Current track

Title

Artist

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ανάλυση Politico: Η Ουκρανία διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης της εμπροσθοφυλακής της

Written by on 03/04/2024

Κοινοποίηση

Το μπλοκάρισμα του νέου πακέτου βοηθείας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δυσχεραίνει τις προσπάθειες αναχαίτισης των Ρώσων – Οι προειδοποιήσεις του Έλον Μασκ και  οι διπλωματικές προσπάθειες του Ζελένσκι 

Με μελανά χρώματα περιγράφουν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί την κατάσταση που επικρατεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τους Ρώσους να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα.

Η στρατιωτική εικόνα στην εμπροσθοφυλακή της Ουκρανίας είναι ζοφερή με τους Ρώσους στρατηγούς να μπορούν να εστιάσουν στην επικείμενη επίθεσή τους, ποντάροντας στην επιτυχία.

Τελικά, δεν ήταν περίεργες οι δυσοίωνες πρόσφατες δηλώσεις του πάμπλουτου επιχειρηματία Έλον Μασκ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μασκ προειδοποίησε ότι, παρόλο που η Μόσχα δεν έχει «καμία πιθανότητα» να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, «όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερο έδαφος κερδίζει το καθεστώς του Κρεμλίνου.

«Η Ρωσία θέλει να καταλάβει και την πόλη Ντνίπρο, κάτι όμως που δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, αν ο πόλεμος διαρκέσει αρκετά, θα πέσει και η Οδησσός στα χέρια των Ρώσων», είπε ο Μασκ.

Ο «Μr Tesla» παρότρυνε στην ουσία την Ουκρανία να συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις εκφράζοντας την αντίθεσή του στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εγκλωβιστεί στο αμερικανικό Καπιτώλιο εν μέσω κομματικών διαφωνιών.

Αν και ο Μασκ δεν είναι ο αγαπημένος σχολιαστής της Ουκρανίας, οι προβλέψεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικές από τις προειδοποιήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις οποίες προέβη τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της εμπόλεμης χώρας, εάν δεν εγκριθεί σύντομα το εγκλωβισμένο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει «να υποχωρήσουν, βήμα προς βήμα». Ο ίδιος προειδοποίησε μάλιστα ότι ορισμένες μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Προφανώς, οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι αποτελούν μέρος μιας ευρείας διπλωματικής προσπάθειας για την απελευθέρωση της στρατιωτικής βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι δυνάμεις του και ήταν ελλιπής εδώ και μήνες – από βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών μέχρι συστήματα αεράμυνας Patriot και drones.

Αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι αν το πακέτο εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ένας τεράστιος ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μια μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης. Και μια τέτοια οπισθοδρόμηση, ειδικά εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύσει τις πιέσεις της Δύσης για διαπραγματεύσεις που προφανώς θα ευνοούσαν τη Ρωσία, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να κλιμακώσει τη σύγκρουση στο μέλλον, όποτε το ίδιο επιλέξει.

Ουσιαστικά, όλα εξαρτώνται τώρα από το πού θα αποφασίσει η Ρωσία να στρέψει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ευρεία επίθεση το καλοκαίρι. Σ’ ένα χτύπημα πριν την μεγάλη επίθεση – που εκτείνεται από το Χάρκοβο και το Σούμι στο βορρά μέχρι την Οδησσό στο νότο – οι επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας έχουν αυξηθεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες, στοχεύοντας υποδομές και καθιστώντας δύσκολο να μαντέψει κανείς πού θα εξαπολύσει τη μεγάλη στρατιωτική της επιχείρηση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ουκρανούς στρατιωτικούς, που υπηρέτησαν υπό τον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι – επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μέχρι την αντικατάστασή του τον Φεβρουάριο – η στρατιωτική εικόνα της χώρας δεν είναι καλή. Οι ίδιοι τόνισαν ότι ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπου οι Ρώσοι στρατηγοί σχεδιάζουν να επικεντρώσουν την επίθεσή τους.

Επιπλέον, χάρη στις αρκετά περισσότερες κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες που συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία πιθανότατα θα είναι σε θέση να «διεισδύσει στην εμπροσθοφυλακή και να την εξοντώσει σε ορισμένα σημεία», είπαν. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία τώρα, επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, ικανές να φρενάρουν τα μεγάλα στρατεύματα που η Ρωσία είναι πιθανό να κινητοποιήσει σε βάρος μας. Δεν έχουμε αυτές τις τεχνολογίες και η Δύση δεν έχει το κατάλληλο απόθεμα», δήλωσε στο Politico μία από τις κορυφαίες στρατιωτικές πηγές, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί υπενθύμισαν πάντως ότι, το να βασίζεσαι στα ρωσικά λάθη δεν είναι στρατηγική και εξέφρασαν την πικρία τους για τα σφάλματα που ισχυρίζονται ότι ότι εμπόδισαν την ουκρανική αντίσταση εξαρχής. Λάθη που έγιναν τόσο από τη Δύση όσο και από την Ουκρανία.

