Current track

Title

Artist

Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Η επικοινωνία βοηθάει να αποφεύγονται οι νέες εντάσεις και οι νέες δύσκολες κρίσεις (audio)

Written by on 14/05/2024

Κοινοποίηση

«Το μεγαλύτερο παραδοτέο για μένα είναι η επαναβεβαίωση της δέσμευσης των δύο πλευρών, να συνεχίσουν στον δρόμο της επαναπροσέγγισης» επεσήμανε ο Διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, για το καλό κλίμα, όπως είπε, που κυριάρχησε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και το οποίο φάνηκε και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα, διότι είδαν οι δύο ηγέτες ότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες σε μια σειρά από ζητήματα. Είδαν ταυτόχρονα ότι υπάρχουν και κάποιες συγκλίσεις, κυρίως σε θέματα χαμηλής πολιτικής, σε αυτό που λέμε θετική ατζέντα, όμως αποφάσισαν να δώσουν βάρος σε αυτά τα ζητήματα, δηλαδή στην θετική ατζέντα, σε αυτά στα οποία εν πάση περιπτώσει συμφωνούμε. Εγώ θα έλεγα λοιπόν ότι φαίνεται πως έχουμε φύγει από την εποχή του Μητσοτάκης γιοκ πλέον» προσέθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Σχολιάζοντας τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ανέφερε τα εξής.

«Είδαμε τον πρωθυπουργό να είναι άριστα προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Στη συνάντηση αυτή έθεσε τις διαφωνίες του ξεκάθαρα και τις έθεσε σε νομική βάση, με τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα στη σωστή τους βάση. (…)
Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος όμως, έκανε κάτι διαφορετικό. Στην εκτός προγράμματος δευτερολογία του, θα μπορούσε να ανταπαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα της διαφωνίας, δηλαδή για το Κυπριακό, για τη μειονότητα στη Θράκη, για οτιδήποτε. Δεν το έπραξε. Επέλεξε να μιλήσει μόνο για τη Χαμάς. Επέλεξε να πει τη διαφωνία του στο θέμα της Χαμάς πρώτον, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται δεν ήθελε να τορπιλίσει το καλό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη διμερή συνάντηση εχθές στην Άγκυρα και από την άλλη στόχευε στο ισλαμιστικό – ισλαμικό ακροατήριο, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Τουρκίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή έχει ως προτεραιότητα να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που τον παράτησαν για το κόμμα του υιού Ερμπακάν και στην ουσία του στέρησαν τη νίκη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Όλη αυτή η πολιτική από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, μέχρι την επιμονή του να μιλάει για τη Χαμάς και να εκφράζει τόσο ξεκάθαρα τη διαφωνία του λέγοντας ότι είναι απελευθερωτές και όχι τρομοκράτες, δυστυχώς εξυπηρετούν τον στόχο του να καταστεί πατέρας του σουνιτικού κόσμου, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο, αλλά ο Ερντογάν απ’ ό,τι φαίνεται εκεί ποντάρει το επόμενο διάστημα».

Δεν είπε κανείς ότι έχει την αυταπάτη πως τα πράγματα λύθηκαν, επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου και ότι «η Τουρκία έγινε ξαφνικά ένα αρνάκι, το αντίθετο».

«Όμως η επικοινωνία βοηθάει να αποφεύγονται οι νέες εντάσεις και οι νέες δύσκολες κρίσεις. Αυτό είναι το μήνυμα από αυτή τη διαδικασία, η οποία ούτε απλή είναι, ούτε εύκολη είναι, ούτε ανέφελη. Όμως έχει σημασία να παραμείνει ζωντανή για το καλό και των δύο χωρών αλλά και της περιοχής μας γενικότερα» συμπλήρωσε.


Όσο αφορά στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και στη στάση της νέας προέδρου της γειτονικής μας χώρας, ο κ. Χατζηβασιλείου έκανε λόγο για «ατόπημα διεθνών διαστάσεων» εκ μέρους της κ. Σιλιανόφσκα.

