Current track

Title

Artist

Π.Φ.Π.Ο: Ζητά πρωτόκολλα ασφαλείας για τα ζώα σε περίπτωση φυσικών καταστροφών

Written by on 18/10/2023

Κοινοποίηση

Η Π.Φ.Π.Ο Π προτείνει στα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών να περιλαμβάνονται και τα ζώα

Πρόταση για την δημιουργίαπρωτοκόλλων και σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, τα οποία να περιλαμβάνουν και τα ζώα εκτός των ανθρώπων, καταθέτει η Πανελλαδικη Φιλοζωικη και Περιβαλλοντικη Ομοσπονδια (Π.Φ.Π.Ο).

Με ανοικτή επιστολή της που απευθύνει στον πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο υφυπουργό Υπ Εσωτερικών κ. Λιβανιο, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην Ειδική Γραμματεία για τα ζώα ΥΠΕΣ η Π.Φ.Π.Ο θέτει το ζήτημα της δημιουργίας θεσμών για την προστασία των ζώων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ολόκληρη η επιστολή

«Αξιότιμοι

Η εμπειρία τριών διαδοχικών ακραίων καιρικών φαινομένων στην Θεσσαλία (Ιανός, Daniel, Ellas) πρέπει να έχει διαλύσει κάθε είδους αμφιβολία για την κλιματική κρίση, τις εκδηλώσεις της και τις επιπτώσεις της.

Εκτός από τα δεκάδες ανθρώπινα θύματα, ο ευαισθητοποιημένος πολίτης έχει απογοητευτεί πάρα πολύ από την εκατόμβη ζώων-θυμάτων, τα οποία ακόμη κείτονται σε πλήρη αποσύνθεση σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.

Το ζήτημα προφανώς έχει πολλές διαστάσεις. Η πιο πεζή αντιμετωπίζει αυτήν την καταστροφή, ως απώλεια «ζωικού κεφαλαίου» και ασφαλώς είναι απόλυτα κατανοητή και σεβαστή η απελπισία των ανθρώπων που έχασαν τα ζώα τους, τον κτηνοτροφικό εξοπλισμό κτλ.

Εμάς, όμως, ως την μεγαλύτερη Φιλοζωική Ομοσπονδία της χώρας, μας απασχολεί εξίσου το θέμα της άδικης απώλειας δεκάδων χιλιάδων ζώων, κατοικίδιων, εκτρεφόμενων, άγριων και ζώων συντροφιάς. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν περισσότερες από 120 χιλιάδες νεκρά ζώα, τα περισσότερα των οποίων δεν έχουν ακόμη περισυλλεγεί, αποτελώντας έναν τεράστιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την γενικότερη υγεία του περιβάλλοντος, ενώ η απώλεια των άγριων ζώων έχει κάνει φτωχότερη τη βιοποικιλότητα της Θεσσαλικής φύσης.

Αυτή η εκατόμβη δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί και αυτό, όπως πιστεύουμε, είναι πλέον εφικτό.

Πρωτόκολλα πρόληψης, προστασίας και διάσωσης ζώων

Η πρότασή μας αφορά στην δημιουργία πρωτοκόλλων και σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, τα οποία να περιλαμβάνουν και τα ζώα εκτός των ανθρώπων. Είναι πεποίθησή μας ότι αν υπήρχαν αυτά τα πρωτόκολλα και τα είχαν ακολουθήσει τόσο οι εκτροφείς όσο και οι κηδεμόνες οικόσιτων και ζώων συντροφιάς, οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Τα πρωτόκολλα αυτά μπορεί να αφορούν την προετοιμασία για πιθανές φυσικές καταστροφές (ανεμοστρόβιλοι, μεσογειακοί κυκλώνες, έντονες βροχές και πλημμύρες, βαριές παγωνιές, πυρκαγιές, σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων-(όπου υπάρχουν), μπορεί να αφορούν τις ενέργειες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου και επίσης τις ενέργειες αμέσως μετά την παρέλευση του φαινομένου. Η υπάρχουσα εμπειρία, θα μπορούσε να επεκταθεί προς την προστασία των ζώων, με την συμβολή Πανεπιστημιακών Τμημάτων αντίστοιχων ειδικοτήτων (Ζωολογίας, Οικολογίας, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας κα). Στο πλαίσιο αυτό η ΠΦΠΟ είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει τις προτάσεις της.

Η ύπαρξη διαφορετικών μονάδων εκτροφής ζώων (κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία κ.ά.), κυνοκομείων ιπποφορβείων κτλ, επιβάλλει την παραγωγή διαφορετικών τύπων σχεδίων και πρωτοκόλλων, τα οποία, ασφαλώς, μπορεί να δημιουργήσει επιτυχώς μια διεπιστημονική ομάδα.

Πιστεύουμε πως η συγκρότηση μιας διεπιστημονικής ομάδας εργασίας (taskforce), υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπουργείων και γενικών γραμματειών, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραδώσει πολύ αξιόπιστα Σχέδια Πρόληψης και Αποτροπής για Ζώα, με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να γνωστοποιηθούν σ’ εκείνους που πλήττονται από τα φαινόμενα αυτά και να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό. Ενδιαφερόμενοι είναι, οι κτηνοτροφικές μονάδες, οι μονάδες εκτροφής πτηνών, τα δημοτικά κυνοκομεία, ιπποφορβεία κα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, πως η προστασία των ζώων δεν είναι πολυτέλεια και δεν είναι απλώς η προστασία του «ζωικού κεφαλαίου». Όπως το διατύπωσε ο Μαχάτμα Γκάντι «Ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα»

Με εκτίμηση


Current track

Title

Artist