Current track

Title

Artist

Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ – «Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας»

Written by on 16/01/2024

Κοινοποίηση

Μήνυμα ότι η  Τουρκία  θα  συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της κατά των Κούρδων  αυτονομιστών στο  βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία  έστειλε  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του  Υπουργικού Συμβουλίου . « Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας » τόνισε μεταξύ άλλων.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανταλίδης

Οι εκτεταμένες αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά κουρδικών οργανώσεων στο βόρειο Ιράκ όσο και στη Βόρεια Συρία, τέθηκαν επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο, στη σκιά της κλιμάκωσης των συγκρούσεων του τουρκικού στρατού στις περιοχές και τον θάνατο των στρατιωτών την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές ότι τα μέλη της παράνομης οργάνωσης της Τουρκίας  ΡΚΚ , καθώς και η κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία, η οποία η Αγκυρα συνδέει με το ΡΚΚ, υποστηρίζεται από ξένες δυνάμεις. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα, καθώς και σχεδόν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος κατηγορούν τις  ΗΠΑ  ότι υποστηρίζουν τις κουρδικές ένοπλες οργανώσεις.

«Η αποφασιστική στρατηγική της Τουρκίας να εξαλείψει την τρομοκρατία στην πηγή της έχει ενοχλήσει περισσότερο εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κράτος τρομοκρατών στην περιοχή μας» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «η απόπειρα παροχής όπλων, πυρομαχικών, εκπαίδευσης και χειραγώγησης της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. . PKK έχουν αποκτήσει νέα δυναμική».

Υποστήριξε ακόμη ότι: «Οι εκτός συνόρων επιχειρήσεις μας έχουν αποτρέψει τα σχέδια του να παρασύρουν την Τουρκία σε εσωτερική αναταραχή μέσω ενός κύματος παράτυπης μετανάστευσης. Η Τουρκία, με τις επιχειρήσεις εκτός συνόρων, έχει δείξει πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχθεί “χειρουργικές επεμβάσεις” στον έδαφό της».

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του  θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στα εδάφη των γειτονικών χωρών στα νότια σύνορά της , λέγοντας: «Τους επόμενους μήνες, θα κάνουμε οπωσδήποτε νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, από το ποιος λέει τι και ποιες. απειλές εκτοξεύει. Οι επιχειρήσεις μας στην περιοχή αυτή θα συνεχιστούν μέχρι να αναφέρουμε κάθε σπιθαμή των βουνών του Βορείου Ιράκ, που είναι η πηγή των τρομοκρατικών ενεργειών».

Όπως είπε, «όσο τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την εγκαθίδρυση ενός κράτους τρομοκρατών στο Ιράκ και τη Συρία βρίσκονται στο τραπέζι, κανείς μας δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής. Εάν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται, τότε κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση να λάβει η Τουρκία τα απαραίτητα μέτρα για τη δική της ασφάλεια».

«Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την επιβίωση, την ηρεμία και την ασφάλεια της χώρας μας, οι πάντες είτε είναι μαζί μας είτε εναντίον μας. Δεν υπάρχει μέση ή γκρίζα περιοχή σε αυτό το θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

Αυξήσεις για τους συνταξιούχους

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις πολυαναμενόμενες  αυξήσεις στις συντάξεις . Όπως ο ίδιος ο Τατζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, η  κατώτατη σύνταξη 000% στις 10.0 τουρκικές λίρες  (περίπου 305 ευρώ) από τις 7.500 λίρες (περίπου 230 ευρώ) που ήταν.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σημείωσε το 2023 εξαγωγές ρεκόρ ύψους 256 δις. δολαρίων με στόχο για το 2024 τα 375 δις. δολάρια, η οικονομία της θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για να γίνει μία από τις δέκα ισχυρότερες του κόσμου.

Πηγη: ΕΡΤ


Current track

Title

Artist