Current track

Title

Artist

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025: Οι Δράκοι Επιστρέφουν στο Θέατρο του Ήλιου στην Πειραιώς 260

Written by on 17/04/2025

Κοινοποίηση

Επεισόδιο πρώτο: 1917 – Η νίκη ήταν στα χέρια μας

Η Αριάν Μνουσκίν, διακεκριμένη θεατρική δημιουργός και αγαπημένη του ελληνικού κοινού, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το Θέατρο του Ήλιου που ίδρυσε το 1964. Ο θίασος αυτός έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πνεύμονες του σύγχρονου γαλλικού πολιτισμού. Έχει επισκεφθεί επανειλημμένα το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, παρουσιάζοντας συλλογικές δημιουργίες που απέσπασαν θερμές κριτικές και ενθουσιασμό από το κοινό. Οι παραστάσεις όπως το “Τελευταίο καραβανσαράι – Οδύσσειες” (2006), “Οι εφήμεροι” (2007) και “Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας – Αυγές” (2011) αποτελούν μαρτυρίες της καλλιτεχνικής αριστείας του θιάσου, με την πιο πρόσφατη δουλειά του να είναι το Kanata (2019), μια εμπιστευμένη δημιουργία στον Ρομπέρ Λεπάζ.

Η Μνουσκίν ενδιαφέρεται για ένα θέατρο «λαϊκό», «πολιτικό» και «γιορτινό», όπως οι ίδιοι οι καλλιτέχνες διατυπώνουν. Αυτό που την απασχολεί περισσότερο είναι η παιδευτική διάσταση της θεατρικής πράξης, η οποία επιδιώκει να μορφώσει και να προβληματίσει τόσο τους καλλιτέχνες όσο και το κοινό. Η δουλειά του Θεάτρου του Ήλιου καλείται να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής μας, συμβάλλοντας στο κοινωνικό διάλογο, γεγονός που αποδεικνύεται από τις θεματικές που επιλέγονται και τη λειτουργία της ομάδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον θίασο η έννοια της κοινότητας είναι θεμελιώδης. Δεν υπάρχουν αποκλειστικοί πρωταγωνιστές αλλά κυριαρχεί ο Χορός, προσδιορίζοντας έτσι μια συλλογική προσέγγιση στη θεατρική τέχνη. Οι παραστάσεις του Θεάτρου του Ήλιου αποτελούν, όπως ισχυρίζεται και η Μνουσκίν, μια μοναδική πολιτισμική εμπειρία που συνδυάζει στοιχεία από το Αρχαίο Δράμα, την κομέντια ντελ άρτε, το θέατρο δρόμου και τις παραδόσεις των τελετουργικών θεάτρων της Ανατολής.

Μια από τις τελευταίες δημιουργίες του Θεάτρου του Ήλιου είναι το έργο «Δράκοι», το οποίο αποτελεί μια επική ιστορική τοιχογραφία ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανατρέχοντας σε προηγούμενες εποχές. Η πρώτη παράσταση της σειράς φέρει τον τίτλο «Η νίκη ήταν στα χέρια μας». Η παράσταση διαθέτει περίπου σαράντα ηθοποιούς, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις φάσεις της θεατρικής διαδικασίας. Αυτό το εγχείρημα σηματοδοτεί την συμπλήρωση 60 χρόνων του Θιάσου και έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο γεγονός του ευρωπαϊκού θεάτρου, ιδίως μέσα στο επετειακό πλαίσιο των 70 χρόνων του Φεστιβάλ Αθηνών.

Αναρωτιέται κανείς ποιοι είναι αυτοί οι «Δράκοι». Ιστορικοί χάρτες δείχνουν περιοχές ακατοίκητες και επικίνδυνες, που προειδοποιούν «Hic sunt dracones» («Εδώ έχει δράκους»). Στην σύγχρονη εποχή, για την Μνουσκίν, οι Δράκοι δεν έχουν εξαφανιστεί – αντίθετα, παραμένουν ως μια εξαίρεση στη <> των εθνών.

Η ίδια ερωτά πώς είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, να συνεχίζουν οι εισβολές και οι καταστροφές ανεξάρτητων χωρών. Ανθρώπινες ζωές χάνουν την αξία τους και οι βεβαιότητες ανατρέπονται βίαια. Η Μνουσκίν, με την παράσταση αυτή, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα θεατρικό ανάχωμα ενάντια στους ολοκληρωτισμούς και τους καταναγκασμούς που μας απειλούν. Το πρώτο μέρος του έργου, διαποτισμένο από επιλεγμένη βιβλιογραφία και συνεργασία με τη διακεκριμένη φιλόσοφο Ελέν Σιξού, αναβιβάζει τον θεατή στο έτος 1917, εξετάζοντας τη γέννηση ενός συστήματος που άλλαξε τον κόσμο.

Ανασυγκροτώντας τα γεγονότα και χρησιμοποιώντας μια επική προσέγγιση στους χαρακτήρες, η Μνουσκίν φιλοδοξεί να αναδείξει τις ρίζες της σημερινής κρίσης που κατακλύζει την Ουκρανία και τους μηχανισμούς του ολοκληρωτισμού.

Ταυτότητα παράστασης:

  • Μια συλλογική δημιουργία του Θεάτρου του Ήλιου, σε συνεργασία με την Ελέν Σιξού
  • Σκηνοθεσία Αριάν Μνουσκίν
  • Συμμετοχή ηθοποιών Hélène Cinque, Dominique Jambert, Nirupama Nityanandan, Aline Borsari, Alice Milléquant, Omid Rawendah, Sébastien Brottet-Michel, Seear Kohi, Reza Rajabi, Jean Schabel, Shaghayegh Beheshti, Pamela Marin Munoz, Vincent Mangado, Duccio Bellugi-Vannuccini, Maurice Durozier, Samir Abdul Jabbar Saed, Dimitri Leroy, Andréa Marchant Fernandez, Andréa Formantel Riquelme, Agustin Letelier, Farid Joya, Élise Salmon, Ève Doe-Bruce, Judit Jancsó, Vincent Martin, Seietsu Onochi, Vijayan Panikkaveettil, Xevi Ribas, Ariane Hime, Astrid Grant, Tomaz Nogueira da Gama, Clémence Fougea, Ya-Hui Liang
  • Μουσική Clémence Fougea, Ya-Hui Liang
  • Ήχος Thérèse Spirli με τη Mila Lecornu
  • Εικόνες Diane Hequet
  • Φωτισμοί Virginie Le Coënt, Lila Meynard, Noémie Pupier
  • Σκηνική ζωγραφική Elena Ant με τη Hanna Stepanchenko
  • Μάσκες Erhard Stiefel με τη Simona Vera Grassano
  • Κοστούμια Marie-Hélène Bouvet, Barbara Gassier, Nathalie Thomas, Annie Tran, Elisabeth Cerqueira και μαθητευόμενη Mina Franceschinis
  • Γενικός Τεχνικός Διευθυντής Etienne Lemasson
  • Γυμναστής Marc Pujo

Το Θέατρο του Ήλιου υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ile-de-France, καθώς και από την Πόλη του Παρισιού.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στην Καρτουσερί του Παρισιού στις 27 Νοεμβρίου 2024.

Διάρκεια παράστασης: 165΄ με διάλειμμα


Current track

Title

Artist