Διονύσης Πιφέας: Το Δράμα της Ταυτότητας – Κοινωνικές Δομές, Σεξουαλική Αυτονομία και η Αγωνία της Φυγής
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 17/04/2025
Διονύσης Πιφέας: Η Βία της Μεταμόρφωσης
Η Ιστορία ενός Ξεχασμένου Δωματίου
Κάθε φορά που εξερευνούμε την ιστορία του Κωνσταντίνου Γεωργαλή σχετικά με τον Διονύση Πιφέα, είναι σαν να ξανανοίγουμε ένα παλιό δωμάτιο που είχε κλειδώσει για πολύ καιρό. Ένα δωμάτιο γεμάτο από φωνές, ντροπή και φτώχεια, που κυρίως χαρακτηρίζεται από τη σιωπή. Αυτή τη σιωπή την βιώνουν όλοι εκείνοι που είναι “διαφορετικοί” σε έναν κόσμο που δεν τους δέχεται.
Η Ανατρεπτική Φωνή του Εντουάρ Λουί
Το έργο μας βασίζεται στο βιβλίο «Αλλαγή Μέθοδος» του Εντουάρ Λουί. Όταν αναφέρομαι σε “έργο”, δεν μιλώ μόνο για τη θεατρική παράσταση, αλλά και για την ίδια τη ζωή του συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς λογοτεχνία, αλλά μία πράξη αντίστασης. Αντικατοπτρίζει την ανάγκη να ξαναδημιουργήσεις τον εαυτό σου για να επιβιώσεις, να μην χάσεις την ταυτότητά σου και να μην αφομοιωθείς από μια κοινωνία που σε περιθωριοποιεί.
Δυο Πρόσωπα, Μία Ιστορία
Στην παράστασή μας, δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν τον συγγραφέα: ο μεγαλύτερος και ο νεότερος εαυτός του. Ο νεότερος βρίσκεται στην Αμιένη, ζει μέσα στους περιορισμούς ενός σχολείου και μιας οικογένειας, όπου το “agor” σημαίνει επαναλαμβανόμενη βία και ντροπή. Αναζητά την επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας σ’ έναν κόσμο όπου η διαφορετικότητα θεωρείται αδίκημα και η κοινωνική βία διαρκής.
Το έργο του Εντουάρ Λουί, όπως και η παράστασή μας, δεν αφορούν μόνο τη σεξουαλική ταυτότητα. Μιλούν για τη βίαιη κοινωνική αναπαραγωγή, όπου το να γεννιέσαι φτωχός σημαίνει ότι έχεις ελάχιστες επιλογές και πολλές προκλήσεις, με την εκπαίδευση σχεδόν απαγορευμένη και την τρυφερότητα να θεωρείται αδυναμία.
Η Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα
Στη σημερινή Ελλάδα, η φτώχεια και η ταξική καταγωγή παραμένουν ταμπού, με πολλές νέες και νέους να μεγαλώνουν βιώνοντας τον ίδιο φόβο και τη βία – είτε σωματική είτε συμβολική. Υπάρχουν ακόμη παιδιά που προσπαθούν να προσαρμοστούν, αλλάζουν τη στάση τους ή κρύβουν την αληθινή τους ταυτότητα για να μην ανήκουν σε μια κατηγορία που θεωρείται “διαφορετική”.
Αυτή η παράσταση προορίζεται για όλους εκείνους που δεν έχουν διδαχθεί να αγαπούν τον εαυτό τους χωρίς προϋποθέσεις. Απευθύνεται σε νέους που νιώθουν εγκλωβισμένοι σε σώματα, οικογένειες ή κοινωνικές τάξεις που τους περιορίζουν. Είναι μια φωνή για εμάς που συνεχίζουμε να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι η αλλαγή δεν είναι προδοσία αλλά μάλλον μια πράξη επιβίωσης.
Η Συναρπαστική Συναντήση
Υπάρχει μια κρίσιμη στιγμή στην παράσταση όπου οι χαρακτήρες συναντούν τον πατέρα, όπως δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Αυτή η συνάντηση οδηγεί σε μια σιωπή που δεν σχετίζεται με το φόβο, αλλά με την εσωτερική μεταβολή. Η δήλωση του Λουί δεν αφορά μόνο τον ίδιο — είναι μια κραυγή αυτών που ήθελαν να φωνάξουν και δεν μπόρεσαν. Είναι μια πρόσκληση για να αναθεωρήσουμε τον κόσμο γύρω μας και μέσα μας, με ειλικρίνεια και ευαισθησία.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα αναδυθεί ο μελλοντικός Εντουάρ, αυτός που τα κατάφερε και που προχώρησε, διατηρώντας ωστόσο πάντα τη μνήμη του μικρού Έντι.
Σημαντικές Λεπτομέρειες για την Παράσταση
Αλλαγή: Μέθοδος
Μία διασκευή βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Εντουάρ Λουί σε σκηνοθεσία Εύας Φρακτοπούλου.
Παίζουν: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Διονύσης Πιφέας.
Από 25/4 στο ΠΛΥΦΑ για λίγες παραστάσεις | Ημερομηνίες παραστάσεων: 25/4, 26/4, 27/4 και 2, 3, 4, 9, 11, 16, 18, 30/5 και 1/6, στις 21:00.
Φωτογραφία: Νικολέττα Ζαρίφη