Ευδαιμονία: Ζώντας τη Χαρά Σήμερα – Έκθεση της Joulia Strauss στην Crux Galerie
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 13/05/2025
Eudaimonia. Ζώντας σε Ευτυχία Σήμερα: Έκθεση της Joulia Strauss στην Crux Galerie
Η πολιτιστική καθαρότητα της Joulia Strauss έρχεται στο προσκήνιο μέσω της υποκριτικής και δυναμικής τέχνης της, που συνδυάζει τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τον κινηματογράφο. Η έκθεση είναι ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών εκφράσεων που αντλεί έμπνευση από την αρχαία προσωκρατική φιλοσοφία, τη σοφία των σαμάνων και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι θεατές καλούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και πνευματικής αφύπνισης, καθώς η Strauss συνδέει την τέχνη με τη μαθηματική τελειότητα και τις πολιτισμικές κληρονομιές που διαμορφώνουν τον κόσμο μας.
Στο επιδραστικό έργο της, Cat-Notation, η Strauss μετατρέπει αρχαίες μουσικές κλίμακες σε εμπνευσμένα κινούμενα γλυπτά. Μέσα από αυτές τις δημιουργίες, προβάλλει ιδέες σχετικά με την ταυτότητα και τη σύνθεση, προκαλώντας τους επισκέπτες να αναλογιστούν τη σχέση τους με τον εαυτό τους και τους άλλους. Οι ζωγραφικοί πίνακες που αποτυπώνουν υβριδικές μορφές, που συνδυάζουν στοιχεία ζώων και ανθρώπων, ενισχύουν τη συζήτηση γύρω από την ανθρώπινη φύση και την άμεση σύνδεση με τον κόσμο των ζωντανών οργανισμών.
Η έκθεση δεν περιορίζεται μόνο στη μορφή τέχνης αλλά εξετάζει βαθύτερα ερωτήματα της ύπαρξης, καταλήγοντας στην ανάγκη μιας ζωής με νόημα. Αυτός ο στοχασμός εκφράζεται με την έννοια της “ολοκληρωμένης ζωής” ή “buen vivir”, μια φιλοσοφία που προάγει τη συμφιλίωση με τη φύση και τις αυτόχθονες παραδόσεις ως θεραπευτικές πρακτικές. Η αλληλεπίδραση του θεατή με τα έργα της Strauss είναι επιτακτική, μέσα από μια «Jovial ReLOVEution», που προσκαλεί όλους να ξαναβρούν τη χαρά του «ευ ζην» και να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους προς την ευτυχία.
Η Καλλιτέχνης και το Έργο της
Η Joulia Strauss είναι αναγνωρίσιμη φιγούρα στον καλλιτεχνικό χώρο, με χαρακτηριστικά την πολυδιάστατη καλλιτεχνική της προσέγγιση. Γεννημένη στη Σοβιετική Ένωση και προερχόμενη από το λαό των Μαρί, μία από τις τελευταίες αυτόχθονες πολιτιστικές ομάδες της Ευρώπης, η Strauss εμπλουτίζει τη δουλειά της με στοιχεία από τις ρίζες και τις παραδόσεις της.
Ζει και εργάζεται ανάμεσα σε δύο σημαντικά πολιτισμικά κέντρα, την Αθήνα και το Βερολίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, επιδεικνύοντας τα έργα της σε αναγνωρίσιμα μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, όπως το Μουσείο της Περγάμου και τη Tate Modern. Η καριέρα της εξέχει επίσης για τη συμβολή της σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε των Τιράνων και της Αθήνας, καθώς και την συμμετοχή της στην documenta14.
Εκτός από τη δημιουργική της δραστηριότητα, η Strauss είναι εκδότρια του περιοδικού Krytyka Polityczna στην Αθήνα και έχει αναλάβει ρόλο συνεκδότριας σε συλλογικά έργα που συνδυάζουν τέχνη και θεωρία. Η ίδρυση της Αυτονόμης Ακαδημίας, η οποία αποτελεί κοινωνικοκυβερνητικό πείραμα στον τομέα της γλυπτικής και του ακτιβισμού, ενισχύει τη φιλοσοφία της για μια πιο δυναμική και συμμετοχική τέχνη.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πρόσφατα ολοκλήρωσε το φιλμ της, Transindigeneous Assembly, προσθέτοντας μια ακόμη διάσταση στην καλλιτεχνική της πρακτική και την πολιτική της δέσμευση, προσφέροντας ένα μοναδικό όραμα για το μέλλον της τέχνης και του πολιτισμού.