Ποιο είναι το ελάττωμα της προσωπικότητας πίσω από το οποίο κρύβεται μία ανώτερη νοημοσύνη
Written by Oμάδα Σύνταξης Δ on 13/03/2025
Ένα ελάττωμα που συχνά επικρίνεται θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός υψηλότερου από το μέσο όρο IQ, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη, αναφέρει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Cécilia Ouibrahim.
Με βάση τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, Βρετανοί ερευνητές παρουσίασαν τη δουλειά τους στο British Journal of Psychology. Τι διαπίστωσαν; Μια ιδέα που δεν είναι τόσο εκπληκτική με μια προσεκτικότερη εξέταση, αλλά που θα μπορούσε να μας βοηθήσει σημαντικά να κατανοήσουμε καλύτερα τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Σύμφωνα λοιπόν, με τους ειδικούς, οι άνθρωποι με IQ πάνω από το μέσο όρο είναι πιο… μοναχικοί!
Μοναξιά, ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συνδέεται με το IQ
Πίσω από αυτό το ελάττωμα που σας επικρίνουν συχνά μπορεί να κρύβεται το σημάδι ενός υψηλού δείκτη νοημοσύνης. Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από ένα πάνελ 15.000 συμμετεχόντων ηλικίας 18 έως 28 ετών, προτού καταλήξουν στο συμπέρασμά τους: οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις είναι πιο έξυπνοι και πιο ευτυχισμένοι αν απολαμβάνουν τη μοναξιά.
Με άλλα λόγια, οι πιο «έξυπνοι» άνθρωποι είχαν δύο κοινά στοιχεία: ζούσαν σε πόλεις και περνούσαν λιγότερο χρόνο με τους φίλους τους. Αν και το IQ είναι αμφιλεγόμενο και μερικές φορές δεν έχει καμία σχέση με την ευφυΐα, ο δείκτης αυτός ενδιαφέρει ωστόσο τους ερευνητές της μελέτης, επειδή θεωρείται ότι συνδέεται με το επίπεδο ευτυχίας των ανθρώπων που αναλύθηκαν. Μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, οι άνθρωποι που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις αισθάνονταν λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που ζούσαν σε πιο επαρχιακές περιοχές. Και όσο περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση είχαν με στενούς φίλους, τόσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ευτυχίας τους. Από την άλλη πλευρά, το αντίθετο ίσχυε για τους ανθρώπους με IQ άνω του μέσου όρου, οι οποίοι προτιμούσαν τη μοναξιά.
“Θεωρία της σαβάνας”: όταν ο εγκέφαλος πασχίζει να προσαρμοστεί
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους όταν ζούσαν στην πόλη. Και μάλιστα πιο ευτυχισμένοι όταν περνούσαν λιγότερο χρόνο με τους στενούς τους φίλους, επισημαίνει η μελέτη. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά σε μεγάλο βαθμό στο τρέχον περιβάλλον σαν να ήταν το πρωτόγονο περιβάλλον», εξηγεί ο Satoshi Kanazawa, διδάκτωρ ψυχολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης (…). Ορισμένοι εγκέφαλοι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ευκολότερα στο περιβάλλον τους από ό,τι άλλοι, οι οποίοι θα δυσκολεύονταν περισσότερο να διαχειριστούν καταστάσεις που δεν υπήρχαν στο «προγονικό» περιβάλλον», τονίζει ο ερευνητής.
Η θεωρία αυτή, που υποστηρίζεται από τους ανθρωπολόγους, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι με δείκτη νοημοσύνης πάνω από το μέσο όρο είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν παράγοντες άγχους που οι πρόγονοί μας δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν (…). «Οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης είναι πιο γαλήνιοι στο να αντιλαμβάνονται μια νέα κατάσταση όπως πραγματικά είναι – μια καλοήθης κατάσταση που δεν απαιτεί ανησυχία ή δυσφορία», λέει ο Satoshi Kanazawa. Με την ίδια λογική, «τα πιο έξυπνα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας ως απάντηση στην υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού».
Πηγή: Psychologies.com, Ce trait de personnalité mal perçu serait en réalité le signe d’une intelligence supérieure
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου