Δάφνη Σκρουμπέλου: Η κινηματογραφική διάσταση του έργου “L’ aide memoire” του Ζαν-Κλωντ Καρριέρ
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 25/04/2025
Το Έργο “L’ aide memoire” του Ζαν-Κλωντ Καρριέρ
Η παράσταση “L’ aide memoire” του Ζαν-Κλωντ Καρριέρ, σε μετάφραση του Θωμά Βούλγαρη, με συγκίνησε βαθιά από την πρώτη μου ανάγνωση. Στον κόσμο του Καρριέρ, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Το έργο, με σουρεαλιστικές νότες, φέρνει στο προσκήνιο μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες: τη Σουζάν, ένα ελεύθερο πνεύμα, και τον αυστηρά οργανωμένο Ζαν-Ζακ, του οποίου τον ρόλο υποδύεται ο Κώστας Βασαρδάνης.
Η Σουζάν, εν μέσω της αναζήτησης του κύριου Φερράν, καταλαμβάνει το σπίτι του Ζαν-Ζακ. Μέσα σε τρεις μέρες και τρεις νύχτες, οι δύο ήρωες αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση, μοιράζονται μυστικά, λένε ψέματα, αποκαλύπτουν αλήθειες, λογομαχούν και ερωτεύονται, συμβάλλοντας ο ένας στην αλλαγή του άλλου.
Η Σουζάν ζει τη ζωή της αυθόρμητα, χωρίς συγκεκριμένους στόχους ή όρια. Ίσως αναζητά ένα προσωρινό καταφύγιο, καθώς έχει συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα των πραγμάτων και την εφήμερη φύση τους. Αν και είναι επικριτική για την υπολογισμένη ζωή του Ζαν-Ζακ, δεν επιδιώκει να τον αλλάξει. Ωστόσο, όταν ο Ζαν-Ζακ, επηρεασμένος από τις απόψεις της, αρχίζει να μεταβάλλεται, τότε καλείται και η Σουζάν να προσαρμοστεί. Αναγνωρίζοντας τη σύγκρουση στα συναισθήματά της, συνειδητοποιεί ότι πρέπει και εκείνη να αποκτήσει ορισμένα όρια. Στην αρχή της παράστασης, οι δύο ήρωες φαίνονται τελείως διαφορετικοί, αλλά καθώς προχωρά η ιστορία, αναπτύσσουν ομοιότητες και επηρεάζουν τους χαρακτήρες ο ένας του άλλου, διατηρώντας ωστόσο την ακεραιότητά τους μέχρι το τέλος.
Μέσω της ερωτικής σχέσης των δύο ηρώων, ο Ζαν-Κλωντ Καρριέρ θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, τη μοναξιά και την ανάγκη για κατανόηση και επικοινωνία. Εξερευνά τη συνύπαρξη, όχι μόνο με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας, καθώς και την έννοια της ελευθερίας και τους περιορισμούς που θέτουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε ικανοί να αλλάξουν τις πορείες μας και τις ανάγκες μας; Εμείς παραχωρούμε την εξουσία σε κάποιον άλλο ή αυτή μας αποδίδεται; Θέτουμε όρια στις σχέσεις μας ή αφήνουμε να παραβιάζονται; Χάνουμε ή βρίσκουμε κομμάτια του εαυτού μας μέσα από τις σχέσεις; Ερωτευόμαστε την πραγματική προσωπικότητα του άλλου ή την ιδέα του;
Η σκηνοθετική προσέγγιση του έργου από τον Κώστα Βασαρδάνη, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, συνδυάζει την κινηματογραφική αίσθηση με τον σεβασμό στη γραφή και το ύφος του Καρριέρ. Οι μεταβάσεις μεταξύ των σκηνών αποτυπώνουν τη ροή του χρόνου, ευνοούμενες από τους εξαιρετικούς φωτισμούς της Στέβης Κουτσοθανάση. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Άσης Δημητρολοπούλου προσφέρουν μια αυθεντική εικόνα του Παρισιού της δεκαετίας του ’60, καθώς οι θεατές ταξιδεύουν στο διαμέρισμα του Ζαν-Ζακ, όπου ξεκινά η ιστορία.
Πληροφορίες:
“L’ aide memoire” του Ζαν-Κλωντ Καρριέρ, σε σκηνοθεσία Κώστα Βασαρδάνη
Στο Στούντιο Μαυρομιχάλη από τις 2 Μαΐου (κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00)