Current track

Title

Artist

Φωτεινή Αθερίδου: Δημιούργησε τη θεσπέσια πορτοκαλόπιτα και εξομολογήθηκε την αγάπη της για τα γλυκά!

Written by on 06/05/2025

Κοινοποίηση

Φωτεινή Αθερίδου: Η γλυκιά της αδυναμία για την πορτοκαλόπιτα

Η Φωτεινή Αθερίδου δεν είναι μόνο μία ταλαντούχα ηθοποιός, αλλά και μία άρχουσα της μαγειρικής, με τις γευστικές δημιουργίες της να κλέβουν συχνά τις εντυπώσεις στο Instagram. Οι ακολουθοί της απολαμβάνουν τις γαστρονομικές της προτάσεις, οι οποίες αποπνέουν δημιουργικότητα και ζωντάνια.

Μετά την επιτυχία της κολοκυθόπιτας που εντυπωσίασε τους διαδικτυακούς της φίλους, η Φωτεινή προχώρησε σε μια νέα γλυκιά δημιουργία: μία λαχταριστή πορτοκαλόπιτα. Η νέα της συνταγή είναι ιδανική για τις ανοιξιάτικές και καλοκαιρινές ημέρες και το σκηνικό που τη συνόδευσε είναι γεμάτο γλύκα και χιούμορ.

«Πορτοκαλόπιτα παρακαλώ και δεν θα αδυνατίσουμε ποτέ», σημείωσε χιουμοριστικά πάνω στη φωτογραφία του γλυκού της, προσθέτοντας: «Ήθελε λίγο μικρότερο ταψί για να γίνει πιο παχιά, αλλά από γεύση σκίζει!» Η ανάρτησή της προκάλεσε αίσθηση και άνοιξε την όρεξη σε πολλούς.

Συνταγή πορτοκαλόπιτας από τον Άκη Πετρετζίκη:

Συστατικά:

Για το σιρόπι:

  • 700 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού

Για τη βάση:

  • 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα πορτοκαλιού από 3 πορτοκάλια
  • 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 250 γρ. σπορέλαιο
  • 250 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 λοβούς βανίλιας
  • 3 αυγά

Για το σερβίρισμα:

  • παγωτό
  • γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε νερό για 1 ώρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι:

  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και το σιρόπι πάρει μία βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Για την πίτα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ºC στον αέρα.
  2. Ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε, προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να ξεραθούν, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν θρυμματίζονται εύκολα.
  3. Εναλλακτικά, τσαλακώνουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά, φέρνοντας κοντά τις δύο μεγάλες πλευρές, ώστε να σχηματιστεί ακορντεόν.
  4. Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 εκ., τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο.
  5. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1,5 ώρα μέχρι να ξεραθούν.
  6. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ºC στον αέρα.
  7. Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα στύβουμε για να φύγει όλο το ζουμί τους.
  8. Χτυπάμε τα πορτοκάλια στον πολυκόφτη με το ξύσμα, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο.
  9. Προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
  10. Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας, ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια.
  11. Προσθέτουμε σταδιακά τα σπασμένα φύλλα στο μπολ με τη γέμιση, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα για να μην κολλήσουν.
  12. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 25×35 εκ.
  13. Βάζουμε το μείγμα του γλυκού στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  14. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα.
  15. Αφού τη βγάλουμε από τον φούρνο, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  16. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
  17. Όταν κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό και γλυκό πορτοκάλι.

Δε χάνει ποτέ την ευκαιρία για γλυκιά απόλαυση

Η Φωτεινή Αθερίδου συνεχίζει να εντυπωσιάζει όχι μόνο στην υποκριτική αλλά και στον τομέα της γαστρονομίας. Η νέα της συνταγή για πορτοκαλόπιτα είναι αναμφίβολα μία εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσετε, ενώ οι κωμικές της ατάκες την καθιστούν ακόμα πιο προσβάσιμη και αγαπητή στο κοινό. Ακολουθήστε τη στα social media για να ανακαλύπτετε νέες γαστρονομικές προτάσεις!


Current track

Title

Artist