Current track

Title

Artist

Κοντογεώργης: Διπλή στρατηγική για την ακρίβεια – Θα υπάρχει πλαίσιο παρεμβάσεων

Written by on 19/10/2023

Κοινοποίηση

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο μέτωπο της ακρίβειας

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» όπου μίλησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και για το μέτωπο της ακρίβεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Προφανώς στηρίζουμε το Ισραήλ σε αυτή την άγρια τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε. Και ταυτόχρονα βέβαια έχουμε παραδοσιακές σχέσεις και ως χώρα με τις αραβικές χώρες. Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή. Επομένως αντιλαμβάνεστε το ενεργό ενδιαφέρον της χώρας μας γι αυτή την περιοχή, γιατί μας ενδιαφέρουν και οι δύο σχέσεις να αναπτυχθούν, ταυτόχρονα βέβαια στη λογική επίλυσης και του Παλαιστινιακού, που η θέση της χώρας μας είναι σαφής. Επομένως, μπροστά σε αυτό το οποίο νομίζω μας συγκλόνισε όλους και συνέβη πριν λίγες μέρες στο Ισραήλ, υπάρχει μια ομόθυμη καταδίκη. Έχει κάθε δικαίωμα το Ισραήλ να απαντήσει σε αυτό. Βέβαια η απάντηση θα πρέπει να είναι σκληρή, αλλά ταυτόχρονα και δίκαιη. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει με ένα σεβασμό στους αμάχους, να υπάρχει μια μέριμνα γι αυτόν τον πληθυσμό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, γιατί οποιαδήποτε άλλη εκδοχή προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ιστορίες, σε μεγαλύτερη ανάφλεξη, κάτι το οποίο νομίζω κανείς δεν το θέλει», σχολίασε ο κύριος Κοντογεώργης.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, «που πράγματι είναι ένα πρόβλημα το οποίο επιμένει, παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι πλέον οι σταθεροποιημένοι, σε υψηλά θα έλεγα επίπεδα, διεθνείς δείκτες τιμών αρχίζουν και υποχωρούν. Άρα κάποια στιγμή και αυτό θα φανεί στη χώρα μας. Εμείς έχουμε μια διπλή στρατηγική. Από τη μία είναι να ενισχύσουμε με μόνιμα μέτρα το εισόδημα των συμπολιτών μας. Κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, όμως αυτές οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα παραμείνουν: Από 1/1/2024 το ενιαίο μισθολόγιο, στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός, το ξεπάγωμα των τριετιών. Εχθές στο υπουργικό συμβούλιο συζητήσαμε και ουσιαστικά για την κατάργηση της περικοπής που υπάρχει στις συντάξεις, τη μείωσή της για όσους ανθρώπους θέλουν να μπουν πάλι στην αγορά εργασίας, άρα με μόνιμες διαρθρωτικές παρεμβάσεις και ταυτόχρονα ασκώντας το ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο. Αυτό τι σημαίνει; Έλεγχοι στην αγορά, κυρίως σε σχέση με την αισχροκέρδεια και μεικτό περιθώριο κέρδους και βέβαια στοχευμένες πολιτικές όπως είναι 5% μείωση σε κάποια προϊόντα, το οποίο έχει αρχίσει και εξελίσσεται, το Καλάθι του Νοικοκυριού και σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνουμε σημαντική διακύμανση και διαφοροποίηση που ίσως να είναι και αδικαιολόγητη, θα υπάρξει ένα πλαίσιο παρεμβάσεων. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις» σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός εχθές έδωσε ένα περίγραμμα προκειμένου να ξέρουν και οι εταιρείες αλλά και οι συμπολίτες μας ότι δεν μπορούν εις βάρος των καταναλωτών να λειτουργούν κάποιοι συγκεκριμένοι. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των διεθνών τιμών που μπορεί να υπάρχουν σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως είναι το λάδι και να επηρεάζονται από ευρύτερες συνθήκες, υπάρχουν κάποια προϊόντα που παρατηρούμε ότι συγκριτικά σε κάποιες χώρες που μπορεί να υπάρχει αντίστοιχα θα έλεγα εισόδημα και οικονομικές και οικονομικές συνθήκες με τη χώρα, ίσως οι άλλες παράμετροι, μεταφορικές και κόστος ύλης κτλ, να μην το δικαιολογούν. Επομένως εκεί θα υπάρξει μια παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει μια εξισορρόπηση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε“.

