Current track

Title

Artist

H Σκάρλετ Γιόχανσον κατηγορεί την OpenAI ότι κλωνοποίησε τη φωνή της

Written by on 21/05/2024

Κοινοποίηση

Σοκαρισμένη και οργισμένη με την εταιρεία OpenAI δηλώνει η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον μετά την κυκλοφορία ενός νέου chatbot του οποίου η φωνή μοιάζει πολύ με τη δική της. Το νέο chatbot, που ονομάζεται Sky, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και πολλοί έσπευσαν να συγκρίνουν τη φωνή του με αυτή της διάσημης ηθοποιού στην ταινία Her.

«Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, θύμωσα και δεν μπορούσα να πιστέψω πως ο κύριος Άλτμαν επέλεξε μια φωνή που μοιάζει τόσο πολύ με τη δική μου», έγραψε η ηθοποιός σε ανακοίνωσή της.

«Ο κ. Άλτμαν υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μια λέξη: «Ηer»- μια αναφορά στην ταινία στην οποία υποδυόμουν ένα σύστημα συνομιλίας, τη Σαμάνθα, η οποία συνάπτει στενή σχέση με έναν άνθρωπο» δήλωσε η Γιόχανσον.

Η ηθοποιός, η οποία έχει προταθεί για δύο βραβεία Όσκαρ, δήλωσε ότι ο Άλτμαν την προσέγγισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και της ζήτησε να «δανείσει» τη φωνή της στο νέο chatbot.

«[Ο κ. Άλτμαν] μου είπε ότι δανείζοντας τη φωνή μου στο σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των δημιουργών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να νιώσουν άνετα με την τεράστια αλλαγή που φέρνει η  τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε σε δήλωση της η ηθοποιός.

Ωστόσο, αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση για προσωπικούς λόγους, όπως είπε. Δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του Sky chatbot, πρόσθεσε, ο Άλτμαν επικοινώνησε με τον ατζέντη της, προτρέποντάς τη να επανεξετάσει την πρόταση και να συνεργαστεί με την εταιρεία.

Η Γιόχανσον αναγκάστηκε να προσλάβει δικηγόρους και να στείλει δύο νομικές επιστολές στην εταιρεία, προκειμένου να διαπιστώσει πώς δημιουργήθηκε η φωνή του chatbot.

«Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της εικόνας μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντώνται με απόλυτη σαφήνεια», έγραψε.

Σε μια δήλωση που κοινοποίησε η OpenAI στο BBC, ο Άλτμαν αρνείται ότι η εταιρεία προσπάθησε να μιμηθεί τη φωνή της ηθοποιού.

«Η φωνή του Sky δεν είναι της Σκάρλετ Γιόχανσον και ουδέποτε θέλαμε να μοιάζει με τη δική της. Επιλέξαμε την ηθοποιό που έδωσε τη φωνή της στο Sky πριν έρθουμε σε επαφή με την κυρία Γιόχανσον. Από σεβασμό προς την κυρία Γιόχανσον, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή του Sky στα προϊόντα μας. Λυπούμαστε για την ελλιπή επικοινωνία» έγραψε ο Άλτμαν.

Σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της, η OpenAI έγραψε ότι και οι πέντε φωνές που χρησιμοποιήθηκαν για το chatbot προέρχονται από ηθοποιούς φωνής με τους οποίους συνεργάζεται.

Πνευματικά δικαιώματα

«Η χρήση της φωνής κάποιου χωρίς άδεια είναι ιδιαίτερα επεμβατική κίνηση σε μια εποχή που η δυσπιστία για την τεχνητή νοημοσύνη και η ανησυχία για τις πιθανές βλάβες της είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο Νταν Στάιν, επικεφαλής της εταιρείας φωνητικών αδειών AI Voice-Swap.

«Δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για τα πνευματικά δικαιώματα και τη συναίνεση εάν η πιο εξέχουσα εταιρεία στον τομέα συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο» τόνισε.

Όπως αναφέρει το BBC, η OpenAI αντιμετωπίζει διάφορα νομικά θέματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση του ChatGPT. Τον Δεκέμβριο, οι New York Times δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να ξεκινήσουν αγωγή εναντίον της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι είχε χρησιμοποιήσει «εκατομμύρια» άρθρα που είχε δημοσιεύσει ο οργανισμός. Τον Σεπτέμβριο, οι συγγραφείς George RR Martin και John Grisham ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν αγωγή, καθώς υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκαν τα πνευματικά τους δικαιώματα για την εκπαίδευση του συστήματος.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr


Current track

Title

Artist