Σονικές Χορογραφίες: Φωνές και Κινήσεις σε Έναν Κόσμο Ηχώ και Δόνησης
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 05/05/2025
Sonic Dances: Ένα Πολυδιάστατο Καλλιτεχνικό Έργο
Στο Sonic Dances, τρεις χορεύτριες συναντιούνται σε μια τολμηρή εξερεύνηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της φωνής και της κίνησης, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο ηχοσωματικό τοπίο. Η παράσταση διερευνά την έννοια της κίνησης και του ήχου με ίσους όρους, αμφισβητώντας την κυριαρχία της οπτικής απεικόνισης στον χορό. Αυτό το έργο επιδιώκει να προσφέρει μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, παρέχοντας διαφορετικά σημεία πρόσβασης για το κοινό.
Μέσω των σωμάτων τους και των φωνών τους, οι χορεύτριες συγκροτούν μια ρυθμική σύνθεση που εξισορροπεί τον συγχρονισμό με την πολυρυθμία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, η κίνηση, η φωνή, η μουσική και η γραφή συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας μια σύνθεση που διασπάται σε λέξεις, γράμματα και συλλαβές. Αυτές οι στοιχειώδεις μονάδες μετατρέπονται σε ρυθμικά μοτίβα που παλλόμενα και μετακινούμενα, δημιουργούν μία ηχητική γραφή που αναδεικνύει την ένταση της κίνησης.
Η επικοινωνία των χορευτριών γίνεται μέσα από μια συνθήκη όπου η μία παρακολουθεί τον ρυθμό της άλλης, προσφέροντας έτσι μια πρακτική διευρυμένης παρουσίας. Σταδιακά, οι χορεύτριες παραδίδονται στα πολυρυθμικά τοπία που συνθέτουν, προκαλώντας μια αίσθηση μνήμης, όπου το παρελθόν επηρεάζει το μέλλον. Το Sonic Dances κινείται διαρκώς ανάμεσα στην όραση και την ακοή, δημιουργώντας μια διαρκή αλληλεπίδραση που προσελκύει τη φαντασία του κοινού.
Φαντάσου έναν αντεστραμμένο κόσμο
όπου η πραγματικότητα είναι σχεδιασμένη
ως μια ατμώδης ροή δόνησης και αντήχησης,
όπου οι λέξεις διαλύονται σε ηχώ που τρεμοπαίζει,
η σωματικότητα γίνεται διάχυτη,
σχεδόν χάνεται σε μια ονειρική κατάσταση ακουστικότητας.
— David Toop, Resonant Frequency
Η Δημιουργία μιας Περιεκτικής Εμπειρίας
Το Sonic Dances έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων έργων μου, όπως το ντουέτο Re-call (2020, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και το σόλο Phrases (2022, Kampnagel). Στόχος μου είναι να δημιουργήσω παραστάσεις που να είναι προσβάσιμες σε άτομα με και χωρίς αναπηρία, διερευνώντας τις καλλιτεχνικές και αισθητικές διαστάσεις της προσβασιμότητας στις παραστατικές τέχνες. Επικεντρώνομαι στη δημιουργία πολλαπλών τρόπων πρόσληψης του χορού, μέσω της αλληλεπίδρασης διαφορετικών μέσων, που ενισχύουν την εμπειρία του θεατή.
Στο Sonic Dances, επιδιώκω να διευρύνω την πρόσβαση στην κίνηση μέσω του ήχου και αντίστροφα, προάγοντας την δυναμική αλληλεπίδραση των στοιχείων της παράστασης. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο συμβάλλει στην πλούσια καλλιτεχνική έκφραση, αλλά και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι οι θεατές μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στην εμπειρία.
Συντελεστές και Δημιουργική Ομάδα
- Το Sonic Dances δημιουργήθηκε μέσα από μια συνεργασία με:
- Σύλληψη / Χορογραφία / Κείμενο: Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη
- Μουσική Σύνθεση: Άντης Σκορδής
- Ερμηνεία / Συν-δημιουργία υλικού: Χριστίνα Ζαχαρία, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ξένια Κογχυλάκη
- Δραματουργία: Ραλλού Καρέλλα
- Σύμβουλος Προσβασιμότητας για τυφλά άτομα: Άννα-Μαρία Φώσκολου
- Σύμβουλος Προσβασιμότητας Υποτιτλισμού: Philipp Wacker
- Σχεδιασμός Φωτισμού: Μαριέττα Παυλάκη
- Σχεδιασμός Υποτίτλων: Δημοσθένης Μπάρμπας (Barba Dee)
- Φωνητική Καθοδήγηση: Σοφία Σαρρή
- Ηχοληψία: Γιώργος Κραββαρίτης
- Προγραμματισμός Κονσόλας Φωτισμού: Γιώργος Τσιτσίγκος
- Χειρισμός Κονσόλας Φωτισμού: Βασιλική Καπετανάκη
- Φωτογραφίες και Βίντεο: Γιώργος Αθανασίου
- Επικοινωνία: Κατερίνα Π. Τριχιά
- Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής: Όλγα Τσατσούλη (GR), Σοφία Χιονίδου (DE)
- Παραγωγή: in the middle AMKE / Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη
- Συμπαραγωγή: LICHTHOF Theater
- Ευχαριστίες: Φίλιππος Βασιλείου, Karate Απόλλων, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Διάρκεια: 50’
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Behörde für Kultur und Medien – Hamburg και άλλες σχετικές οργανώσεις, υποστηριζόμενη από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το Goethe-Institut Athen και την ARTWORKS.
Προσιτότητα και Ικανότητες
Το Sonic Dances έχει σχεδιαστεί με σκοπό να απευθύνεται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία, καθώς και σε άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία. Προσφέρει μια ισότιμη ηχητική και οπτική εμπειρία, χωρίς να απαιτεί τη χρήση υπηρεσιών προσβασιμότητας, επισημαίνοντας τη σημασία της προσβασιμότητας στη σύγχρονη τέχνη.
– Χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδια.
– Προβολή υπέρτιτλων.
– Χρήση δυνατού ήχου, παρέχονται ωτοασπίδες.