Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος: Γίγαντες και Μολοσσοί – Μια Αρχαιολογική Περιπλάνηση στο Μουσείο Ιωαννίνων
Written by Oμάδα Σύνταξης Κ on 15/05/2025
Γίγαντες και Μολοσσοί: Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Η έκθεση «Γίγαντες και Μολοσσοί» θα εγκαινιαστεί την Κυριακή, 18 Μαΐου 2025, στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα έργα του σύγχρονου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, τα οποία θα εκτίθενται σε όλους τους χώρους του μουσείου, δημιουργώντας έναν διάλογο με τα αρχαιολογικά εκθέματα και προτείνοντας μια νέα ερμηνεία των αρχαίων συμβόλων και μορφών μέσω της ζωγραφικής και της χαρακτικής.
Τα Έργα σε Διάλογο με την Ιστορία
Στην έκθεση περιλαμβάνονται εντυπωσιακά κομμάτια, όπως:
Τα έργα «Ανδρούτσος Κολοσσός» και «Ήρωες», που βρίσκονται στον διάδρομο του μουσείου, διαλέγονται με το εποπτικό υλικό που φιλοξενεί τη Χάρτα του Ρήγα, στις εισαγωγικές ενότητες της έκθεσης.
Το έργο «Ναός», που αποτελεί μια ενδεικτική αναφορά στην Ιερά Οικία και το φηγό, θα παρουσιαστεί στην είσοδο της αίθουσας της Δωδώνης, συνοδευόμενο από πρόσφατη ταινία. Εντός της αίθουσας, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν δύο έργα: τον «Αετό-Κολοσσό», το οποίο συγκρίνεται με τον χάλκινο γρύπα του 6ου αιώνα π.Χ., και το έργο «Παπαφλέσσας έφιππος», το οποίο τοποθετείται ανάμεσα στους ανδριάντες του Κοινού των Ηπειρωτών από τη Δωδώνη.
Στην αίθουσα του Καθημερινού Βίου των Ηπειρωτών, η εικαστική ενότητα «Οι Πέρσες και οι Έλληνες» παρουσιάζει έναν οπτικό διάλογο ανάμεσα στη γλυπτική σύνθεση του περιβόλου από το Μιχαλίτσι (5ος-4ος αι. π.Χ.) και το μαρμάρινο λιοντάρι που αντιπαρατίθεται με πλοίο στο έργο «Η ύβρις του Ξέρξη».
Στην αίθουσα της Ρωμαϊκής Ηπείρου, η σύνθεση «Οι τρεις αυτοκράτορες» απεικονίζει τον ανδριάντα Ρωμαίου Αυτοκράτορα από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, ενώ το έργο «Αυτοπροσωπογραφία ως Θεμιστοκλής» προσφέρει μια ενδιαφέρουσα μορφολογική αντιπαράθεση με το χάλκινο αγαλμάτιο που σώζεται αποσπασματικά από την περιοχή της Κόνιτσας.
Μια Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Εμπειρία
Η έκθεση απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων όπως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και μαθητές/τριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα διοργανωθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τον μουσειοπαιδαγωγικό χαρακτήρα της.
Η έκθεση «Γίγαντες και Μολοσσοί» αποτελεί συνέχεια μιας μακράς ερευνητικής πορείας του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ο οποίος έχει διοργανώσει προηγούμενες εκθέσεις σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βορρέ, το Νομισματικό Μουσείο και άλλα.
Συντελεστές της Έκθεσης
- Γενική Επιμέλεια: Ιωάννης Χουλιαράς, αρχαιολόγος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
- Επιστημονική Επιμέλεια: Ιουλία Κατσαδήμα & Χαρά Καππά, αρχαιολόγοι
- Παραγωγή: Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
- Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τσιγκούλης, φωτογράφος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Κεντρική φωτογραφία θέματος: City on Flames, 2022 Ink, egg-tempera and gold leaf on panel 100 x 150 cm. Private collection (Canada) Courtesy of Mrs. Valia Lestou