“Πέραν της ενίσχυσης του εισοδήματος λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός. Έγιναν συγκεκριμένοι και τακτικοί έλεγχοι. Όπως ξέρετε και στις υπεραγορές και στο λιανεμπόριο τους τελευταίους μήνες έχουμε υψηλά πρόστιμα. Έχουμε πρόστιμα επίσης και για παραπλανητικές εκπτώσεις. Και επειδή έχουμε μπροστά μας Black Friday και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, θα δούμε πως θα έχει λειτουργήσει. Επομένως όλα αυτά γίνονται και αποτρεπτικά. Επομένως, το πλαίσιο των συνολικών παρεμβάσεων οδηγεί στο να αισθάνεται η αγορά ότι το κράτος κάνει τη δουλειά του. Οι καταναλωτές να είναι υποψιασμένοι, αλλά να ξέρουν ότι υπάρχει και ένας μηχανισμός που μπορεί να παρέμβει και όπου υπάρχουν καταγγελίες, αλλά και όπου εμείς διαπιστώνουμε από μόνοι μας ότι χρειάζεται τέτοια παρέμβαση».

Σε ερώτηση για το Ιράν, το οποίο κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ισραήλ, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε: «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί και γι αυτό όλες οι ενέργειες και οι δικές μας σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και των υπολοίπων χωρών κατατείνουν σε αυτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα διπλωματικό παιχνίδι, πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Εμείς ως κυβέρνηση φροντίζουμε σε ένα βαθμό να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε στην περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε στήριξη… να λειτουργήσουμε με σώφρονα τρόπο, προκειμένου με όποιο τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν από οποιαδήποτε αλλαγή».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε ότι «το μίνι ασφαλιστικό που μας παρουσιάστηκε χθες είχε πολλές πτυχές. Η μία αφορούσε την περαίωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Ουσιαστικά θα μπούνε στο σύστημα fast track και θα προχωρήσουν. Θα έχουμε μια σημαντική μείωση μέχρι τέλος του χρόνου. Ήδη στις κύριες συντάξεις οι χρόνοι είναι σημαντικοί αφού σε λιγότερο από 60 ημέρες οι συμπολίτες μας, που υποβάλλουν αίτηση, έχουν μείωση σε αυτό, αλλά ταυτόχρονα υπήρχαν και σημαντικές παρεμβάσεις αφενός όσον αφορά την προσωπική διαφορά, που έχουν ανακοινωθεί ήδη με το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή τη διαφοροποίηση που θα υπάρχει από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με τη σύνταξη για όσους είχαν λάβει μικρή προσωπική διαφορά. Από εκεί και πέρα βέβαια, όπως σας είπα, η κατάργηση του ποσοστού της κράτησης 30% στις συντάξεις για όσους συνταξιούχους θέλουν να μπουν πάλι στην αγορά εργασίας. Σας υπενθυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 60%, πήγε στο 30. Αυτό οδήγησε σε έναν πενταπλασιασμό των ανθρώπων που μπήκαν πάλι στην αγορά εργασίας. Προσδοκούμε ότι τώρα θα πάει περίπου 10% για τους μισθωτούς και θα υπάρχει μια κλίμακα για τους αυτοαπασχολούμενους. Και ταυτόχρονα να επισημάνω ότι υπήρχαν και άλλες ρυθμίσεις, όπως είναι η επέκταση του επιδόματος μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, πέρα από τις μισθωτές. Γιατί είναι μια προσπάθεια να υπάρχει μια εναρμόνιση στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή».

