Χρυσές Αμοιβές και Πραγματικότητα: Τα Μυστικά των Στελεχών της Τηλεόρασης με τον Νίκο Κοκλώνη
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 04/05/2025
Ράπερ, ηθοποιοί και πρώτα ονόματα της πίστας στο «Fame Story»
Το τηλεοπτικό τοπίο έχει αναστατωθεί από τις σοβαρές αποκαλύψεις του Νίκου Κοκλώνη στην εκπομπή «Το Πρωινό», όπου αναφέρθηκε σε υπέρογκες αμοιβές που φέρεται να δίνονταν σε σημαντικά στελέχη της παραγωγής. Ο Νίκος Κοκλώνης, γνωστός για τη συμμετοχή του σε μεγάλα τηλεοπτικά έργα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εκπομπές βγαίνουν κανονικά στον αέρα. Δεν χρωστάω λεφτά σε εργαζόμενους, εκτός από μεγαλοστελέχη, με τα οποία γίνεται διαπραγμάτευση. Όταν κάποιος έπαιρνε 40-50-80 χιλιάρικα, αυτά τα λεφτά διαπραγματεύονται. Ένας διευθυντής προγράμματος κανονικά παίρνει 5-6-7 χιλιάρικα, σε εμένα τόσα έπαιρνε ο αρχισυντάκτης.»
Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση στον τηλεοπτικό χώρο, όπως ήταν φυσικό. Στην εκπομπή «Buongiorno», ο Ανδρέας Μικρούτσικος, παρουσίασε τη δική του οπτική, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι τέτοιες υπέρογκες αμοιβές ήταν σταθερές μηνιαίες απολαβές για τους επαγγελματίες του χώρου. Όπως τόνισε, «Δεν ισχύει 80.000 ευρώ το μήνα. Ξέρω ότι αυτό ήταν κατ’ αποκοπήν ότι συμμετέχω στο τάδε project. […] 80.000 ευρώ τον μήνα δεν υπάρχει, ότι κι αν κάνετε. Οποιοσδήποτε το πει είναι ψέμα, δεν υπάρχει σαν μηνιάτικο.»
Με άλλα λόγια, οι αμοιβές που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις πραγματικές χρηματικές απολαβές των επαγγελματιών. Αντιθέτως, οι θεωρούμενες «χρυσές» αμοιβές φαίνεται ότι αφορούν κατ’ αποκοπήν ποσά για συμμετοχές σε μεγάλα τηλεοπτικά projects, και όχι σταθερές μηνιαίες απολαβές. Η διαφάνεια και η ενημέρωση γύρω από αυτά τα θέματα είναι κρίσιμες για την κατανόηση της πραγματικότητας στον τηλεοπτικό τομέα.
Η κατάσταση αυτή προσφέρει μια πληροφορία για το πώς διαμορφώνονται οι αμοιβές στον τομέα της τηλεόρασης και φωτίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι παραγωγές. Είναι σημαντικό οι θεατές να κατανοούν το παρασκήνιο και την οικονομική διάσταση πίσω από τις δημοφιλείς εκπομπές που παρακολουθούν, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν ορθές απόψεις.
Συνολικά, οι συζητήσεις αυτές ενδέχεται να υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και κατανόηση των αμοιβών και της εργασίας πίσω από την καλλιτεχνική δημιουργία στην τηλεόραση.