Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025: grape – Ελληνική Αγορά Παραστατικών Τεχνών με 7 νέες παραγωγές!
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 19/04/2025
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025: grape – Greek Agora of Performance
Το grape παρέχει στους δημιουργούς του Θεάτρου και του Χορού την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών, καθώς και στο ευρύ κοινό, με στόχο την αποτελεσματική προβολή της ελληνικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή.
Το όνομα του grape αντλεί έμπνευση από τον Διόνυσο, Θεό της Αμπέλου και του Θεάτρου, και από τη μέθη που προσφέρει η Τέχνη. Αυτό το όνομα συνδέεται άμεσα με το ελληνικό καλοκαίρι και το σταφύλι, έναν καρπό που μοιραζόμαστε – είτε ως φρούτο, είτε ως κρασί – και που έχει γίνει σύμβολο παθιασμένων συζητήσεων μετά τις φεστιβαλικές παραστάσεις.
Μέχρι σήμερα, το grape έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 100 καλλιτεχνικούς διευθυντές και εκπροσώπους σημαντικών φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών από 40 χώρες. Δέκα παραγωγές του έχουν ήδη παρουσιαστεί σε διεθνή θέατρα και φεστιβάλ, αυξάνοντας την αναγνωσιμότητα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ο θεσμός του grape έχει σταθεί σε σημαντικές σκηνές παγκοσμίως, με έργα να έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες. Η ποικιλία των θεατρικών παραγωγών αποδεικνύει τη δυναμική παρουσία της ελληνικής τέχνης στο διεθνές γίγνεσθαι.
Διεθνές Forum Παραστατικών Τεχνών
Φέτος, στο πλαίσιο του grape 2025, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου προγραμματίζει συνεργασία με το European Festivals Association για τη διοργάνωση ενός διεθνούς forum στις 23 Ιουλίου, επικεντρωμένου στις παραστατικές τέχνες.
Τα Έργα που θα Παρουσιαστούν
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η – ΧΟΡΟΣ
21 – 24 Ιουλίου / 21.30
Πατρίσια Απέργη: Hystory
Από την εποχή των πρώτων φεμινιστικών κινημάτων, οι παγιωμένες διαδρομές και οι επαναστάσεις που καταγράφονται στο σώμα και το μυαλό των γυναικών προσφέρουν πλούσιο υλικό για τη ζωή και την τέχνη. Το νέο έργο της Πατρίσιας Απέργη εστιάζει στις διεκδικήσεις των γυναικών μέσω της ιστορίας, αναδεικνύοντας τη βαθιά τους σύνδεση με την έννοια της ταυτότητας και τις κρυμμένες πτυχές της γυναικείας εμπειρίας. Το έργο αντλεί νόημα από τις έννοιες του καθορισμού και της ιστορίας, τονίζοντας τη θέση της μήτρας και τη θηλυκή φυσιολογία.
Στο Hystory, αναφέρονται οι γυναίκες που αντιστάθηκαν σε παραδοχές και κλισέ, προσπαθώντας να αποκτήσουν τη φωνή που τους έχει αποδοθεί μέσα από ιστορίες και εμπειρίες. Με 70 λεπτά διάρκειας, αυτή η παράσταση αφυπνίζει την κοινωνική συνείδηση και προκαλεί θεατές να αναλογιστούν τη θέση τους σε μια ασταθή κοινωνία.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ – ΘΕΑΤΡΟ
21 – 24 Ιουλίου / 21.00
Κατερίνα Γιαννοπούλου: Phenomenon
Η παράσταση αυτή εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης γνώσης σε μια εποχή όπου οι τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά την αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Ο συγγραφέας, αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη κρίση της ζωής του, αναζητά την απόλυτη αλήθεια μέσα από έναν περίπλοκο κόσμο, όπου πραγματικότητα και φαντασία αντικρούονται. Σε διάρκεια 105 λεπτών, η παράσταση αυτή παρουσιάζει μια πολιτική σπουδή πάνω στη γνώση και την αμφιβολία, στοχεύοντας να προκαλέσει στο κοινό κρίσιμες σκέψεις σχετικά με τη φύση της αλήθειας.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Β – ΧΟΡΟΣ | ΚΥΚΛΟΣ ΡΙΖΕΣ
21 Ιουλίου / 21.30
22 – 24 Ιουλίου / 20.00
Δαφίν Αντωνιάδου: Darkest white
Η παράσταση Darkest white συνδυάζει την προγονική μνήμη με την ερευνώμενη οπτική του μέλλοντος. Εξερευνά τη θεματική της εκτόπισης και επιβίωσης μέσω μιας φασματικής παρουσίας που οδηγεί το κοινό σε έναν κύκλο γέννησης και θανάτου. Αυτή η παράσταση αποτυπώνει τις δυναμικές της εξουσίας και της θυσίας, προσκαλώντας τους θεατές να σκεφτούν την έννοια της ελευθερίας και της συμμετοχής.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ / ΦΑΡΟΣ – ΧΟΡΟΣ
21, 22 & 24 Ιουλίου / 21.00
23 Ιουλίου / 19.00
Κωνσταντίνος Παπανικολάου: Επαρκώς δημιουργικό
Η παράσταση εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την αυθεντικότητα, αναδεικνύοντας το ρόλο των καλλιτεχνών στο σύγχρονο ναρκοπέδιο της παραγωγής και της κατανάλωσης τέχνης. Με την ερμηνεία μιας ομάδας καλλιτεχνών που μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες, η παράσταση προσφέρει μια αναστοχαστική ματιά στις αξίες της δημιουργικότητας στην εποχή μας.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε – ΘΕΑΤΡΟ | ΚΥΚΛΟΣ Η ΣΚΗΝΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
21 & 23 Ιουλίου / 21.00
22 Ιουλίου / 19.00
24 Ιουλίου / 21.30
Σοφία Αντωνίου: Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού
Στη βάση του ομότιτλου βιβλίου του Ντιντιέ Εριμπόν, η παράσταση εξερευνά την ατομική ταυτότητα της γυναίκας της εργατικής τάξης, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην τρίτη ηλικία. Μέσα από τις εμπειρίες γυναίκες που ήρθαν σε επαφή με τις παραδοσιακές τους ρίζες, η παράσταση αναδεικνύει τη σύνθεση του πόνου και των αγώνων αυτής της ομάδας.
Όλες οι παραστάσεις του φεστιβάλ εντάσσονται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» ΕΣΠΑ 2021-2027 και χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής τέχνης στο διεθνές επίπεδο.