Δίνοντας διευκρινίσεις για το ζήτημα των εργαζόμενων συνταξιούχων δήλωσε ότι η αλλαγή θα είναι παρακράτηση μη ανταποδοτική στο ποσό της εργασίας, όχι της σύνταξης, αλλά γι αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Όσον αφορά στην προστασία των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, τους βοηθούμε να ρυθμίσουν καλύτερα τις οφειλές τους, να υπάρχει μια διαφάνεια σε σχέση με τους servicers, δηλαδή κατ αρχήν να τους απαντάνε στα τηλέφωνα, να ξέρουν τις οφειλές τους, να απαντάνε στα ερωτήματα ρυθμίσεων και ταυτόχρονα βέβαια να αποφύγουμε πλειστηριασμούς. Δηλαδή εκεί που μπορούμε να ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους με συγκεκριμένα συνταγματικά κριτήρια, να υπάρχουν τέτοιες αυτοματοποιημένες λύσεις προκειμένου να μπορούν να κρατήσουν και το σπίτι» πρόσθεσε.

«Η πολιτική μας έχει να κάνει με το να διακρίνουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή αυτούς που πραγματικά μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά κρυβόμενοι πίσω από άλλα να μην το κάνουν. Αλλά ταυτόχρονα μέριμνά μας είναι σε εκείνους που μπορούν πράγματι να ωφεληθούν και να τους βοηθήσουμε με διάφορα εργαλεία τα οποία έχουμε, όπως οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις, το στεγαστικό επίδομα. Άρα μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι να έχουν το δικό τους σπίτι, να μπορούν να διατηρήσουν κατοικία, ειδικά σε μια περίοδο που τα ενοίκια είναι υψηλά και υπάρχουν πολιτικές και γι αυτό. Ενδεικτικά να σας πω ότι αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, πάνω από 850 συμπολίτες μας και νέα ζευγάρια έχουν το δικό τους σπίτι. Άρα υπάρχει μια συνέχεια σε αυτές τις πολιτικές προκειμένου αφενός να μην αποτελεί παράγοντα άγχους το να έχεις ή να αποκτήσεις στέγη και ταυτόχρονα να μπορείς να έχεις αξιοπρεπείς μισθούς, μια καλή ζωή με ταυτόχρονες καλές παροχές στην υγεία και στην παιδεία».

Για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι «για πρώτη φορά, παρά τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ένα σύστημα προσωπικού γιατρού και πάνω από το 55% του πληθυσμού εξυπηρετείται. Στον προσωπικό γιατρό, ειδικά στα αστικά κέντρα, υπάρχει πρόβλημα, επομένως τι κάνουμε ως προς αυτό. Θα αυξήσουμε τη δεξαμενή των γιατρών, των παθολόγων, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν και πολίτες στα αστικά κέντρα, στη λογική της σύνδεσης της πρωτοβάθμιας υγείας με τη δημόσια υγεία. Αυτό έρχεται σε κάτι άλλο που συζητήσαμε χθες με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων. Είχαμε πει 10.000 προσλήψεις για την υγεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι 6.500 εμπροσθοβαρές θα γίνουν το 2024».

Εξήγησε ότι αυτές οι 6.500 προσλήψεις θα αφορούν όλες τις ειδικότητες. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός, υπάρχει ανασχεδιασμός του ΕΣΥ, δηλαδή του οργανωσιακού χάρτη της χώρας. Επομένως πάνω σε αυτόν το σχεδιασμό θα τοποθετηθούν και οι νέοι γιατροί. Είναι για μας προτεραιότητα η υγεία και όλες μας οι πολιτικές συνέχουν και κατατείνουν προς τα εκεί».


Current track

Title

Artist