Current track

Title

Artist

Zara: Στρατηγική μεγάλων καταστημάτων – Ο Πύργος Πειραιά και τα ανοίγματα σε Τσιμισκή, Μινιόν

Written by on 17/05/2024

Κοινοποίηση

Υλοποιώντας τη νέα επιχειρηματική παγκόσμια στρατηγική που εφαρμόζει ο όμιλος Inditex, η ITX Hellas, θυγατρική εταιρεία του ομίλου στη χώρα μας, εγκαινίασε το μεγαλύτερο κατάστημά της Zara στην Ελλάδα με χώρους πώλησης συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.μ. και αποθηκευτικούς χώρους 900 τ.μ. Ο νέος εμπορικός χώρος της Zara ξεκινάει από σήμερα να λειτουργεί στον Πύργο του Πειραιά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ITX Hellas, Ηλίας Μάλαμας, “στο κατάστημα αυτό η εταιρεία υλοποιεί την απόφαση που έχει λάβει να δημιουργήσει μεγαλύτερα καταστήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το κατάστημα αυτό, περιλαμβάνει ισόγειο και δύο ορόφους και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης”.

Συμπλήρωσε ότι αυτήν τη στιγμή η Zara διαχειρίζεται πολύ μεγάλο αριθμό προϊόντων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται αρκετά μεγαλύτεροι χώροι πώλησης σε σχέση με το παρελθόν.

Στον ίδιο χώρο, συστεγάζεται κατάστημα Zara Home, με είδη σπιτιού, η επιφάνεια του οποίου ανέρχεται στα 600 τετραγωνικά μέτρα. Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία του εν λόγω σημείου σηματοδοτείται ταυτόχρονα η διακοπή λειτουργίας των δύο υφιστάμενων καταστημάτων Zara στον Πειραιά και η μεταφορά τους στον νέο χώρο.

Από την πλευρά της Dimand που έκανε την ανάπτυξη του Πύργου και είναι μέλος της κοινοπραξίας μαζί με την Prodea και την EBRD που ανέλαβαν την αξιοποίηση του κτιρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, στάθηκε στο γεγονός ότι υλοποιήθηκε το όραμα της αναβίωσης ενός ακινήτου που, όπως είπε, “όλοι νόμιζαν επί 47 χρόνια ότι γέρνει και πέφτει. Πλέον, ένα εμβληματικό κτίριο 23 ορόφων και ύψους 88 μέτρων παίρνει ξανά ζωή. Εμείς πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή ότι η λειτουργία ενός καταστήματος Zara, θα άνοιγε μία νέα σελίδα για τον όμιλο Inditex στην Ελλάδα”.

Τα επόμενα καταστήματα σε Μινιόν και Τσιμισκή

Στις επόμενες κινήσεις του ομίλου στην ελληνική αγορά είναι η λειτουργία του νέου καταστήματος που ετοιμάζει στην οδό Τσιμισκή 45 στη Θεσσαλονίκη, όπου συνενώνει το υφιστάμενο ισόγειο κατάστημα της αλυσίδας με το ακίνητο που μέχρι πρότινος στέγαζε την έτερη πολυεθνική αλυσίδα Marks & Spencer στον ίδιο αριθμό του κεντρικού δρόμου της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο κατάστημα αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο.

Από τη συνένωση των δύο εμπορικών χώρων θα προκύψει χώρος συνολικής επιφάνειας 3.200 τ.μ. Θυμίζουμε ότι η Zara διατηρεί και ένα ακόμα σημείο ακριβώς απέναντι, επί της οδού Τσιμισκή 46 σε πολυώροφο διατηρητέο κτίριο της πόλης 2.000 τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση εάν θα αξιοποιηθεί ή όχι για κάποιο άλλο από τα εμπορικά σήματα του ομίλου Inditex (π.χ. Massimo Dutti).

Επίσης, στον σχεδιασμό είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κατάστημα στην Αθήνα, στο ισόγειο του πρώην πολυκαταστήματος Μινιόν επί της λεωφόρου Πατησίων, την ανακατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η Dimand. Θυμίζουμε ότι με βάση τον σχεδιασμό η Dimand ανακατασκευάζει το εμβληματικό κτίριο του κέντρου της πόλης, δημιουργώντας ένα κτίριο μεικτών χρήσεων με χώρους λιανικής στο ισόγειο και γραφεία στους ορόφους. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα το κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2024.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ITX Hellas έχει υπογράψει προσύμφωνα και για την εγκατάσταση εμπορικών του σημάτων στο The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) που θα λειτουργήσει εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά λειτουργούν αυτόματα ταμεία, στα οποία θα μπορούν οι πελάτες να πληρώνουν με κάρτα ή μετρητά με τη μορφή του self checkout και υπό την καθοδήγηση του προσωπικού. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν αυτόνομοι χώροι πώλησης αθλητικών ειδών, εσωρούχων αλλά και υποδημάτων-αξεσουάρ για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος ITX διατηρεί στην Ελλάδα 41 καταστήματα Zara και συνολικά 155 συμπεριλαμβανομένων όλων των εμπορικών σημάτων που διαχειρίζεται (Zara, Massimo Dutti, Berschka, Stradivarius, Pull & Bear, Zara Home).

Γιατί βρίσκει εύκολα προσωπικό σε αντίθεση με την αγορά

Στο τέλος του 2023 η ITX Hellas απασχολούσε 4.100 άτομα προσωπικό. Όπως σημείωσε ο κύριος Μάλαμας, ο όμιλος πραγματοποίησε αυξήσεις μισθών 11% οριζόντια σε όλες τις βαθμίδες προσωπικού στις αρχές του 2024, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Επί του παρόντος, περίπου το 50% του ανθρώπινου δυναμικού είναι πλήρους απασχόλησης και το υπόλοιπο 50% μερικής απασχόλησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρά τη δυσκολία που επικαλούνται αρκετές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά ότι δεν βρίσκουν προσωπικό, ο όμιλος ITX δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. “Για βρει προσωπικό μία επιχείρηση, θα πρέπει να κάνει κινήσεις που θα ικανοποιήσουν τους ανθρώπους της. Για παράδειγμα, εμείς δίναμε 930 ευρώ ως βασικό μισθό τη στιγμή που ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν 560 ευρώ. Πρακτικά, σε εμάς όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι λάμβαναν 930 ευρώ. Σήμερα, ο μεικτός βασικός μισθός στον όμιλο ανέρχεται στα 1.050 ευρώ, πληρώνοντας με περίπου 30% περισσότερο τους ανειδίκευτους εργαζόμενους που απασχολούνται στα καταστήματα σε σχέση με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Στις παροχές μας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού, η χορήγηση κάρτας δωρεάν μετακινήσεων για τα μέσα μεταφοράς, διατακτικές τροφίμων 100 ευρώ τον μήνα και έκπτωση 25% για να αγοράζει προϊόντα όποιος επιθυμεί από τα καταστήματα του ομίλου”.

Ταυτόχρονα, η επιχείρηση παρέχει bonus που ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για bonus πωλήσεων, το οποίο έρχεται να προστεθεί στον βασικό μισθό ενός υπαλλήλου καταστήματος.

ΠΗΓΗ:FORBES


Current track

Title

Artist