Το Χάκαρλ: Η Εφιαλτική Γεύση που Σόκαρε τον Ευτύχη Μπλέτσα στην Ισλανδία
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 28/04/2025
Το Χάκαρλ: Η Απίστευτη Δοκιμασία του Ευτύχη Μπλέτσα
Ο Ευτυχής Μπλέτσας, γνωστός για την εκλεκτική του γεύση και τις εκπαιδευμένες γευστικές του ικανότητες, έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, δοκιμάζοντας ποικιλία εδεσμάτων. Ωστόσο, η εμπειρία του με ένα συγκεκριμένο πιάτο εξακολουθεί να τον στοιχειώνει. Σε πρόσφατη δήλωσή του, χαρακτήρισε το χάκαρλ ως το χειρότερο φαγητό που έχει δοκιμάσει ποτέ.
«Δοκίμασα ένα μικρό κομματάκι και δεν θα το ξαναέκανα για κανέναν λόγο! Το χάκαρλ είναι τίποτα άλλο από σάπιο καρχαρία, ποτισμένος με το κάτουρο του ίδιου του του σώματος. Είναι μακράν από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να φας. Ξεκάθαρα!» δήλωσε ο Μπλέτσας, αποτυπώνοντας την αηδία που του προκάλεσε το πιάτο.
Τι είναι το Χάκαρλ;
Το χάκαρλ είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά της Ισλανδίας, η οποία προέρχεται από καρχαρίες που ενδημούν στη Γροιλανδία. Η διαδικασία για την παρασκευή του είναι αρκετά ιδιαίτερη: οι καρχαρίες αποκεφαλίζονται, τα εντόσθιά τους αφαιρούνται και στη συνέχεια θάβονται στην άμμο για δύο μήνες. Ακολούθως, οι καρχαρίες κρεμιούνται σε στεγνό μέρος για ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύσσεται μια καφέ κρούστα στο δέρμα τους, η οποία αφαιρείται πριν την κατανάλωση.
Όσοι έχουν δοκιμάσει αυτό το πιάτο το περιγράφουν ως εξαιρετικά έντονο, με χαρακτηριστική μυρωδιά αμμωνίας. Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής Bizarre Foods του Travel Channel, ο παρουσιαστής Andrew Zimmern σημείωσε ότι η συγκεκριμένη μυρωδιά του χάκαρλ θυμίζει «μερικά από τα πιο φρικτά πράγματα που έχω μυρίσει στη ζωή μου». Ο ίδιος τόνισε ότι το χάκαρλ είναι «για σκληρούς», προειδοποιώντας ότι δεν είναι κατάλληλο για αρχάριους.
Επίσης, σε άλλο επεισόδιο του Travel Man του 2015, η Jessica Hynes και ο Richard Ayoade δοκίμασαν το χάκαρλ σε εστιατόριο στο Ρέικιαβικ, αναφέροντας ότι η γεύση του ήταν «φρικτή», συγκρίνοντάς την με «ζελατινοποιημένο κύβο αμμωνίας», αν και παραδέχθηκαν ότι ήταν «τεχνικά βρώσιμο».
Ακόμη, ο βιολόγος και ψαράς Jeremy Wade στο φινάλε της 5ης σεζόν της εκπομπής River Monsters του Animal Planet, περιέγραψε τη σάρκα του χάκαρλ ως «μυρίζει σαν ούρα, με πολύ έντονη επίγευση» και σημείωσε ότι «σε χτυπάει πραγματικά στο πίσω μέρος του λαιμού μόλις πάρεις την πρώτη μπουκιά».
Η μοναδική αυτή γευστική εμπειρία αναδεικνύει τις πολιτισμικές διαφορές στην κουζίνα και τις γευστικές προτιμήσεις ανά τον κόσμο, προσφέροντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τους λάτρεις της γαστρονομίας.