Η Τέχνη ως Μάχη για την Ελευθερία και το Θάρρος: Σοφία Καζαντζιάν και Μάριος Ιορδάνου στο gossip-tv
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 15/04/2025
Η Τέχνη ως Εργαλείο Εξέλιξης και Έμπνευσης
«Η Τέχνη είναι μεγάλη. Θα την πλησιάσουμε με ευλάβεια και σεβασμό. Δεν έχουμε το δικαίωμα να την κατεβάζουμε στο ανάστημά μας», δήλωσε ο Κάρολος Κουν, καταδεικνύοντας την αξία και τη σημασία της Τέχνης. Στην περίπτωση των Σοφίας Καζαντζιάν και Μάριου Ιορδάνου, αυτή η σοφή φράση αποτυπώνει τη φιλοσοφία που καθορίζει την καλλιτεχνική τους πορεία. Και οι δύο καλλιτέχνες δεν περιορίζονται απλώς στη δημιουργία, αλλά αναζητούν τον σκοπό της ζωής τους μέσα από κάθε έργο τους.
Όπως παραδέχεται η Σοφία Καζαντζιάν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: «Κάθε μορφή τέχνης σε βοηθάει να δεις εκεί που δεν έψαξες ή δεν τόλμησες να ψάξεις». Τα έργα τους, με την προδιάθεση να «ποτίσουν» τη ζωή των συνανθρώπων τους, αποκαλύπτουν την επιθυμία τους για έναν κόσμο χωρίς ντροπές και ανισότητες. «Φτιάχνουμε έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά μας», όπως σκοπεύει ο Μάριος Ιορδάνου.
Η Αξία της Τέχνης στην Σύγχρονη Κοινωνία
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τέχνης, η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου μιλούν στο gossip-tv για την αξία της τέχνης και την ικανότητά της να λειτουργεί ως αρωγός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι καλλιτέχνες αποκαλύπτουν ότι η τέχνη ενσαρκώνει τις αξίες της ελευθερίας, της επιλογής και της επανάστασης. «Η τέχνη είναι αξία από μόνη της. Κάθε μέρα είναι ημέρα τέχνης. Έχουμε την τέχνη για να μην πεθάνουμε από την αλήθεια», αναφέρει η Σοφία, υπογραμμίζοντας τη διαρκή σημασία της τέχνης στη ζωή μας.
Η Τέχνη ως Μέσον Επικοινωνίας και Ενότητας
«Η τέχνη είναι γλώσσα πανανθρώπινη. Δεν γνωρίζει σύνορα και δεν περιορίζεται από τη γεωγραφία», δηλώνει ο Μάριος Ιορδάνου, εκφράζοντας την πίστη του ότι η τέχνη μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Αυτή η προσέγγιση δείχνει ότι η τέχνη παρέχει φωνή σε εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν. «Η τέχνη μπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολλών και να αποθέσει τη μοίρα τους στα χέρια τους», σημειώνει, παραπέμποντας σε παλιές, αλλά διαχρονικές ιδέες που αναδεικνύουν την δύναμη της τέχνης.
Καλλιτέχνες και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Αναφορικά με τη σημασία της τέχνης στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της κριτικής σκέψης, η Σοφία Καζαντζιάν σημειώνει: «Κάθε μορφή τέχνης σε βοηθάει να δεις εκεί που δεν έψαξες ή δεν τόλμησες να ψάξεις». Υπογραμμίζει τη δυνατότητα της τέχνης να φωτίσει σκοτεινές πλευρές της ψυχής και να ενθαρρύνει την αλλαγή. Η τέχνη προσφέρει το θάρρος να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε και τον κόσμο γύρω μας.
Προκλήσεις και Αλλαγές
Στη σύγχρονη σκηνή, οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. «Η αλήθεια σε μια κοινωνία που η λέξη ‘ηθοποιός’ χρησιμοποιείται ως προσβολή είναι από μόνη της πρόκληση», αναφέρει ο Μάριος Ιορδάνου. Αυτή η παρανόηση υποδεικνύει πως η τέχνη και οι καλλιτέχνες συχνά αναγνωρίζονται με λάθος τρόπους, παρόλο που επιδιώκουν την αλήθεια. «Ο ηθοποιός λέει πάντα την αλήθεια», τονίζει, υπερασπιζόμενος τη θέση του καλλιτέχνη ως αγωνιστή της αλήθειας.
Η Τέχνη και η Φύση
Η Σοφία Καζαντζιάν αναφέρεται επίσης στο πώς οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τη φύση και το περιβάλλον στην τέχνη τους. «Η τέχνη παλεύει για την εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού», λέει, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των ζώων και της φύσης. «Πώς γίνεται να πιστεύεις ότι καταστρέφοντας τη φύση δεν καταστρέφεσαι και εσύ ο ίδιος;» αναρωτιέται, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για ευαισθησία και κατανόηση προς τον κόσμο γύρω μας.
Η Δημιουργία και η Κοινωνική Αλλαγή
Η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο κοινωνικής αλλαγής και ευαισθητοποίησης, αρκεί οι άνθρωποι να είναι διατεθειμένοι να την αποδεχτούν. «Η τέχνη δεν μπορεί να μεταμορφώσει έναν κακοποιητή σε άνθρωπο με ευαισθησίες», επισημαίνει ο Μάριος, «μπορεί όμως να γίνει η φωνή του κακοποιημένου και να τον ξεφοβήσει». Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, η τέχνη αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στον αγώνα ενάντια στον φόβο και τις αδικίες.
Η Δημιουργική Έμπνευση μέσα στην Τέχνη
Στο ερώτημα σχετικά με την έμπνευση πίσω από την τέχνη τους, ο Μάριος και η Σοφία δηλώνουν ότι η δημιουργία τους πηγάζει από την αγάπη και την αφοσίωση ο ένας προς τον άλλον, καθώς επίσης και από τα τετράποδα πλάσματά τους. «Ύπαρξη είναι για εμάς δημιουργία», καταλήγουν, συνδέοντας την προσωπική τους ζωή με την καλλιτεχνική τους έκφραση.
Σαφώς, η Τέχνη για τη Σοφία Καζαντζιάν και τον Μάριο Ιορδάνου δεν είναι απλώς μια δημιουργική δραστηριότητα, αλλά μια βαθιά αναζήτηση νοήματος και αλήθειας σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.