Μιχάλης Βιρβιδάκης: Η Πολυπλοκότητα του Βάρους της Ύπαρξης στην Τέχνη του Θεάτρου
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 01/05/2025
Μιχάλης Βιρβιδάκης: Η Προσωπική Πάλη με την Ύπαρξη
Η Παρουσίαση του Θεατρικού Έργου
Το θεατρικό έργο «Η Γυναίκα και ο Ακροβάτης», παρότι βραβεύτηκε το 1987 στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς, είναι το πρώτο που θα παρουσιαστεί στη σκηνή. Σε δήλωσή του, ο συγγραφέας Μιχάλης Βιρβιδάκης σημειώνει ότι αυτή η παραγωγή από την ομάδα bijoux de kant, με σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, επιτέλους ζωντανεύει την υπερρεαλιστική ιστορία που έχει δημιουργήσει.
Η Έμπνευση πίσω από το Έργο
Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης αναφέρει ότι το έργο «Η Γυναίκα και ο Ακροβάτης» είναι προϊόν μιας επίπονης διαδικασίας που επικεντρώνεται στην αναζήτηση της προσωπικής του φωνής ως θεατρικού συγγραφέα. Την εποχή που το έγραψε, ένιωθε παιδιάστικη αβεβαιότητα σχετικά με τα θέματα που ήθελε να εκφράσει και την τεχνική του γραφής. Αναγνωρίζει ότι η έμπνευση δεν βγαίνει ποτέ πλήρης αλλά, αντίθετα, είναι αποτέλεσμα της επίμονης προσπάθειας να συνδυάσει μικρές ενότητες λόγου, τις οποίες επεξεργάζεται στο μυαλό του μέχρι να σχηματίσουν ένα ολοκληρωμένο έργο.
Σχέσεις με Αναγνωρίσιμες Δημιουργίες
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ταινία “La Strada” του Federico Fellini, ο Βιρβιδάκης εκφράζει την εκτίμησή του για τον σκηνοθέτη και αναγνωρίζει την επιρροή που μπορεί να έχει, αλλά τονίζει ότι η δική του δημιουργική διαδικασία δεν βασίζεται στη μίμηση άλλων έργων.
Προσαρμογές και Αναθεωρήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με τον Γιάννη Σκουρλέτη, ο Βιρβιδάκης είχε την ευκαιρία να επανεξετάσει το κείμενο. Δεδομένου ότι είχε περάσει μια σημαντική χρονική περίοδο από τη συγγραφή του, επιθυμούσε να προσαρμόσει το έργο στα σύγχρονα αισθητικά του κριτήρια. Χρησιμοποίησε τη διαδικασία αυτή για να αφαιρέσει στοιχεία που δεν τον ικανοποιούσαν πλέον.
Η Ουρανία και ο Φόβος της
Η ηρωίδα Ουρανία, σύμφωνα με τον Βιρβιδάκη, είναι περισσότερο ένα αίσθημα παρά μια συγκεκριμένη προσωπικότητα. Ο φόβος της προέρχεται από το βάρος της ύπαρξης και τις αντιξοότητες της εποχής. Η Ουρανία αντιπροσωπεύει την επιθυμία για ελευθερία και ανάταση, θέλοντας να ξεπεράσει τα αδιέξοδα και τις πιέσεις της κοινωνίας.
Ο Ρόλος του Ακροβάτη
Ο ακροβάτης, αν και φαίνεται αρχικά ως ρεαλιστικός χαρακτήρας, μέσα από την πλοκή προκύπτει ότι η ύπαρξή του είναι πιο περίπλοκη. Η γενικότερη δραματουργική σύνθεση του έργου υποδεικνύει ότι υπάρχουν στοιχεία που ο θεατής πρέπει να αποκωδικοποιήσει για να κατανοήσει την πλήρη διάσταση του ρόλου του.
Μεταφορική Λειτουργία του Χώρου
Ο χώρος της ιστορίας, αν και προφανής, λειτουργεί ως μεταφορά για τις βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία των χαρακτήρων. Ο Βιρβιδάκης επισημαίνει τη σημασία αυτών των στοιχείων, αλλά αφήνει και λίγη «μαγεία» για τους θεατές να ανακαλύψουν κατά την παράσταση.
Η Επικοινωνία με τον Μάνο Χατζιδάκι
Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης θυμάται μια σημαντική επικοινωνία με τον σπουδαίο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος σχολίασε θετικά τη γλώσσα του κειμένου του. Η προσωπική αυτή επικοινωνία του έχει αφήσει μνήμες, αν και επιθυμεί να αποφύγει λεπτομέρειες λόγω του σεβασμού που έχει για τον καλλιτέχνη.
Η Συνεργασία με τον Γιάννη Σκουρλέτη
Στις τρέχουσες παραγωγές, η συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη έχει πραγματοποιηθεί κυρίως εξ αποστάσεως. Παρά την απόσταση, ο Βιρβιδάκης δηλώνει ενθουσιασμένος με την συμμετοχή αναγνωρίσιμων ηθοποιών και ελπίζει ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών θα είναι εντυπωσιακό.
Η Ανυπομονησία για την Πρεμιέρα
Η πρώτη παρουσίαση του έργου στη σκηνή προκαλεί έντονα συναισθήματα στον συγγραφέα, ο οποίος αναμένει με ανυπομονησία να δει την εργασία του να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του κοινού. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025, στο bijoux de kant HOOD art space, με συμμετοχή των Αμαλίας Μουτούση και Θανάση Δόβρη.