Γιώργος Νταλάρας: Συνεργασία με τη Μαριάνα Κατσιμίχα και οι Μουσικές Στιγμές με τα Εγγόνια του Γιώργο και Φοίβο
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 07/05/2025
Η Μουσική Συνύπαρξη του Γιώργου Νταλάρα με τη Νέα Γενιά
Κατά τη διάρκεια δύο εμβληματικών βραδιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Γιώργος Νταλάρας μοιράστηκε τη σκηνή με ταλαντούχους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και την κόρη του Πάνου Κατσιμίχα, την ερμηνεύτρια Μαριάνα Κατσιμίχα.
Ο Νταλάρας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη μουσική συνύπαρξή τους, αναφέροντας μάλιστα και τα εγγόνια του. Έκανε λόγο για την αξία που έχει η μουσική συνέχειά τους και πόσο τον γεμίζει συναίσθημα η παρουσία των νέων καλλιτεχνών στη μουσική σκηνή.
Η Σημαντικότητα της Παράδοσης
«Ο Χάρης και ο Πόνος Κατσιμίχας ήταν δυο παιδιά με τα οποία έζησα από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου», δήλωσε ο Νταλάρας. «Ένιωσα όταν τους γνώρισα μια αγαλλίαση, ότι υπάρχουν άνθρωποι που, έστω κι αν εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι εγώ, συνεχίζουν την παράδοση του ελληνικού τραγουδιού». Στη συνέχεια, τόνισε τη μεγάλη συγκίνηση που νιώθει έχοντας δίπλα του την κόρη του Πάνου, τη Μαριάνα, η οποία καταφέρνει να συγκινεί το κοινό με τη φωνή της.
«Είχα πει πριν από χρόνια ότι το λαϊκό τραγούδι δεν θα χαθεί. Κάποια στιγμή, στο πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Κυψέλη, θα γεννηθεί ένα κορίτσι που θα τραγουδάει σαν τη Νίνου. Κι αυτό έγινε». Τα εγγόνια του, Γιώργος και Φοίβος, από την κόρη του Γεωργιάννα, απολαμβάνουν επίσης να ακούν ρεμπέτικα τραγούδια στο πλευρό του παππού τους.
Οι Προκλήσεις της Νέας Γενιάς
Ο Νταλάρας εξέφρασε ωστόσο τις ανησυχίες του σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά. «Σήμερα είναι δύσκολο τα παιδιά να ακούσουν ρεμπέτικα τραγούδια, καθώς η τεχνολογία τους απομακρύνει», ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σύνθετη πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι στην εποχή της πληροφορίας και της υπερβολικής έκθεσης στην τεχνολογία.
Εξήγησε ότι όταν ήταν νεότερος, έφερε τη θυγατέρα του κοντά στη μουσική του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη χωρίς να έχει την επηρεασία του κινητού, ελπίζοντας ότι κάποια από αυτά τα ακούσματα θα είχαν αφήσει αποτύπωμα στην ψυχή της. Ωστόσο, είπε «δεν είναι εύκολο να παρέμβει κανείς εκτός αν τα ζορίσει», και τόνισε πως δεν είναι σωστό να επιβάλλονται πράγματα στα παιδιά, κάτι που αφορά τόσο τα προσωπικά του βιώματα όσο και την ευρύτερη κοινωνία.
Η συναισθηματική νοσταλγία και η βαθιά αγάπη του Νταλάρα για την ελληνική μουσική καταδεικνύει την αδιάσπαστη σύνδεση που έχει με τις νέες γενιές, προσφέροντας τους όχι μόνο καλλιτεχνική έμπνευση αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας.