ενός. Έχουμε τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τη διακεκριμένη περίπτωση δωροληψίας και την εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος”.

Η θέση των εντολέων του κ. Τάρτη όσον αφορά τα κακουργήματα που τους βαραίνουν είναι: “Αρνούνται απολύτως ότι ουδέποτε εκβίασαν ή πίεσαν κάποιον να τους δώσει χρήματα”.

Για τα ποσά των περιπτώσεων που εμπεριέχονται μέσα στη δικογραφία της υπόθεσης, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, είναι κάτι λιγότερα από 100.000 ευρώ. Επιπλέον με βάση τη δικογραφία είναι ένα το περιστατικό. “Όπου υπάρχει δωροληψία, τότε υπάρχει και δωροδοκία, που είναι επίσης ένα ποινικό αδίκημα. Η σύλληψή τους έγινε στα πλαίσια του αυτοφώρου, όταν εμφανίστηκε ένας επιχειρηματίας στην Εφορία, πήγε στο γραφείο της εφόρου, άφησε κάποια χρήματα και συνάντησε συμπωματικά κάποιους αστυνομικούς και τους είπε: “Μόλις πήγα στην έφορο και τη λάδωσα και της έδωσα 10 χιλιάδες ευρώ”. Μόνο που εκεί ο αστυνομικός δεν συνέλαβε τον επιχειρηματία, ενώ είναι υποχρεωμένος να το κάνει και είναι παράβαση καθήκοντος”, συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

“Η δική μας η θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα. Για να υπάρχει εγκληματική οργάνωση στο Δημόσιο έχει νομολογηθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον διάρκεια ενός χρόνου”, συμπλήρωσε.

“Μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά”

Μιλώντας στην εκπομπη “Καλημέρα Ελλάδα”, ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έπεσε θύμα του κυκλώματος από την Χαλκίδα, δήλωσε πως “οι εφοριακοί δρούσαν σαν την μαφία”. “Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήτανε μαφία αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία”, είπε συγκεκριμένα.

Αποκάλυψε επίσης τι συνέβη όταν τους συνάντησε, και τα λόγια που χρησιμοποίησαν για να τον απειλήσουν. “Πριν πάω εκεί δεν είχα νιώσει φόβο ότι πρέπει να φοβάμαι την εφορία. Επειδή ήμουν πρωτάρης έπρεπε να με τρομοκρατήσουν. Έπρεπε να μου δώσουν να καταλάβω που έχω πάει, που έχω μπλέξει. Ότι από την στιγμή που μπήκες εδώ, θα παίξεις με τους δικούς μας κανόνες. Δεν αισθάνθηκα να απειλούμαι…με απείλησαν! Μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν είχε κάτι άλλο να μου πει. Εκεί τελειώνουν όλα. Πώς μπορώ μετά εγώ να σκεφτώ το οτιδήποτε πέρα από αυτά που μου λένε να κάνω”.

“Μας δίνεις 20.000€ και δεν ασχολούμαστε ξανά μαζί σου”: Οι προκλητικοί διάλογοι των διεφθαρμένων εφοριακών στη Χαλκίδα

Όπως είπε τα μέλη του κυκλώματος του ζήτησαν να τους δώσει ένα ποσοστό τις τάξεως του 5% από την επιστροφή του φόρου. “Δεν ζήτησα τίποτα, δεν ζήτησα να μου διαγράψουν κάποιο πέναλτι, δεν ζήτησα τίποτα. Την επιστροφή μου ζήτησα. Δεν είναι να κάνω την δουλειά μου, είναι να κάνουν την δουλειά τους την οποία την καθυστερούν εσκεμμένα για να με βάλουν στο τρυπακι να πάω από εκεί και να γίνει ότι γίνει”.

“Αν δεν παίξεις με τους κανόνες τους δεν πρόκειται να καταλήξεις κάπου. Δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσαι” ήταν μία από τις απειλές του κυκλώματος, θέλοντας να τον αναγκάσει να υποκύψει στον εκβιασμό.

“Μου λέει τόσα λεφτά θα πάρεις, και λίγα δίνεις. Δηλαδή τους χρωστάω και χάρη… Τόσα λεφτά θα πάρω γιατί τα έχω πληρώσει. Δεν μου τα χαρίζει κανείς”.

Δήλωσε πως θέλει πλέον να ξυπνάει “και να μην λέω τι μπορεί να συμβεί σήμερα. Εγώ θέλω όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο και μεθαύριο και σε δύο χρόνια και σε 5”.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι “φύλλο και φτερό” κάνουν από το πρωί τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη, οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

πηγη:thetoc


Current track

Title

Artist