Αδέσποτα Κορμιά: Ειδική Προβολή της Ταινίας της Ελίνας Ψύκου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 22/03/2025
Αδέσποτα Κορμιά: Ειδική Προβολή της Ταινίας της Ελίνας Ψύκου
Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, το οποίο διερευνά το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή στο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου την Παρασκευή 28 Μαρτίου. Η προβολή είναι μέρος του προγράμματος της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Από τη ζωή στον θάνατο: Δικαίωμα ή Υποχρέωση;». Οι ώρες διεξαγωγής της ημερίδας είναι 15:00 – 20:30. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της ημερίδας, μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας, και απαιτείται προεγγραφή για τη διά ζώσης παρακολούθηση μέσω email στο psych_support@aretaieio.uoa.gr ή μέσω του συνδέσμου εδώ.
Σύνοψη του Ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου αφηγείται τις ιστορίες τριών γυναικών: της Ρόμπιν, που είναι έγκυος αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα, της Κατερίνας, που επιθυμεί να γίνει μητέρα αλλά δεν μπορεί, και της Κικής, που απλώς θέλει να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όλες τους βρίσκονται αντιμέτωπες με νομικούς περιορισμούς στις χώρες τους σχετικά με τις επιλογές για την αναπαραγωγή και τον θάνατο, όπως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία, που είναι παράνομες.
Η νέα ταινία της Ψύκου έχει τη μορφή ενός road movie, όπου οι ηρωίδες της εξερευνούν μια Ευρώπη που γίνεται όλο και πιο συντηρητική, διεκδικώντας το δικαίωμα στην αυτονομία και την αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους διαπνέεται από σοβαρότητα αλλά και χιούμορ, καθώς οι ανάγκες τους είναι επιτακτικές, ο αντίλογος συχνά αβάσιμος αλλά ηχηρός, και το αποτέλεσμα αβέβαιο. Το ντοκιμαντέρ αγγίζει νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες, επισημαίνοντας την ουσία της ζωής, του θανάτου και της ελευθερίας επιλογής ανάμεσα σε αυτά τα δύο.
Το ντοκιμαντέρ είναι κατάλληλο για άνω των 15 ετών.
Σημείωμα της Σκηνοθέτιδας
Μέχρι τον Μάιο του 2011, η Μάλτα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες όπου το διαζύγιο δεν νομιμοποιούνταν. Ακόμα και μετά την ψήφο «Ναι» του δημοψηφίσματος, η άμβλωση παραμένει παράνομη, ακόμη και σε περιπτώσεις που η ζωή της εγκύου διατρέχει κίνδυνο. Οι ποινές για γιατρούς και γυναίκες που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι αυστηρές. Μόλις το 2023, η νομιμοποίηση της αμβλωτικής διαδικασίας έγινε δυνατή μόνο στα πλαίσια απειλής για τη ζωή της εγκύου, έπειτα από αρνητική δημόσια προσοχή σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών.
Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που εμποδίζονται από το να υποβληθούν σε άμβλωση στη Μάλτα έχουν την επιλογή να ταξιδέψουν στην Ιταλία, απουσία ελέγχων διαβατηρίων, γεγονός που καθιστά την άμβλωση δικαίωμα μόνο για όσες μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ταξιδιωτική δαπάνη. Στην Ιταλία, οι κανονισμοί για την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι αυστηροί, αποκλείοντας ομόφυλα ζευγάρια και γυναίκες σε ετερόφυλες σχέσεις που δεν είναι επίσημες. Έτσι, πολλές Ιταλίδες επιλέγουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τη διαδικασία, με την Ελλάδα να είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.
Η παράνομη ευθανασία στην Ελλάδα έχει οδηγήσει ασθενείς να αναζητούν τη λύση στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία. Οι νομικές παράδοξες καταστάσεις που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το πώς αυτές επηρεάζονται από τις θρησκευτικές ή άλλες πολιτισμικές πιέσεις.
Αυτή η ταινία, που αποτελεί ένα επείγον road movie, εξερευνά την ανθρωπιστική διάσταση της ζωής και του θανάτου, καθώς οι ήρωες ταξιδεύουν από τη Μάλτα στην Ιταλία, από εκεί στην Ελλάδα και στην Ελβετία, αναζητώντας πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα μέσω ενός συναισθηματικά δύσκολου αλλά και σουρεαλιστικά χιουμοριστικού ταξιδιού.
Βιογραφικό Σκηνοθέτη
Η Ελίνα Ψύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και έχει σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου και κοινωνιολογία. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει τα σενάρια για ταινίες που έχουν διακριθεί όπως «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» και «Ο Γιος της Σοφίας», ενώ εργάζεται επίσης πάνω σε νέα έργα και παραγωγές, όπως τη μίνι σειρά «Ο Βοηθός του Ιατροδικαστή». Το 2009, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Jungle Films και συμμετείχε στη δημιουργία περιβαλλόντων που προάγουν την ελληνική κινηματογραφία. Το «Αδέσποτα Κορμιά» είναι το πρώτο της ντοκιμαντέρ, μέσω του οποίου εκφράζει τις ανησυχίες και τα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.