Ήταν επίσης καυστικοί για τις δυτικές επιδρομές, λέγοντας ότι οι προμήθειες και τα οπλικά συστήματα ήρθαν πολύ αργά και σε ανεπαρκή αριθμό για να κάνουν τη διαφορά έναντι των Ρώσων.

«Ο Ζαλούζνι τον αποκαλεί «Πόλεμο της Μιας Ευκαιρίας»», υποστήριξε ένας από τους αξιωματικούς τονίζοντας ότι: «Με αυτό, εννοεί ότι τα οπλικά συστήματα καθίστανται περιττά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επειδή αντιμετωπίζονται γρήγορα από τους Ρώσους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε πυραύλους Κρουζ «Storm Shadow» και «SCALP» που παρέχονται από τη Βρετανία και τη Γαλλία με επιτυχία αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Οι Ρώσοι πάντα μας παρατηρούν. Δεν μας δίνουν δεύτερη ευκαιρία. Και είναι επιτυχημένοι σε αυτό».

Όπως επισημαίνει το Politico, oι Ουκρανοί αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου έφθασαν εγκαίρως, γεγονός που τους βοήθησε να σώσουν το Κίεβο. Το ίδιο έκαναν και τα HIMARS, τα ελαφρά συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, που χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, δίνοντας στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να απωθήσουν τη Ρωσία από τη Χερσώνα τον Νοέμβριο του 2022.

«Ωστόσο, συχνά, απλώς δεν παίρνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε – έρχονται όταν δεν είναι πλέον αναγκαία», είπε ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός, αναφέροντας ως παράδειγμα τα μαχητικά F-16. Περίπου δώδεκα F-16 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αυτό το καλοκαίρι, αφού έχει ολοκληρωθεί η βασική εκπαίδευση πιλότων. «Κάθε όπλο έχει τη δική του ώρα για να είναι αποτελεσματικό. Τα F-16 χρειάστηκαν το 2023. Κι όχι το 2024», πρόσθεσε.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η Ρωσία είναι έτοιμη να τους αντιμετωπίσει: «Τους τελευταίους μήνες, αρχίσαμε να παρατηρούμε πυραύλους που εκτοξεύονται από τους Ρώσους από το Dzhankoy στη βόρεια Κριμαία, αλλά χωρίς τις κεφαλές. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έκαναν και μετά συνειδητοποιήσαμε αυτό που συνέβη λαμβάνοντας υπόψη την εμβέλειά τους», είπε.

Διατηρώντας την ανωνυμία του, ο κορυφαίος Ουκρανός αξιωματικός εξήγησε ότι η Ρωσία υπολόγιζε πού να αναπτύξει καλύτερα τα συστήματα πυραύλων S-400 και τα ραντάρ προκειμένου να μεγιστοποιήσει την περιοχή που μπορούν να καλύψουν για να στοχεύσουν τα F-16, κρατώντας τα μακριά από την πρώτη γραμμή και τους υλικοτεχνικούς κόμβους της Ρωσίας.

«Χρειαζόμαστε οβίδες, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες και ρουκέτες», τόνισε ένας από αυτούς στο Politico, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία είχε ανάγκη από 4 εκατομμύρια οβίδες και 2 εκατομμύρια drones. «Λέγαμε συνεχώς στους δυτικούς εταίρους ότι έχουμε την πολεμική εμπειρία, ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης. Έχουν τους πόρους και πρέπει να μας δώσουν αυτό που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε. Η Ευρώπη, από την πλευρά της, προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπληρώσει το τεράστιο μειονέκτημά της σε ότι αφορά τις οβίδες πυροβολικού».

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζονται επίσης πολύ περισσότερους άνδρες να κραδαίνουν όπλα.

Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία δεν έχει αρκετούς στρατιώτες γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα της υποτονικής υποστήριξης της Δύσης. Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για επιστράτευση. Οι αρχές ανησυχούν για τις πολιτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να ενσκήψουν από τα μέτρα κινητοποίησης εν μέσω στρατολόγησης και αποφυγής των εγγράφων στρατολόγησης.

Ο Ζαλούζνι είχε ήδη ζητήσει δημόσια την κινητοποίηση περισσότερων στρατιωτών από τον Δεκέμβριο του 2023, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τουλάχιστον 500.000 επιπλέον άνδρες. Έκτοτε το σχέδιο αυτό συζητιέται και μετά ξεχνιέται.

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που μειώνει το ελάχιστο όριο ηλικίας στρατολόγησης από 27 ετών σε 25. Κάτι όμως που δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση.

«Δεν έχουμε μόνο στρατιωτική κρίση, αλλά και πολιτική», είπε επίσης ένας από τους αξιωματικούς προσθέτοντας: «Ενώ η Ουκρανία αποφεύγει ένα μεγάλο χτύπημα, «η Ρωσία συγκεντρώνει τώρα πόρους και θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση γύρω στον Αύγουστο, και ίσως νωρίτερα».

ΠΗΓΗ: protothema.gr


Current track

Title

Artist