Η εμβληματική ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη δίνει τη φωνή της στο πρωτότυπο τραγούδι που ντύνει μουσικά τη νέα, πολυαναμενόμενη σειρά του MEGA, «Famagusta», σε σύνθεση του Χρίστου Στυλιανού και στίχους της Ελένης Ζιώγα.

Η έμπνευση του τραγουδιού

Η μουσική για το τραγούδι «Δεν ξεχνώ (Ο Αγνοούμενος)» γράφτηκε με γνώμονα την τραγωδία της τουρκικής κατοχής της Βόρειας Κύπρου, που ο συνθέτης Χρίστος Στυλιανού, ο οποίος κατάγεται από το νησί, μπορεί να μη βίωσε προσωπικά, αλλά έμαθε και συναισθάνθηκε από μαρτυρικές αφηγήσεις αληθινών δραματικών ιστοριών του κοντινού συγγενικού και φιλικού του περιβάλλοντος.

Ο συνθέτης, αποτίοντας φόρο τιμής στην πληγωμένη του πατρίδα, που το 2024 κλείνει 50 χρόνια μνήμης από την τραγωδία της εισβολής, μετέφρασε μουσικά τον συλλογικό πόνο των συμπατριωτών του, πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο και  αντλώντας  την έμπνευσή του από την πλούσια πηγή του δημοτικού τραγουδιού του νησιού του.

H Μαρία Φαραντούρη

Η Ελένη Ζιώγα υπογράφει τους στίχους

Πάνω στην συγκινητική και δωρική αυτή μελωδία, καθώς ως έφηβη από την Ελλάδα, είχε ζήσει όλα τα τραγικά γεγονότα. Οι μνήμες της δημιουργού από τη θλίψη που κατέλαβε τον ελληνισμό για την τραγωδία του νησιού τότε είναι ζωντανές και αυτές ανέσυρε για να γράψει το ποίημα που, υπό μορφή στίχου, δίνει το θέμα στο τραγούδι.

Δεν ξεχνώ», ένα σύνθημα-σύμβολο

Πυρήνας της έμπνευσής της είναι η φράση «Δεν ξεχνώ», ένα σύνθημα-σύμβολο (έμπνευση του συγγραφέα Νίκου Δήμου)  που δημιουργήθηκε το πρωί της 14ης Αυγούστου στο 1974, ημέρα της Τουρκικής εισβολής με το σχέδιο «Αττίλας 2» στην Κύπρο και έκτοτε πέρασε στο συλλογικό ασυνείδητο των ελληνο-κυπρίων, αλλά και του ελληνισμού γενικότερα.

Η στιχουργός επιστρατεύει στο ποίημα αυτό, που ακολουθεί επίσης τις γραμμές και τη φόρμα του δημοτικού τραγουδιού, μια ισχυρή μεταφορά: η σφαγιασμένη, κομμένη στα δύο Κύπρος, σαν μάνα που το παιδί της αγνοείται στον πόλεμο, στοιχειωμένη από το πένθος και την ακατάσχετη νοσταλγία,  αναζητά την επανένωση με το άλλο της μισό.

Από την ηχογράφηση

Η μοναδική ερμηνεία της σπουδαίας Μαρίας Φαραντούρη

Η Μαρία Φαραντούρη, η οποία αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό και πολιτισμικό κεφάλαιο, αποδέχεται για πρώτη φορά να δώσει τη φωνή της στο τραγούδι των τίτλων μιας ελληνικής τηλεοπτικής σειράς. Έτσι, όταν της έγινε η πρόσκληση από τους δημιουργούς, να ερμηνεύσει ένα βαθιά συγκινητικό κομμάτι, γεμάτο συμβολισμούς, ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά.

Η τρυφερή , λυρική,  αλλά και επική φωνή της είναι η φωνή της Ελλάδας. Μέσα από το μοναδικό της ηχόχρωμα, τον δυναμισμό και το μέγεθος εκφράζει την συλλογική οντότητα του, όπου γης, ελληνισμού.

Έτσι, το «Δεν ξεχνώ», ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε από αυθεντική συγκίνηση βρήκε την αυθεντική του ερμηνεύτρια.

Πηγή  tanea.gr