Current track

Title

Artist

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ανθρώπινη Δημιουργικότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή

Written by on 07/05/2025

Κοινοποίηση

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα

Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ιστορικό γεγονός καθώς είναι η πρώτη που διοργανώνεται από το νέο φορέα, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2024. Η έκθεση έχει ως σκοπό την προώθηση του ελληνικού βιβλίου, της λογοτεχνίας και του εκδοτικού περιβάλλοντος, με έμφαση στη φιλαναγνωσία και την υποστήριξη του εκδοτικού χώρου. Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης είναι πλούσιο και δομημένο σε τρεις βασικές κατηγορίες: το Γενικό, το Παιδικό και Εφηβικό (το οποίο περιλαμβάνει έναν αναβαθμισμένο χώρο στο περίπτερο 13) και το Επαγγελματικό. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην Τιμώμενη Χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Ιταλία, η οποία εκπροσωπείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του βιβλίου, συγγραφείς, εικονογράφους και ακαδημαϊκούς.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ιταλία, αναδείχθηκε η σημασία της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε περίπου 700 ιταλικά κλασικά λύκεια, καθώς και η συμβολή Ιταλών καθηγητών πανεπιστημίων στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Η φετινή έκθεση φέρει έναν τίτλο που συνδυάζει την Ανθρώπινη Δημιουργικότητα με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), προσεγγίζοντας αυτό το επίκαιρο θέμα μέσω ποικιλίας εκδηλώσεων που εξερευνούν τον ρόλο της τεχνολογίας στη διαδικασία δημιουργίας και στον εκδοτικό χώρο, καθώς και τις προκλήσεις που αυτή παρουσιάζει.

Η τρέχουσα διοργάνωση χαρακτηρίζεται ως μεταβατική, με φιλοδοξία να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο την επόμενη χρονιά, το οποίο θα αντανακλά τις συνεχείς εξελίξεις στον εκδοτικό τομέα. Υπάρχει ήδη συζήτηση για την ανάγκη αύξησης του εκθεσιακού χώρου πέρα από τα 16.000 τ.μ. που διατίθενται σε αυτήν την έκθεση, ενώ εξετάζεται η επέκταση των δραστηριοτήτων της και στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό της ιταλικής συμμετοχής είναι ότι εστιατόρια στην πόλη προσφέρουν μοναδικά μενού εμπνευσμένα από τον εμβληματικό επιθεωρητή Μονταλμπάνο.

Η Ιταλία, ως Τιμώμενη Χώρα, παρουσιάζει μια ποικιλόμορφη και πλούσια πρόταση που περιλαμβάνει λογοτεχνία, κόμικς και δοκίμια από αναγνωρισμένα ονόματα, οργανωμένα γύρω από τέσσερις θεματικές ενότητες: την «Κοινή ματιά», που αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, το «Πέρα από τον Ορίζοντα», που εξερευνά τη σύγχρονη ιταλική λογοτεχνία, τις «Περιπέτειες Στεριάς και Θάλασσας», με αφιερώματα σε γνωστούς συγγραφείς όπως ο Καμιλιέρι και ο Ούγκο Πρατ, και το «Επαγγελματικό πρόγραμμα» για τους επαγγελματίες του εκδοτικού τομέα.

Η Έκθεση θεωρείται καθιερωμένος θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς συμβάλλει στην πολιτιστική της ταυτότητα και εξωστρέφεια. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετοχή του κοινού, με δραστηριότητες όπως το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανόλη Αναγνωστάκη και τις δράσεις των Λεσχών Ανάγνωσης.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το ΕΛΙΒΙΠ σε συνεργασία με τη ΔΕΘ–HELEXPO, τους Έλληνες εκδότες και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και συμμετέχει ενεργά σε διεθνή δίκτυα, όπως το Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκθέσεων ALDUS UP.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 21ης ΔΕΒΘ

  • Γενικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
  • Πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς
  • Διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα
  • Εκδηλώσεις στα περίπτερα Εκδοτών

Δράσεις και Αφιερώματα

Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει εξαιρετικές δράσεις και αφιερώματα που στοχεύουν στην προώθηση όχι μόνο των βιβλίων αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς που αυτά εκπροσωπούν. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα περιλαμβάνουν το αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη και τις οργανωμένες δραστηριότητες για τις Λέσχες Ανάγνωσης, που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση του κοινού με την λογοτεχνία.


Current track

Title

Artist