Current track

Title

Artist

Άλπεις: Προβληματισμός με το θερμικό μηδέν στα 5.328 μέτρα

Written by on 22/08/2023

Κοινοποίηση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αυτές τις μέρες στην κεντροβόρεια Ιταλία επικρατεί καύσωνας, στα πλαίσια του αντικυκλώνα Νέρωνα. Σε πολλές πόλεις αλλά και στη Σαρδηνία οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 38-39 βαθμούς Κελσίου, με ενδεχόμενα 40ρια στη Φλωρεντία την Τετάρτη 23/08, ενώ παραμένουν λίγο χαμηλότερες οι θερμοκρασίες στο Νότο.

Ενώ λοιπόν αναμένεται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου να φτάσει στην Ιταλία ένας κυκλώνας από τη Βρετανία, ο οποίος ενδεχομένως να προκαλέσει σφοδρές καταιγίδες, με υψηλό κίνδυνο χαλαζοπτώσεων και τοπικών νεφώσεων, στις Άλπεις οι κλιματολόγοι παρατηρούν το λεγόμενο θερμικό μηδέν σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων. Αυτό, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις από αερόστατα του σταθμού του Cameri, το θερμικό μηδέν έφτασε το αρνητικό ρεκόρ των 5.328 μέτρων υψόμετρο – μια τιμή που ανησυχεί τους κλιματολόγους, εάν υπολογίσει κανείς πως το Μον Μπλάνκ, το υψηλότερο όρος της Ευρώπης, φτάνει τα 4.808 μέτρα στην κορυφή του.

Όπως εξήγησε ο κλιματολόγος Μάσιμο Φρετσότι στο πρακτορείο ANSA, φέτος στις Άλπεις “το θερμικό μηδέν (ήδη) ξεπεράστηκε στις 25 Ιουλίου”, στα 5.184 μέτρα.
“Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαδοχή των αρνητικών ρεκόρ. Από το 1961 έως το 1990 το μέσο υψόμετρο του θερμικού μηδέν ήταν κάτω από 3.400 μέτρα, αλλά από το 1990 και μετά αυξήθηκε σταδιακά” συνεχίζει ο Ιταλός κλιματολόγος. Σύμφωνα με τον Φρετσότι, προκαλεί ανησυχία και “η διαδοχή θερμών ημερών και νυχτών” εφόσον με αυτό τον τρόπο “δεν επιτρέπει στο χιόνι να ξαναπαγώσει”.

“Στα βουνά” ολοκληρώνει ο Φρετσότι “η θερμοκρασία μειώνεται όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε, και οι αλλαγές στο υψόμετρο πάνω από το οποίο η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς, που ονομάζεται ισόθερμη μηδέν βαθμών, επηρεάζουν το περιβάλλον, αλλάζοντας τους βιότοπους των ζώων και των φυτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θερμικό μηδέν παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή”.

Ο καθηγητής Φρετσότι, με τον οποίο ήδη είχε συνομιλήσει η ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2022 για την κατάρρευση μέρους του παγετώνα της Μαρμολάντα στις Ιταλικές Άλπεις που προκάλεσε 11 θύματα, ήδη είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση των παγετώνων στις Άλπεις.
“Το 1850 η επιφάνεια των παγετώνων στις Άλπεις ήταν περίπου 4500 km2” είχε δηλώσει στην ΕΡΤ. “Σήμερα είναι λιγότερη από 1500, μια πτώση της τάξης του 60%, μια έκταση ίση με το Λουξεμβούργο”.


Current track

Title

Artist