«Είναι μία πρωτοφανής, μία ωμή πρόκληση, για να είμαι ακριβής, αυτή της κ. Σιλιανόφσκα, η οποία επιμένει στην αρχική της τοποθέτηση. Θα σας πω λοιπόν ότι φαίνεται πως η κυρία Σιλιανόφσκα αξιοποιεί τις εξαιρέσεις της πολύ κακής Συμφωνίας των Πρεσπών που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και μένω σε αυτό, διότι εμείς φωνάζαμε και ως αντιπολίτευση τότε, ότι αυτή η Συμφωνία έχει σημεία διάτρητα. Πατάει επάνω στα παράθυρα που επιτρέπουν τη χρήση του όρου μακεδονικός, μακεδονική, μακεδονικό για να επαναφέρει τον αλυτρωτικό ψευδο-μακεδονισμό. Αυτό κάνει η κ. Σιλιανόφσκα, επαναφέρει έναν αλυτρωτικό ψευδο-μακεδονισμό, αδιαφορώντας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, για την περιφερειακή σταθερότητα. Θεωρώ λοιπόν, ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει και σίγουρα όχι μονομερώς. Εμείς λοιπόν περιμένουμε να δούμε και τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, η οποία θα διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εκλογές. Εάν λοιπόν οι γείτονες συνεχίσουν στον δρόμο της προκλητικής ρητορικής του ψευδο-μακεδονισμού, τότε η ευρωπαϊκή τους πορεία θα είναι γεμάτη ανυπέρβλητα εμπόδια. Δεν μπορούν τα Σκόπια να οραματίζονται έναν ευρωπαϊκό δρόμο και να συνεχίσουν αυτήν τη λογική» υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.
«Είναι σημαντικό να αντιληφθούν ότι αν επιλέξουν να ανοίξουν μέτωπο με την Αθήνα, θα ανοίξουν μέτωπο και με τις Βρυξέλλες. Και θα υπενθυμίσω και κάτι. Πριν από μερικά χρόνια, υπάρχει ένα διάταγμα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν που μπορεί να επιφέρει κυρώσεις σε οποιονδήποτε παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες που διέπουν την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια. Άρα λοιπόν η κυρία Σιλιανόφσκα, εάν συνεχίσει στο τροπάριο αυτό, κινδυνεύει να έχει και μείζονα προβλήματα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το λέω αυτό για να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι ένα νέο μέτωπο με την Αθήνα θα τους φέρει αντιμέτωπους με την Ευρώπη, την Αμερική, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Εύχομαι να μην το ανοίξουν» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα φαίνεται ότι βαραίνει τη σημερινή αντιπολίτευση τη δική μας που τότε κυβερνούσε το 2019 και αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι θυμίζω ότι τότε η Βόρεια Μακεδονία πήρε το όνομα, πήρε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και εδώ πέρα η ελληνική πλευρά τότε, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν εξασφάλισε τα νώτα της για το καλό της πατρίδας, ούτε για την προστασία του εθνικού συμφέροντος. Η χρήση του όρου μακεδονικός και τα συναφή παράγωγά του ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα, κάτι που φαίνεται σήμερα. Και είναι πολύ φαιδρό αυτοί οι οποίοι φέρανε εκείνη τη λανθασμένη, την κακή συμφωνία του 2019, σήμερα να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για την εξωτερική της πολιτική και άκουσον άκουσον, να λένε δια στόματος Κασσελάκη ότι θέλουν να επαναφέρουν το θέμα των πρωτοκόλλων προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Δηλαδή, εκείνοι που έφεραν την προβληματική συμφωνία του 2019, ας είναι πιο προσεκτικοί σήμερα και ας βουτάνε τη γλώσσα τους στο μυαλό πριν μιλήσουν» είπε καταλήγοντας ο κ. Χατζηβασιλείου.

πηγη – www.ertnews.gr


Current track

Title

Artist