Πορτοκαλόπιτα στον αέρα από τον Άκη Πετρετζίκη
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 11/03/2025
Πορτοκαλόπιτα στο Air Fryer: Μία Γευστική Δημιουργία από τον Άκη Πετρετζίκη
Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που αγαπάται από πολλούς. Ο Άκης Πετρετζίκης, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους σεφ της χώρας, μας προτείνει μια μοναδική εκδοχή της, χρησιμοποιώντας την μέθοδο του air fryer. Με αυτή τη μέθοδο, μπορούμε να απολαύσουμε τη γλύκα και τη φρεσκάδα της πορτοκαλόπιτας, με λιγότερες θερμίδες και χωρίς το τηγάνισμα, κάτι που την καθιστά ιδανική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας.
Συστατικά για τη Σαποχληρή Πορτοκαλόπιτα
Για να ετοιμάσετε αυτή την απολαυστική πορτοκαλόπιτα, θα χρειαστείτε:
- 300 γρ. φύλλο κρούστας
- 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 4 μεγάλα αυγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 2 πορτοκάλια, χυμός και ξύσμα
- 500 γρ. γιαούρτι
- 1 φακελάκι baking powder
- ¼ κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Βήματα παρασκευής της Πορτοκαλόπιτας
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να φτιάξετε αυτή την υπέροχη πορτοκαλόπιτα:
- Προθερμαίνετε το air fryer στους 160°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμίξετε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Στη συνέχεια, προσθέστε τον χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέστε το γιαούρτι, το baking powder και την κανέλα (αν επιθυμείτε). Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Λιώνετε το φύλλο κρούστας, κάνοντας το όσο το δυνατόν πιο λεπτό, και το προσθέτετε στο μείγμα.
- Αλείψτε τη βάση του καλάθου του air fryer με λίγο λιωμένο βούτυρο και τοποθετήστε το μείγμα μέσα.
- Ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να αποκτήσει μια χρυσή απόχρωση.
Σερβίρισμα και Συνοδευτικά
Αφού η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη, αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια. Μπορείτε να την σερβίρετε με μια πασπαλίτσα από ζάχαρη άχνη ή ακόμη και με μία |μπάλα παγωτού ποιότητας, για μια πιο λαχταριστή εμπειρία. Τα αρώματα που θα πλημμυρίσουν τον χώρο θα ενθουσιάσουν όλους τους καλεσμένους σας!
Αυτή η πορτοκαλόπιτα είναι η ιδανική επιλογή για ένα γλυκό κλείσιμο σε ένα οικογενειακό γεύμα ή για να απολαύσετε με φίλους, φέρνοντας σίγουρα ένα κομμάτι ελληνικής παράδοσης στη σύγχρονη κουζίνα σας.