ΔΕΗ: Επενδύσεις στην Καθαρή Ενέργεια για έναν Βιώσιμο Πλανήτη στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 24/04/2025
Όμιλος ΔΕΗ – Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Στρατηγικές Επενδύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, η ΔΕΗ στοχεύει σε μία βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ευέλικτων μονάδων παραγωγής και την αξιοποίηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες και αντλησιοταμίευση.
Σημαντικοί στόχοι περιλαμβάνουν την απολιγνιτοποίηση έως το 2026 και την εστίαση στη μείωση των άμεσων εκπομπών CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή κατά 80% μέχρι το 2027 συγκριτικά με το 2019. Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2040, ενισχύοντας τη συμβολή του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ημερίδα Γης και Global Goals
Η Ημέρα της Γης φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη συλλογικής δράσης για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το σύνθημα για το 2025, «Η Δύναμή μας, ο Πλανήτης μας», καλεί πολίτες και φορείς να ενωθούν με στόχο τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Οι συμμετοχές μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, τοπικές δράσεις και δημόσιες υποσχέσεις για τη Γη.
Δέσμευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη
Στο ανανεωμένο στρατηγικό πλάνο για την περίοδο 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ θέτει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ΑΠΕ και την υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το 2026, η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει την απόσυρση των τελευταίων λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 1,5 GW. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη 5,6 GW νέων έργων ΑΠΕ μέχρι το 2027, με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να φτάσει τα 11,8 GW.
Η ΔΕΗ προβαίνει σε σημαντικές επενδύσεις και σε έργα ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, όπως είναι οι μονάδες φυσικού αερίου και οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, με σκοπό η εγκατεστημένη ισχύς τους να φτάσει τα 1,8 GW έως το 2027.
Στόχοι για Κλιματική Ουδετερότητα
Η ΔΕΗ έχει θεσπίσει έναν φιλόδοξο στόχο για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2 κατά 80% μέχρι το 2027 συγκριτικά με το 2019, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των αέριων ρύπων που προκαλούν το θερμοκήπιο. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi), οι στόχοι του Ομίλου ΔΕΗ έχουν επικυρωθεί και ευθυγραμμίζονται με τον στόχο περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για την πράσινη μετάβαση.
Οι επικυρωμένοι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου όπως εξής:
- Μείωση 73,7% και 98,6% των εκπομπών Scope 1 & Scope 2 ανά παραγόμενη MWh έως το 2030 και το 2040.
- Μείωση 73,7% και 98,4% των εκπομπών Scope 1 & Scope 3 ανά πωληθείσα MWh μέχρι το 2030 και 2040.
- Μείωση 42% και 90% των απόλυτων εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου σε όλες τις κατηγορίες του Scope 3 έως το 2030 και 2040 αντίστοιχα.
Η δέσμευση του Ομίλου ΔΕΗ για την επιστημονικά τεκμηριωμένη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου θέτει τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον, καθιστώντας τον τον πρώτο ελληνικό ενεργειακό Όμιλο που υιοθετεί τέτοιους στόχους.