Current track

Title

Artist

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι πραγματικοί κίνδυνοι και η απάντηση της Ευρώπης – Ο Γ. Μυτακίδης αναλύει για την «Ομάδα χωρίς όνομα»

Written by on 07/02/2024

Κοινοποίηση

Για το πώς το ρυθμιστικό πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στοχεύει να θέσει την τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών και της κοινωνίας καθώς και για τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει, μίλησε ο καθηγητής Γιώργος Μητακίδης, πρώην διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των σεμιναρίων της «Ομάδας χωρίς όνομα» που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης στην Αθήνα.

Τη συνάντηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Οικονόμου. Συμμετείχαν 53 άτομα δι’ αποστάσεως και 38 δια ζώσης.

Δεδομένου ότι σε αυτό το μονοπάτι τεχνολογικής επιτάχυνσης που βρίσκεται η ανθρωπότητα εδώ και αρκετές δεκαετίες, η έλευση της τεχνικής νοημοσύνης, έτσι όπως συμπυκνώθηκε επικοινωνιακά στην εμφάνιση του CHAT GPT, δεδομένα αποτελεί ορόσημο, η τοποθέτηση του Γιώργου Μητακίδη έδωσε μια σημαντική οπτική για τον επερχόμενο ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Υπνθυμίζεται ότι ο κ. Μητακίδης είναι πρωην διευθυντης της Ευρωπαϊκης Επιτροπης, διδάκτωρ στη Μαθηματική Λογική από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Ο ίδιος άσκησε ακαδημαϊκή καριέρα στο MIT, στο Κορνέλ, στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του ανθρώπου και ο ρόλος της Ευρώπης

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2024, ειπώθηκε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας παντού στον πλανήτη μέσα στην επόμενη πενταετία».

«Οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας επιδιώκουν κέρδη από εφαρμογές Τ.Ν. αψηφώντας ανεύθυνα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτικότητα και τις κοινωνικές επιπτώσεις (όπως η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων)» αναφέρθηκε ακόμη.

Καθώς το 2024 είναι το έτος με τις περισσότερες εκλογές στην ιστορία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο ίδιο φόρουμ, περιέγραψε τους κινδύνους που προέρχονται από Καμπάνιες παραπληροφόρησης υποβοηθούμενες από ΑΙ και ζήτησε παγκόσμια συνεργασία για να αντιμετωπιστούν.

«Καμπανάκια» για τους κινδύνους ήχησαν από τον αμερικανό επιστήμονα Tim Berners Lee, που προειδοποιεί: «Το Web είναι κρίσιμο όχι μόνο για τη ψηφιακή επανάσταση αλλά και για την ευημερία μας και ακόμα και για την ελευθερία μας. Όπως και η ίδια η δημοκρατία, χρειάζεται την προστασία μας».

AI Act: Το χρονοδιάγραμμα

  • Το οριστικό κείμενο θα δημοσιευθεί στο Official Journal of the European Union τον Απρίλιο 2024 και θα αρχίσει να ισχύει σε 21 μέρες από τότε
  • Η πλήρης εφαρμογή θα αρχίσει σε δύο χρόνια από τότε (2026)
  • Οι ρυθμίσεις για μη αποδεκτές εφαρμογές σε 6 μήνες
  • Οι ρυθμίσεις για GPAI σε 12 μήνες
  • Ενδιάμεσα, θα οριστούν τα πρότυπα (harmonized standards)
  • Θα δημιουργηθεί “AI Office” στις Βρυξέλλες για έλεγχο / επιβολή

Η συγγραφέας Anu Bradford ανέφερε, σχετικά: «Η AI Act αποτελεί ορόσημο το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αποτελεί απόδειξη ότι είναι δυνατόν να θεσμοθετηθούν κανόνες γι’ αυτήν από δημοκρατίες και πρότυπο για το πως μπορεί να γίνει αυτό και από άλλες κυβερνήσεις».

Τεχνητή νοημοσύνη και δημοσιολογία

Η έκρηξη της δημοσιολογίας γύρω από αυτή ξεκινά από τα προσδοκώμενα οφέλη που ευαγγελίζεται και φτάνει μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της ανθρωπότητας εξαιτίας της, σε ένα τόσο ευρύ φάσμα συζήτησης που αφήνει τους παρακολουθούντες του διαλόγου περισσότερο ζαλισμένους παρά σοφότερους.

Το ερώτημα πότε η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να πει «Σκέφτομαι άρα Υπάρχω» μάλλον δεν τοποθετείται χρονικά στο άμεσο μέλλον, παρά τις μεγάλες διαλεκτικές δυνατότητες που κατέχουν ήδη τα bots τύπου BARD & Chat GPT.

Τα ζητήματα που εμφανίζονται σε αυτόν τον διάλογο είναι πολλά με κυρίαρχο στην παρούσα φάση τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας τα προσεχή χρόνια. Πάνω από 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται ότι θα επηρεαστούν παγκοσμίως, αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs, ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε ότι η Τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας.

Απομένει να φανεί το πόσο εύκολο είναι για κάποιον να χαρτογραφήσει τον κόσμο που έρχεται, τον νέο κόσμο που δημιουργείται εξαιτίας της εμφάνισης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αλλά και το πόσο άμεσα είναι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει όσο και οι απειλές που φέρνει μαζί της.

Πόσο αναγκαία και αποτελεσματική θα είναι η ρυθμιστική παρέμβαση της ΕΕ, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος έχει δική του πυξίδα;

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ


Current track

Title

Artist