Μπανίτσα με φέτα: Δοκιμάστε την αυθεντική βουλγαρική τυρόπιτα με τον Άκη Πετρετζίκη
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 07/07/2025
Μπανίτσα με φέτα: Η Βουλγάρικη τυρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη
Ο Άκης Πετρετζίκης μας προσφέρει μια εξαιρετική συνταγή για να φτιάξουμε μια νόστιμη μπανίτσα, την παραδοσιακή τυρόπιτα της Βουλγαρίας, η οποία είναι εξίσου αγαπητή και σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Αυτή η στριφτή τυρόπιτα χαρακτηρίζεται από τον λεπτό και τραγανό φλοιό της, ο οποίος γίνεται από φύλλα κρούστας, καθώς και από την πλούσια γέμιση με φέτα και γιαούρτι. Ας δούμε αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής.
Υλικά για την παρασκευή μπανίτσας
Για τη γέμιση της μπανίτσας, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
- 500 γρ. φέτα
- 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 4 μεσαία αυγά
- αλάτι (κατά προτίμηση)
- πιπέρι (κατά προτίμηση)
Για τη σύνθεση της μπανίτσας, θα χρειαστείτε:
- 10 φύλλα κρούστας για πίτες
- 150 γρ. λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση της Συνταγής
Η παρασκευή της μπανίτσας είναι απλή και ενδιαφέρουσα. Αρχικά, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τη φέτα, το στραγγιστό γιαούρτι, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Ανάλογα με την προτίμησή σας, μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα του αλατιού και του πιπεριού.
Βάζετε ένα φύλλο κρούστας σε ένα ταψί και το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, δημιουργώντας μια στρώση. Όταν έχετε τοποθετήσει αρκετά φύλλα, προσθέτετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα.
Στη συνέχεια, διπλώνετε τα φύλλα κρούστας γύρω από τη γέμιση, δημιουργώντας μια στριφτή στροφή για να κλείσει καλά η πίτα. Αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ψήνετε την μπανίτσα στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Αφήστε την μπανίτσα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε, ώστε να μπορέσετε να την κόψετε σε κομμάτια. Είναι ιδανική για σνακ, ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και ως ορεκτικό σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Δοκιμάστε τη μπανίτσα και απολαύστε την αυθεντική γεύση της Βουλγαρικής κουζίνας, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με την πλούσια γεύση και την τραγανή υφή της!