3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Η Αθήνα Έζησε Μια Μουσική Ανάσταση
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 18/04/2025
3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής στην Αθήνα
Το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής έφερε τη μαγεία του Πάσχα στις καρδιές των κατοίκων της Αθήνας, προσφέροντας μια σειρά από συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν από το Σάββατο του Λαζάρου, στις 12 Απριλίου 2025, μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 16 Απριλίου 2025. Η διοργάνωση, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την επιμέλεια του Γιώργου Κουμεντάκη, τράβηξε περίπου 20.000 θεατές σε μουσεία, εκκλησίες, ιστορικά τοπόσημα και χώρους συναυλιών, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Περισσότεροι από 500 καταξιωμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες συμμετείχαν φέτος στην ανοιξιάτικη αυτή γιορτή της Λατρευτικής Μουσικής, προσφέροντας ένα μοναδικό μουσικό πανόραμα που εγγυάται να αγγίξει τόσο τα θεία όσο και τα ανθρώπινα πάθη.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Κούμεντάκης, δήλωσε: «Η φετινή τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο ότι αυτό που ξεκίνησε δειλά δειλά το 2022 μέσα στην πανδημία έχει ήδη γίνει μια παράδοση της πόλης μας. Η λατρευτική μουσική είναι η αφορμή για να βγούμε στην πόλη, να συναντηθούμε, να νιώσουμε το κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χιλιάδες θεατές που μας τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους, τους καλλιτέχνες και τα σύνολα που έλαβαν μέρος, καθώς και τους χώρους που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις μας, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη στήριξή της, τον χορηγό του Φεστιβάλ, την Τράπεζα Eurobank, και τον δωρητή του Φεστιβάλ, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.»
Τα κυριότερα γεγονότα του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την συναυλία «Από το Πάθος στην Ανάσταση», που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών, με τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος», υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη και με σολίστ τον Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι.
Την Κυριακή των Βαΐων, περισσότερα από 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης για τη συναυλία «Βασίλης Τσιτσάνης – Ο άγιος του έρωτα», με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, και της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κωνσταντίνου. Η συναυλία συνδύασε τους ύμνους της βυζαντινής μουσικής με τα κλασικά λαϊκά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
Στη συνέχεια, τη Μεγάλη Δευτέρα, η Vamos Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Θανάση Παπαθανασίου, παρουσίασε τη συναυλία «Ω γλυκύ μου έαρ» με σολίστ τον Τάσο Αποστόλου.
Η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Τρίτη περιλάμβαναν ισχυρές μουσικές προτάσεις, όπως η συναυλία «Ex tenebris lux» και η «Πολυύμνια η πανηγυρική», που πραγματοποιήθηκαν στους Ιερούς Καθολικούς Καθεδρικούς Ναούς, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Οι συναυλίες δεν περιορίστηκαν μόνο στους ναούς και μουσεία. Υπήρξαν επίσης εκδηλώσεις στα πολιτιστικά κέντρα, όπως το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, όπου οι καλλιτέχνες παρουσίασαν έργα με βαθιές συναισθηματικές αναφορές.
Στην ιστορική περιοχή του Φετιχιέ Τζαμιού πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες «Θόλος» και «Τα δοξάρια της Ανατολής», προσφέροντας έναν συνδυασμό παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου ανέδειξε την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Το φεστιβάλ προσέφερε επίσης περιπατητικές συναυλίες γύρω από την Ακρόπολη, ενορχηστρωμένες από τη Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού και τη Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών, ενσωματώνοντας την παραδοσιακή μουσική στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η κορύφωση του φεστιβάλ ήρθε με την Πασχαλινή Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, προσφέροντας ένα πρόγραμμά με εμβληματικά έργα που κέντρισαν το ενδιαφέρον και ενθουσίασαν το κοινό.
Η μεγάλη επιτυχία του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής για άλλη μία φορά επισφραγίζει τη σημασία της λατρευτικής μουσικής και της πολιτιστικής έκφρασης στην καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ τέχνης και κοινού.